Κορονοϊός: Εγκρίθηκε η θεραπεία με χλωροκίνη και σε ασθενείς στο σπίτι – Οι διευκρινίσεις Τσιόδρα

 

Δόθηκε το “πράσινο” φως για χορήγηση θεραπείας με χλωροκίνη και στο σπίτι, όσο ο κορονοϊός εξαπλώνεται στην Ελλάδα. Πώς θα ελέγχεται η διαδικασία, σε ποιους θα χορηγείται. Αλλάζουν τα κριτήρια για τεστ σε ασθενείς.

Ο κορονοϊός… επελαύνει και στην Ελλάδα –με τους θανάτους και τα νέα κρούσματα να αυξάνονται– και υπάρχουν εξελίξεις στο μέτωπο της καταπολέμησης του φονικού ιού. Με βάση τη νέα πληροφόρηση, τη χορήγηση χλωροκίνης και ειδικών θεραπευτικών σχημάτων και σε ασθενείς που νοσηλεύονται στο σπίτι, ενέκρινε σήμερα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας.

Σε έκτακτη σημερινή της συνεδρίαση η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων ενέκρινε τη χορήγηση φαρμάκων με αυστηρές ενδείξεις και ανάλογα με τη βαρύτητα των συμπτωμάτων και σε εξωτερικούς ασθενείς, δηλαδή σε ασθενείς που δεν νοσηλεύονται σε νοσοκομείο, αλλά περνούν τη νόσο σε απομόνωση στο σπίτι.

Η διαδικασία θα ελέγχεται μέσω της συμπλήρωσης ειδικού ηλεκτρονικού εντύπου στην πλατφόρμα που θα τεθεί σε άμεση λειτουργία, μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής διακυβέρνησης της ΗΔΙΚΑ.

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε ότι με τον τρόπο αυτό, θα δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων για την παρακολούθηση των κρουσμάτων στην κοινότητα. Επίσης, όπως τόνισε: “Μια τέτοια δράση θα εξοικονομήσει στο άμεσο μέλλον χώρο και στο σύστημα υγείας, ώστε να πιεστεί λιγότερο τις επόμενες εβδομάδες”.

Κορονοϊός: Αλλάζουν τα κριτήρια για τα τεστ σε ασθενείς που νοσούν εκτός νοσοκομείων

Εν τω μεταξύ, αυστηροποιούνται τα κριτήρια για ασθενείς με COVID-19, οι οποίοι πάσχουν από χρόνια σοβαρά νοσήματα και ξεπερνούν τη νόσο. Αντί για ένα τέστ θα υποβάλλονται σε δύο, ώστε μετά τη θεραπεία τους να πιστοποιηθεί ότι πράγματι είναι αρνητικοί στη νόσο, καθώς σε αυτές τις κατηγορίες των ασθενών, η απέκκριση του ιού από τον οργανισμό γίνεται πιο αργά, όπως τόνισε ο καθηγητής παθολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας.

Αντίθετα για τα ελαφρά περιστατικά της νόσου COVID-19, που νοσηλεύονται σε νοσοκομείο ή περνούν τη νόσο σε κατ’ οίκον απομόνωση, θα καθοριστούν κυρίως κλινικά κριτήρια, ώστε να πιστοποιηθεί ότι οι ασθενείς ξεπέρασαν τη νόσο. Ωστόσο, δεν θα πρέπει σε καμμία περίπτωση να χαλαρώσουν τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντός τους και να σταμτήσει η απομόνωσή τους, είπε ο κ. Τσιόδρας.

Συγκεκριμένα ανέφερε:

“Οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν μια πτώση της άμυνας του οργανισμού, π.χ. οι καρκινοπαθείς, οι άνθρωποι οι οποίοι υποφέρουν σοβαρά όταν νοσούν από αυτή τη νέα νόσο, αλλά και οι άνθρωποι που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία με αυτή τη νόσο, έχουν μεγαλύτερο διάστημα απέκκρισης του ιού από τον οργανισμό τους. Έτσι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων θα εισηγηθεί κάποια πιο αυστηρά μέτρα σε ότι αφορά τα αρνητικά τέστ, δηλαδή την ανάγκη να υπάρξουν δύο αρνητικά τέστ για να βγουν αυτοί οι άνθρωποι από το νοσοκομείο.

Εντούτοις για ελαφρύτερες μορφές της νόσου, ήπιες ή που νοσηλεύονται στο σπίτι ή στο νοσοκομείο με ελαφρά συμπτώματα, υιοθετούνται ολοένα και περισσότερο κριτήρια κλινικά, που δεν περιλαμβάνουν τον εργαστηριακό έλεγχο, ώστε οι άνθρωποι αυτοί να αποσυμφορούν το σύστημα υγείας. Αυτό δεν σημαίνει ότι σταματάει η απομόνωση. Π.χ. Να μην έχεις τρεις μέρες πυρετό και να έχουν περάσει επτά ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων. Αυτό είναι ένα κριτήριο που χρησιμοποιεί το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης νοσημάτων”, τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

Για τα ελαφρά περιστατικά ακόμη και μετά την αποθεραπεία του ασθενούς, οι ειδικοί προτείνουν να εξακολουθήσουν να βρίσκονται σε απομόνωση, έως ότου συμπληρωθεί ένα διάστημα 14 ημερών ή τουλάχιστον ένα διάστημα όσο έχουν συμπτώματα, π.χ. κάποιες φορές παρατείνεται ο βήχας και μπορεί κάποιος να κολλήσει έναν άλλο. Αυτό είναι ένα υπερβολικό μέτρο ασφάλειας στη συγκεκριμένη φάση που βρισκόμαστε και πρέπει να τηρηθεί.

Ο κορονοϊός και η… 10η μέρα

Σε πρόσφατες μελέτες, πάντως, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, έχει αποδειχθεί ότι μετά τη 10η μέρα έχει μειωθεί τόσο πολύ η παρουσία του ιού στον οργανισμό που ακόμα και να τον βρίσκεις, δεν ξέρεις αν είναι ενεργός και μεταδόσιμος.

“Μπορεί να βρίσκεις κομμάτια του ιού, τα οποία ο οργανισμός τον έχει πολεμήσει, τον έχει διαλύσει κατά κάποιον τρόπο κι εσύ βρίσκεις τα κομματάκια του, τα απομεινάρια του”, κατέληξε ο καθηγητής.

Κορονοϊός: Επαναξιολογούνται τα κριτήρια υπαγωγής ασθενών με υποκείμενα νοσήματα σε καθεστώς εξαίρεσης από την εργασία

Επανασυζητήθηκαν, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων θέματα που αφορούν στην υπαγωγή ατόμων σε σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, όπως και σπάνια νοσήματα, σχετικά με τον εργασιακό χώρο, τον κίνδυνο έκθεσης στη νόσο και τον κίνδυνο σοβαρής νόσου.

“Το θέμα αυτό άμεσα θα διευκρινιστεί από μέλη της επιτροπής σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Ιατρικής Εργασίας και όσον αφορά στο νοσοκομείακό χώρο, η επιτροπή πρότεινε τη σύσταση των ειδικών επιτροπών στις υγειονομικές περιφέρειες, οι οποίες σε συνεργασία με τον γιατρό εργασίας του ιδρύματος θα θεσπίσουν τα αντίστοιχα κριτήρια”, τόνισε ο καθηγητής.

iatropedia