Βαρουφάκης: Σε κοινωνικούς σκοπούς θα διατεθούν οι δαπάνες του αναβληθέντος συνεδρίου του ΜέΡΑ 25

 

 

Μια απόφαση αλληλεγγύης και τρεις προτάσεις προς την κυβέρνηση, προκειμένου να βοηθηθούν οι πλέον αδύναμοι σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία, ανακοίνωσε σήμερα ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25, Γιάνης Βαρουφάκης.

Το ΜέΡΑ 25, όπως δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης, θα διαθέσει σε κοινωνικούς σκοπούς τα χρήματα που επρόκειτο να δαπανήσει για την πραγματοποίηση του συνεδρίου του Μαΐου που πλέον αναβλήθηκε, αλλά και μεγάλο μέρος της κρατικής επιχορήγησης.

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 είπε ότι σήμερα, 26η Μαρτίου του 2020, με τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας σε απόγνωση, η αλληλεγγύη ποτέ δεν ήταν πιο αναγκαία και ποτέ πιο κακοποιημένη ως έννοια και ως πράξη.

Πρόσθεσε ότι «αυτές τις δύσκολες μέρες, με τους ανθρώπους του μόχθου είτε εγκλωβισμένους στα σπίτια τους αβοήθητους είτε να εργάζονται σε απάνθρωπες συνθήκες, προέχει να τους βοηθήσουμε χειροπιαστά βάζοντας στην άκρη τα κομματικά παιχνίδια και τις μικροκομματικές αντιπαραθέσεις».

Ειδικότερα, ο κ. Βαρουφάκης ανακοίνωσε ότι «το σημαντικό χρηματικό ποσό που θα διαθέταμε για το συνέδριο, αλλά και το μεγαλύτερο δυνατό μέρος της κρατικής επιχορήγησης που μας αναλογεί, θα το διαθέσουμε για να υποστηρίξουμε δράσεις αλληλεγγύης και να αναλάβουμε πρωτοβουλίες εστιασμένες σε κοινωνικές ομάδες οι οποίες, σε αυτή την τραγική συγκυρία, βρίσκονται έξω από κάθε κρατικό πλαίσιο πρόληψης, προστασίας και βοήθειας».

Οι λεπτομέρειες των πρωτοβουλιών αυτών θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα.

Παράλληλα, το ΜέΡΑ25 ζητά από το κράτος να κάνει κι εκείνο με τη σειρά του τρία μικρά βήματα αλληλεγγύης που μπορούν και πρέπει να γίνουν σήμερα:

Τα τρία βήματα αλληλεγγύης που ζητά το ΜέΡΑ25 να κάνει η κυβέρνηση σήμερα κιόλας είναι:

1. Παροχή χρεωστικών καρτών σε 300 χιλιάδες ευάλωτα άτομα/οικογένειες (που δε θα λάβουν τα 800 ευρώ, επειδή είναι αχαρτογράφητοι αυτοαπασχολούμενοι, άστεγοι κλπ.). Κάθε κάρτα να έχει πίστωση Euro300 το μήνα για 6 μήνες (π.χ., ανώνυμων προπληρωμένων Mastercard). Θα είναι μια σημαντική ενίσχυση για τους ανυπεράσπιστους συνανθρώπους μας που τώρα έχουν μείνει έξω από κάθε δίχτυ προστασίας.

2. Κατάργηση του «ΗΡΑΚΛΗ», των πωλήσεων κόκκινων δανείων και, βέβαια, των πλειστηριασμών. Η κυβέρνηση να προβεί σήμερα σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που παγώνει, και νόμο αργότερα που καταργεί, τον «Ηρακλή», δηλαδή τις πωλήσεις και τιτλοποιήσεις των κόκκινων δανείων και, βέβαια, το δικαίωμα ταμείων και τραπεζών να προχωρούν σε πλειστηριασμούς. Αν δεν το κάνει αυτό η κυβέρνηση, θα ενεργοποιηθούν οι κρατικές εγγυήσεις υπέρ των ταμείων, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να δανειστεί από την τρόικα άλλα 12 δις ευρώ υπέρ ούτε των τραπεζών ούτε των δανειοληπτών αλλά, άκουσον-άκουσον, υπέρ των αρπακτικών ταμείων.

3. Κατάργηση προπληρωμής φόρου. Είναι αστείο καν να μιλάμε για καταβολή το 2020 του 95% του φόρου επιχειρήσεων του 2021 υπολογισμένο στη βάση των κερδών του 2019 που, πολύ απλά, το 2020 δεν θα υπάρχουν.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Διαβάστε επίσης