Γαλατόπιτα με φύλλο κρούστας

 

Παραδοσιακή γλυκιά πίτα, ζουμερή και αφράτη!

ΥΛΙΚΑ

2 lt γάλα, πλήρες

300 γρ. λιωμένο βούτυρο, για το άλειμμα

250 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό

150 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική για τη γέμιση

150 γρ. βούτυρο, παγωμένο και κομμένο σε κυβάκια

100 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική για το πασπάλισμα

10 φύλλα κρούστας

5 αυγά, medium

1 κ.σ. κανέλα, σε σκόνη για το πασπάλισμα

1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

1 πρέζα αλάτι

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1Για τη γέμιση: Τοποθετούμε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, αδειάζουμε μέσα το γάλα, τη μισή ποσότητα ζάχαρης (75 γρ.), το εκχύλισμα βανίλιας και την αφήνουμε να ζεσταθεί.

2Παράλληλα, σε ένα μπολ ρίχνουμε την υπόλοιπη ζάχαρη (75 γρ.), το σιμιγδάλι, τα αυγά και τα ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός, μέχρι να ομογενοποιηθούν.
3Μόλις το γάλα αρχίσει να ζεσταίνεται (όχι να βράζει), το αποσύρουμε από τη φωτιά και το μεταφέρουμε σε δόσεις με μία κουτάλα στο μείγμα με τα αυγά ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα χειρός.
4Στη συνέχεια, μεταφέρουμε ξανά το μείγμα στην κατσαρόλα, την τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να πήξει η κρέμα.
5Αφού πήξει, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε εκ νέου, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Μόλις είναι έτοιμο, αφήνουμε το μείγμα στην άκρη για να κρυώσει.
6Για την πίτα: Αδειάζουμε σε ένα μπολ τη ζάχαρη (100 γρ.), την κανέλα, τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και τα αφήνουμε στην άκρη.
7Έπειτα, αλείφουμε με βούτυρο ένα στρογγυλό ταψί του φούρνου διαμέτρου 36εκ, το καλύπτουμε με ένα φύλλο κρούστας, το βουτυρώνουμε και το πασπαλίζουμε με το μείγμα ζάχαρης-κανέλας.
8Ακριβώς από πάνω, τοποθετούμε ένα φύλλο ακόμα δημιουργώντας έναν σταυρό, το βουτυρώνουμε και το πασπαλίζουμε κι αυτό με το μείγμα ζάχαρης κανέλας.
9Κατόπιν, τοποθετούμε τρία φύλλα κρούστας ακόμα με τον παραπάνω τρόπο και απλώνουμε ομοιόμορφα την κρέμα.
10Αμέσως μετά, καλύπτουμε την κρέμα με πέντε φύλλα κρούστας, τα οποία τα τοποθετούμε με τον παραπάνω τρόπο, δηλαδή σε σχήμα σταυρού, πασπαλίζοντας το καθένα με βούτυρο και το μείγμα ζάχαρης-κανέλας.
11Ύστερα, κόβουμε λίγο τις άκρες, αν δούμε πως προεξέχουν αρκετά, τις τυλίγουμε προς τα μέσα και χαράσσουμε την πίτα σε τρίγωνα κομμάτια.
12Τέλος ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στον αέρα για 1 ώρα και 10 λεπτά.
13Μόλις είναι έτοιμη, αφήνουμε την πίτα να κρυώσει ελαφρώς, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Διαβάστε επίσης