Ξηρασία και κορονοϊός απειλούν τη Χιλή

Από μια άνευ προηγουμένου ξηρασία πλήττεται τις τελευταίες ημέρες η κεντρική Χιλή, η οποία καλείται υπό δύσκολες περιστάσεις να αντιμετωπίσει και την πανδημία του κορωνοϊού.

«Υπάρχουν περισσότερες από 400.000 οικογένειες, δηλαδή σχεδόν 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι, των οποίων η καθημερινή κατανάλωση νερού διασφαλίζεται μέσω βυτιοφόρων» εξηγεί, μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος του Κινήματος για την «Υπεράσπιση της Πρόσβασης στο Νερό».

«Το να ζεις χωρίς νερό, είναι φρικτό» δηλώνει, από την πλευρά της, μία από τις πληττόμενες κατοίκους, η οποία ζει κοντά στην πόλη Ελ Μελόν.

Στην περιοχή του Σαντιάγο και του Βαλπαραΐσο, κατά τη διάρκεια του 2019 «έπεσε» ποσότητα νερού κατά 80% μικρότερη σε σχέση με το προηγούμενο έτος, γεγονός το οποίο συνέβαλε σημαντικά στα σημερινά προβλήματα λειψυδρίας.

Στο πλαίσιο αυτό, βυτιοφόρα διασχίζουν καθημερινά δρόμους και χωματόδρομους για να εφοδιάσουν τα νοικοκυριά με νερό, το οποίο διατηρούν σε διάφορα δοχεία.

«Σε μια κατάσταση πανδημίας, όπως αυτή που ζούμε σήμερα, αποδεικνύεται ακόμη περισσότερο ότι όταν υπάρχει μοντέλο ιδιωτικοποίησης του νερού, αυτό δεν διασφαλίζει το ανθρώπινο δικαίωμα στο νερό και καθιστά τις κοινότητες ακόμη πιο ευάλωτες» καταγγέλλει το Κίνημα για την «Υπεράσπιση της Πρόσβασης στο Νερό».

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής, οι υγειονομικές αρχές έχουν επιβεβαιώσει 3.737 κρούσματα, εκ των οποίων τα 22 έχουν καταλήξει.

Η νομοθεσία της Χιλής προβλέπει ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό, αλλά σχεδόν το σύνολο των δικαιωμάτων εκμετάλλευσής του ανήκει σε ιδιώτες.

Σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες, οι ιδιωτικές εταιρείες ύδρευσης διοχετεύουν το μεγαλύτερο τμήμα του πόσιμου νερού σε μεταλλευτικές εταιρείες, οι οποίες - με τη σειρά τους - το χρησιμοποιούν για την εξόρυξη πολύτιμων μετάλλων.