Κορονοϊός: Ποιοι και πώς θα μοιραστούν τα 6,8 δισ. για τη στήριξη της οικονομίας - Όλες οι δηλώσεις των υπουργών - ΒΙΝΤΕΟ

 

«Συνωστισμός» για 2 από τα 3 εκατομμύρια μισθωτών και εκατοντάδων χιλιάδων επαγγελματιών που για πρώτη φορά -μετά από σχεδόν έναν μήνα «εισβολής» του κορωνοϊού στη ζωή μας και με την ελληνικά οικονομία σε καραντίνα - ευελπιστούν να κάνουν είσπραξη.

Το κράτος ετοιμάζεται να διαθέσει για Μάρτιο και Απρίλιο περί τα 6,8 δισ. ευρώ (σχεδόν 3 ΕΝΦΙΑ!) χωρίς να γνωρίζει καν για πόσο χρόνο θα συνεχίζεται η κατάσταση ανάγκης. Ο προϋπολογισμός ξαναγράφεται προσθέτοντας 5 δισ. στο αποθεματικό για επόμενες δαπάνες και, μαζί με 1+1 δισ. ευρώ «ενέσεις ρευστότητας» από κοινοτικά ή κρατικά κονδύλια, τα δημοσιονομικά και χρηματοδοτικά μέτρα στήριξης αγγίζουν τα 10 δισ. ευρώ.

Οι εξαγγελίες της Δευτέρας θα αποτυπωθούν άμεσα σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα εκδοθεί σήμερα και θα συνοδεύεται από σωρεία υπουργικών αποφάσεων που θα εξειδικεύουν όλα τα μέτρα. Προστίθενται νέοι ΚΑΔ σε όλο το φάσμα της Οικονομίας καλύπτοντας στις 8 στις 10 επιχειρήσεις και τους εργαζομένους τους.

 

 

 

 

Για να γίνουν πράξη όσα εξαγγέλθηκαν, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προλάβουν τις προθεσμίες και να υποβάλουν αιτήσεις:

1. στην ΕΡΓΑΝΗ οι επιχειρήσεις που έκλεισαν: αν δεν έχουν περισσότερους από 5 εργαζόμενους, δικαιούνται και 800 ευρώ πέραν από τις αναστολές πληρωμών ή μειώσεις φόρων, ενοικίων κλπ. Οφέλη θα έχουν εφόσον υποβληθεί η δήλωση και οι εργαζόμενοι ή οι εκμισθωτές τους. Η διορία υποβολής που έληγε σήμερα παρατείνεται έως 10 Απριλίου. Το υπουργείο Εργασίας εξέδωσε και νέες οδηγίες συμπλήρωσης των δηλώσεων αυτών.

2. στο supportemployees.yeka.gr από αύριο, Τετάρτη, σχεδόν 2 εκατομμύρια εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που πλήττονται, θα συμπληρώνουν αίτηση, ΙΒΑΝ και τον αριθμό δήλωσης του εργοδότη για να εισπράξουν τα 800 ευρώ. Μέχρι τις 10 του μηνός θα ξεκινούν τμηματικά να υποβάλουν αίτηση ανάλογα με το τελευταίο ψηφίου του ΑΦΜ, αλλά η πλατφόρμα θα μείνει ανοικτή για καιρό ακόμη. Αν έχουν άλλη δουλειά, δεν παίρνουν 800 ευρώ για το δίμηνο Μαρτίου -Απριλίου. Αν είχαν και άλλες δουλειές αλλά όλες έκλεισαν, επιλέγουν ένα εργοδότη και θα λάβουν μία φορά μόνο 800 ευρώ.

3. στην ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ ΑΕ θα πρέπει να μπουν από την Πρωταπριλιά και μέχρι την Παρασκευή οι εκδότες ακάλυπτων μεταχρονολογημένων επιταγών που έληγαν μέχρι σήμερα. Η διορία είναι 3 εργάσιμες και ξεκινά να μετρά μόλις εκδοθεί η ΠΝΠ. Αν και σήμερα τελειώνει ο μήνας, οι απλήρωτες επιταγές θέλουν 8 μέρες να δηλωθούν στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ. Προλαβαίνουν έτσι πριν την επόμενη Τετάρτη 8/4 να θέσουν σε «καραντίνα» τις επιταγές πριν αυτές «σκάσουν» και προκαλέσουν ντόμινο στην αγορά. Θα έχουν έτσι χρόνο μέχρι μέσα Ιουνίου να τακτοποιήσουν τις ακάλυπτες επιταγές, με «επιταγοδάνεια» (κεφάλαια κίνησης) που θα τους εξασφαλίσει το Κράτος.

4. στην πλατφόρμα myBusinessSupport που θα ανοίξει 2 Απριλίου και μέχρι 10 Απριλίου. Θα μπαίνει όποια επιχείρηση χρειάζεται χρήματα αλλά οι τράπεζες δεν την δανείζουν, για να τα πάρει από το Κράτος. Η υπηρεσία αυτή λέγεται «επιστρεπτέα προκαταβολή», τα χρήματα θα δίδονται σε όποιον προλάβει, αλλά με εξατομικευμένα και όχι με αυστηρά τραπεζικά κριτήρια (πχ με βάση την απασχόληση ή την καθίζηση που υπέστη λόγω Κορωνοϊου το ΓΛΚ). . Έτσι θα πάρουν λεφτά και όσοι τυχόν αλλιώς θα «κόβονταν» από τις τράπεζες, για να τα επιστρέψουν μετά από 5 χρόνια, με πολύ χαμηλά επιτόκια και ολόκληρο 1 χρόνο περίοδο χάριτος.

5. στο Taxisnet και αφού εκδοθεί η τελική απόφαση, θα μπορέσουν να επιλέξουν αν θα εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις Μαρτίου με έκπτωση 25%, ή αν θα αναβάλουν τις πληρωμές για τον Σεπτέμβριο. Με βάση τις χθεσινές ανακοινώσεις, τελικά φαίνεται ότι όσοι πληρώσουν τις δόσεις Μαρτίου στην εφορία, θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν και την έκπτωση 25% τον Απρίλιο, ακόμα και για ΦΠΑ -ο οποίος όμως δεν θα επιστρέφεται αλλά θα συμψηφίζεται με μελλοντικές οφειλές του οφειλέτη.

Επιπλέον με τις χθεσινές αποφάσεις, το κράτος θα επιδοτεί και τους τόκους των ενήμερων δανείων προ της κρίσης, αλλά και το μέρος του Δώρου Πάσχα που θα έχαναν οι εργαζόμενοι λόγω του λουκέτου στις επιχειρήσεις.

Διαβάστε επίσης