Λαχταριστά cinnamon rolls για μικρούς και μεγάλους!

 

Εύκολη αυθεντική συνταγή για αφράτα ρολά κανέλας με γλάσο.

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη

1 φλ. φρέσκο γάλα
1/4 φλ. βούτυρο
3 1/2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/4 φλ. κρυσταλλική ζάχαρη
1 φακελάκι
ξηρή μαγιά
1 αυγό

Για τη γέμιση

1/3 φλ. κρυσταλλική ζάχαρη
1/3 φλ. μαύρη ζάχαρη
2 κ.σ. κανέλα
1/4 φλ. βούτυρο, μαλακωμένο

Για το γλάσο

1 1/2 φλ. ζάχαρη άχνη
1 κ.γλ. απόσταγμα βανίλιας
2-3 κ.σ. φρέσκο γάλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ετοιμάζουμε την ζύμη. Βάζουμε το γάλα με το βούτυρο σε ένα μικρό μπόλ και το ζεσταίνουμε στον φούρνο μικροκυμμάτων αρχικά για 1 λεπτό, ανακατεύουμε και ζεσταίνουμε ξανά μέχρι να λιώσει το βούτυρο και το γάλα ζεσταθεί.

Σε ένα άλλο μπόλ, ανακατεύουμε τα 3 φλ. αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσαρμόζουμε στο μίξερ το ειδικό εξάρτημα για το ζύμωμα (γάντζος) και βάζουμε στον κάδο την μαγιά και το μείγμα γάλα-βούτυρο (να μην είναι καυτό). Ανακατεύουμε με το χέρι για να λιώσει η μαγιά. Προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού και το αυγό και ζυμώνουμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Εάν η ζύμη κολλάει στα τοιχώματα του κάδου, προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι μέχρι η ζύμη να “μαζευτεί” γύρω από τον γάντζο. Συνεχίζουμε το ζύμωμα για περίπου 5 λεπτά ακόμα σε μέτρια ταχύτητα.

Σκεπάζουμε τον κάδο με μια υγρή πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 10 λεπτά και να φουσκώσει.

Εν τω μεταξύ, φτιάχνουμε την γέμιση ανακατεύοντας τις δύο ζάχαρες με την κανέλα.

Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, την τοποθετούμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και την ανοίγουμε σε ένα μεγάλο ορθογώνιο. Αλείφουμε πολύ καλά όλη την επιφάνεια με το μαλακωμένο βούτυρο και πασπαλίζουμε με το μείγμα ζάχαρη-κανέλα. Ξεκινώντας από την μεγάλη πλευρά του ορθογωνίου, αρχίζουμε να τυλίγουμε σε ρολό, βρέχοντας με λίγο νερό τη ζύμη στο τελείωμα προκειμένου να “κολλήσει”. Κόβουμε το ρολό σε ίσες φέτες (περίπου 10-12 κομμάτια). Τοποθετούμε τα ρολά σε ένα βουτυρωμένο σκεύος (με την κομμένη επιφάνεια προς τα κάτω), καλύπτουμε με υγρή πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν για 25 λεπτά.

Όσο φουσκώνει η ζύμη, προετοιμάζουμε το γλάσο. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε την ζάχαρη και προσθέτουμε την βανίλια και το γάλα, ανακατεύουμε καλά. Εάν το γλάσο είναι αραιό, προσθέτουμε λίγη ζάχαρη ακόμη, εάν είναι πηχτό προσθέτουμε λίγο γάλα.

Όταν τα ρολά φουσκώσουν, τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180oC για 15-20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Αποσύρουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν για περίπου 5 λεπτά πριν τα γαρνίρουμε με το γλάσο.

Διαβάστε επίσης