ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ: «Ας γίνουμε αιμοδότες για τη ζωή»

 

Η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία www.koinotopia.gr και οι Πολίτες Εν Δράσει www.politesendrasei.gr στηρίζουν τις εθελοντικές αιμοδοσίες που διοργανώνουν το Κέντρο Αίματος του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών (Π.Γ.Ν.Π.) και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με την υποστήριξη της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Πάτρας καθημερινά στην πλατεία Β. Γεωργίου Α’ στην Πάτρα και καλούν τα μέλη και τους υποστηρικτές τους να συμβάλλουν με την προσφορά αίματος στην κάλυψη της επιτακτικής ανάγκης που υπάρχει για αίμα.

Οι ελλείψεις αυτές δημιουργήθηκαν εξαιτίας κυρίως της μεγάλης μείωσης στην προσέλευση αιμοδοτών στις τριτοβάθμιες δομές υγείας λόγω κορωναϊού.

Κάθε ενσυνείδητος πολίτης πρέπει να βοηθήσει ατομικά στο μέτρο που του επιτρέπει η υγεία του και όλοι μαζί να παροτρύνουμε τον περίγυρο μας να αιμοδοτήσει γιατί για μερικούς ανθρώπους η μετάγγιση αίματος είναι το φάρμακο που τους κρατά στη ζωή.

Το αίμα είναι ένας ζωντανός ιστός που δε μπορεί να αντικατασταθεί από κανένα φάρμακο. Δεν παρασκευάζεται αλλά προσφέρεται από υγιείς και ανιδιοτελείς δότες. Η χώρα μας χρειάζεται περίπου 650.000 μονάδες αίματος το χρόνο και από αυτές οι 110.000 μεταγγίζονται σε ασθενείς με Μεσογειακή Αναιμία.

Το Κέντρο Αίματος του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών μεταγγίζει κάθε χρόνο περίπου 20.000 μονάδες αίματος. Από αυτές, οι 6.500 μονάδες χρειάζονται για τις μεταγγίσεις ασθενών με Μεσογειακή Αναιμία. Αν ένας στους 20 ανθρώπους έδινε εθελοντικά αίμα μία φορά το χρόνο, θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε όλες τις τακτικές και έκτακτες ανάγκες των ασθενών της χώρας μας.

Οι εθελοντές μπορούν να προσέρχονται στην Πλ. Γεωργίου Α΄ στις κινητές μονάδες αιμοληψίας Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο, Κυριακή 9.30πμ-1.30μμ και Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 9.30πμ-1.30μμ και 5.30μμ-8.30μμ

Και όπως αναφέρει το Κέντρο Αίματος του Π.Γ.Ν.Π. (2613.603667,668,669) μπορούμε να δώσουμε αίμα όταν είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε με την καρδιά μας, όταν είμαστε από 18–65 ετών, όταν δεν έχουμε κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, όταν έχουμε κοιμηθεί καλά το προηγούμενο βράδυ, όταν είμαστε ξεκούραστοι και έχουμε πάρει πρωινό -εάν η αιμοδοσία γίνει απόγευμα πρέπει να έχουν περάσει 3 ώρες από το γεύμα μας- όταν συζητήσουμε ελεύθερα με το προσωπικό της Αιμοδοσίας και λύσουμε κάθε μας απορία.

 

Διαβάστε επίσης