Πού οφείλεται η ακμή;

Μήπως αυτές οι καθημερινές συνήθειες την εντείνουν

Ατέλειες, σπυράκια ή ερεθισμένη επιδερμίδα; Αυτά είναι μερικά από τα σημάδια της ακμής στην επιδερμίδα του προσώπου, της πλάτης ή ακόμα και του στήθους.

Η ακμή ειδικότερα αποτελεί ένα δερματικό πρόβλημα, που οφείλεται σε αλλαγές των επιπέδων των ορμονών για αυτό και συνήθως εμφανίζεται κατά την εφηβεία. Τα ανδρογόνα επικοινωνούν με τους αδένες που εκκρίνουν σμήγμα, μέσω μικρών οπών του δέρματος, του θύλακες, με αποτέλεσμα την δημιουργία ενός αδιάβροχου στρώματος που προστατεύει το δέρμα. Όταν εμφανίζεται ακμή συνήθως οφείλεται σε δυσλειτουργία του συνδυασμού σμηγματογόνου αδένα – θύλακα, καθώς τότε παρατηρείται υπερέκκριση σμήγματος, κάνοντας το δέρμα πιο λιπαρό. Άλλες φορές η ακμή μπορεί να οφείλεται σε κάποιο βακτήριο ενώ άλλοι παράγοντες όπως η διατροφή, το άγχος και τα φάρμακα μπορεί να επιδεινώσουν τα σπυράκια ακμής στους ενήλικες.

Οι θεραπείες ακμής περιλαμβάνουν την λήψη φαρμάκων αλλά και ποικίλες άλλες θεραπείες, όπως είναι τα χημικά πίλιγνκ ή ακόμα και οι φωτοθεραπείες, που πραγματοποιούνται από δερματολόγους και συνήθως μειώνουν την φλεγμονή και τα σπυράκια. Ωστόσο, αρκετοί είναι οι άνθρωποι που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν «ξεσπάσματα» ακόμα και αν ακολουθούν τις θεραπείες κατά γράμμα.

Γιατί βγάζω σπυράκια ενώ προσέχω;

Υπάρχουν ορισμένες καθημερινές συνήθειες που θα ήταν καλό να προσέξετε, καθώς μπορεί εξαιτίας αυτών να εμφανίζονται ολοένα και περισσότερα σπυράκια.

Μήπως ταξιδέψατε;

Ίσως να έχετε παρατηρήσει ότι εμφανίζονται σπυράκια, λίγες μέρες αφού ταξιδέψετε. Δυστυχώς, η αλλαγή περιβάλλοντος μπορεί να προκαλέσει ξεσπάσματα ακμής ενώ και η χαμηλή υγρασία μπορεί να εντείνει το πρόβλημα. Επιπλέον όταν ταξιδεύετε, συχνά δεν κοιμάστε αρκετά, με αποτέλεσμα οι ορμόνες να διαταράσσονται, πράγμα που μπορεί να προκαλέσει ακόμα περισσότερα σπυράκια.

Πότε αλλάξατε την μαξιλαροθήκη σας τελευταία φορά;

Δεδομένου ότι περνάτε αρκετές ώρες με το πρόσωπό σας να ακουμπά την μαξιλαροθήκη, θα πρέπει να την αλλάζετε τακτικά, καθώς διαφορετικά είναι θέμα χρόνου να έρθει το πρόσωπό σας σε επαφή με συσσωρευμένη σκόνη ή και βακτήρια. Πρέπει να την αλλάζουμε τακτικά καθώς όταν κοιμόμαστε ιδρώνουμε, με αποτέλεσμα να μένουν πάνω της ιδρώτας όπως και βακτήρια. Όταν αυτά μεταφερθούν στο δέρμα, φράζουν τους πόρους, προκαλώντας ατέλειες. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε παράλληλα, να βγάζουμε το μακιγιάζ πριν κοιμηθούμε ώστε η επιδερμίδα να αναπνέει.

Προσέξτε την ρουτίνα σας μετά την γυμναστική

Όταν γυμνάζεστε συνήθως ιδρώνετε πολύ. Αν και ο ιδρώτας δεν μπορεί να προκαλέσει σπυράκια, μπορεί να «παγιδεύσει» σκόνη και σμήγμα, φράζοντας τους πόρους. Για αυτό είναι σημαντικό εκτός από το μπάνιο, να αφιερώνετε χρόνο και στον σωστό καθαρισμό του προσώπου.

Πηγή: vita.gr