ΣΥΡΙΖΑ: Ερώτηση για τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση για την αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας λόγω κορονοϊού

 

Ερώτηση για τα μέτρα που προτίθεται να πάρει η  κυβέρνηση για την αύξηση φαινομένων οικογενειακής βίας ως συνέπεια της καραντίνας λόγω του κορωνοϊού, κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ερώτηση υπογράφεται από σαράντα βουλευτές, απευθύνεται προς τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Σε αυτήν υπογραμμίζεται, μεταξύ άλλων, ότι  “κάτω από συνθήκες καραντίνας και κατ’ οίκον περιορισμού, όπως αυτή που διανύουμε, οι περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας αυξάνονται εφόσον οι γυναίκες περιορίζονται στο σπίτι με τον κακοποιό τους για μεγάλο χρονικό διάστημα”.

Παράλληλα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι το κλείσιμο των σχολείων αναγκάζει μεγάλο αριθμό γυναικών να παραμείνουν στο σπίτι για τη φροντίδα των παιδιών τους, με αποτέλεσμα να ενισχύεται ακόμη περισσότερο η κοινωνική τους απομόνωση. 

Οι αρμόδιοι υπουργοί ερωτώνται, ανάμεσα σε άλλα, για το τι προτίθενται να κάνουν -ή τί μέτρα έχουν λάβει ήδη- ώστε να ενισχυθούν και να αναπροσαρμοστούν οι υφιστάμενες δομές και υπηρεσίες, προκειμένου να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα και στα ενδεχόμενα αυξημένα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας που παρατηρούνται αυτή την περίοδο (τηλεδιασκέψεις, τηλεφωνικά ραντεβού, κλπ);

Επίσης, πώς θα ενημερωθεί το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων ώστε να καθοδηγεί κατάλληλα τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας προς τις δομές της ΓΓΟΠΙΦ ή τα Τμήματα Ενδοοικογενειακής βίας της Αστυνομίας; 

Τέλος, αν υπάρχει σχεδιασμός για ανάδειξη της κοινωνικής διάστασης του προβλήματος της ενδοοικογενειακής βίας με πολύμορφες  δράσεις όπως πχ. η προβολή τηλεοπτικών και η εκπομπή  ραδιοφωνικών μηνυμάτων σε όλη τη διάρκεια της ημέρας που θα  ενημερώνουν τις γυναίκες αλλά και το ευρύ κοινό για τις υπάρχουσες κοινωνικές δομές που παρέχουν στήριξη και προστασία σε κακοποιημένες γυναίκες.