Κοροναϊός: Την καραντίνα στη Γουχάν θα καθυστερήσει ένα δεύτερο κύμα έξαρσης

 

Η μακρά απομόνωση Wuhan μπορεί να έχει προσφέρει στη χώρα αρκετούς μήνες πριν από ένα φοβερό δεύτερο κύμα κρουσμάτων κοροναϊού, σύμφωνα με μια μελέτη σχετικά με τις επιπτώσεις και για το πόσο καιρό άλλα έθνη μπορεί να πρέπει να διατηρήσουν παρόμοιους περιορισμούς.

Η επανέναρξη των σχολείων και των επιχειρήσεων τον Απρίλιο θα μπορούσε να ωθήσει την κατάσταση στο υψηλότερο σημείο ενός δεύτερου κύματος μέχρι τον Οκτώβριο, παρέχοντας στα συστήματα υγείας περισσότερο χρόνο προετοιμασίας, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Lancet Public Health.

Μέτρα και δεύτερο κύμα έξαρσης

Η άρση των μέτρων μόλις έναν μήνα νωρίτερα, τον Μάρτιο, θα μπορούσε να είχε οδηγήσει σε ένα κύμα λοιμώξεων που θα επεκτεινόταν στα τέλη Αυγούστου, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η δύναμη ενός δυνητικού δευτέρου κύματος είναι το κλειδί για τις κυβερνήσεις να αποφασίσουν πόσο καιρό θα πρέπει να διαρκέσουν οι καραντίνες και πώς να άρουν τους περιορισμούς χωρίς να ξαναέλθει σε έξαρση ο ιός.

Αλλά τα δεδομένα δείχνουν πως τα μέτρα κοινωνικής απομάκρυνσης δεν μπορούν να ισοπεδώσουν την καμπύλη των μολύνσεων αλλά μπορούν να καθυστερήσουν περισσότερο τα κύματα της επιδημίας.

Τα ευρήματα είναι «ζωτικής σημασίας για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής παντού», γράφει σε συνοδευτικό σχόλιο ο Tim Colbourn, αναπληρωτής καθηγητής στο University College London, ο οποίος δε συμμετείχε στη μελέτη.

Καθώς οι χώρες σε όλο τον κόσμο εφαρμόζουν τις δικές τους καραντίνες για τον κοροναϊό, πρέπει να εντοπιστούν «ασφαλείς τρόποι εξόδου από αυτήν την κατάσταση», ανέφερε.

Η άρση των περιορισμών σταδιακά θα μπορούσε να βοηθήσει να ισοπεδωθεί το δεύτερο κύμα της επιδημίας, βρήκαν η Prem και η ομάδα της. Οι χώρες πρέπει επίσης να εξετάσουν τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, είπε σε συνέντευξή της.

«Αν δεν έχετε οικονομία, δε μπορείτε να διατηρήσετε ένα σύστημα υγείας». Κινέζοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι θα εντείνουν τη μαζική καραντίνα στην Wuhan στις 8 Απριλίου και έχουν σταδιακά χαλαρώσει τους περιορισμούς σε όλη την περιφέρεια του Hubei. Η καραντίνα άρχισε στις 23 Ιανουαρίου.

 

Πηγή: bloomberg.com

Διαβάστε επίσης