Ο ESM στη μάχη κατά της πανδημίας με μεγάλο δανεισμό σε όποια χώρα το ζητήσει

25/03/2020 | 22:48

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στήριξαν ευρέως την Τρίτη την ιδέα να καταστεί δυνατή μια προληπτική γραμμή πίστωσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), με κάθε χώρα να μπορεί να αντλεί έως και 2% του ΑΕΠ της από τον Μηχανισμό, με στόχο να βοηθηθούν οι χώρες να ανταπεξέλθουν τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού.

Ωστόσο η τελική απόφαση για την χρήση των χρημάτων από τον ESM θα ληφθεί στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που θα διεξαχθεί την Πέμπτη.

Οι υπουργοί συμφώνησαν πως η προληπτική ενισχυμένη γραμμή πίστωσης ECCL θα είναι διαθέσιμη για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, παρόλο που δεν θα χρειαστούν όλες οι χώρες να αιτηθούν για αυτή ή να αντλήσουν από αυτή.

«Υπάρχει μια ευρεία στήριξη για να εξετάσουμε ένα τοίχος προστασίας ενάντια στην κρίση της πανδημίας με βάση στο υπάρχον προληπτικό μέσο του ESM, όπως της ΕCCL», δήλωσε ο Μάριο Σεντένο.

«Το μέγεθος των διαθέσιμων μέσων μπορεί να είναι εντός της κλίμακας του 2% του ΑΕΠ των κρατών μελών ως σημείο αναφοράς», τόνισε, προσθέτοντας πως υπήρχε ευρεία στήριξη ανάμεσα στα μέλη για αυτά τα στοιχεία.

«Ο στόχος είναι να προετοιμαστούμε για τη συνάντηση των ηγετών την Πέμπτη όπου αναμένονται αποφάσεις», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters

Γρήγορη πίτσα με πάστα ελιάς και 3 τυριά

Μαρία Κωνσταντάκη: «Κατάλαβα ότι δεν θέλω να κάνω παιδί, υπάρχει το μητρικό ένστικτο με το σκυλάκι μου»

Πώς θα καταλάβετε ότι έχει ξεκινήσει η περίοδος των δοντιών

Καύσωνας: Πώς επηρεάζει το πεπτικό και την άμυνα του οργανισμού

Ανακοίνωσε τον Στάικο η ΑΕΛ!

Ο Τραμπ επαναλαμβάνει ότι τα επιτόκια πρέπει να μειωθούν στο 1%

Μακρόν: Οι τελωνειακοί δασμοί εμποδίζουν την καταπολέμηση της φτώχειας

Κυριακή Γρίβα: Την Τετάρτη συνεχίζεται η δίκη για τη δολοφονία της