Κορονοϊός: Πώς αντιμετωπίζουμε φοβίες και πανικό

Ο καθηγητής Ψυχιατρικής Πέτρος Σκαπινάκης εξηγεί

"Κατ'αρχάς ο βομβαρδισμός με αρνητικές ειδήσεις σε επίπεδο ακραίο και τρομακτικό είναι πολύ μεγάλος και για αυτό κάτι μπορούμε να κάνουμε. Επειδή μας ρωτάνε αν υπάρχουν ψυχολογικές επιπτώσεις, θα έπρεπε να τις χωρίσουμε σε βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες. Τις μακροπρόθεσμες δεν χρειάζεται να τις συζητάμε με την έννοια ότι με αυτές θα ασχοληθούμε μετά από μήνες, όταν περάσει το κακό της επιδημίας. Άρα πρέπει να επικεντρωθούμε στις βραχυπρόθεσμες. Ο κόσμος πάσχει από όχι τόσο από κατάθλιψη γιατί ο χρόνος δεν είναι τόσο παρατεταμένος, ξέρετε η διάρκεια της καραντίνας μας είναι μικρή ακόμα, οι περισσότεροι μπορούν να προσαρμοστούν σε έναν περιορισμό που δεν είναι πλήρης, και έχουμε όλες τις δυνατότητες που μας προσφέρουν οι ανέσεις του σπιτιού μας, το μεγάλο πρόβλημα που βλέπω εγώ είναι το μεγάλο κύμα φόβου και πανικού που υπάρχει σε σημαντικό μέρος του πληθυσμού και να τον βοηθησουμε να το αντιμετωπίσει" δήλωσε σχετικά με τον κορονοϊό στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου ο Πέτρος Σκαπινάκης, καθηγητής Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

"Στη βάση βρίσκεται η άποψη ενός μεγάλου φόβου ότι θα συμβούν τα χειρότερα σε εμάς και την οικογένεια μας, και μετά στους γύρω μας. Νομίζω ότι αυτή η επικέντρωση στην καταστροφή, η οποία έχει ένα χαρακτήρα, τον κατανοούμε, όταν προσπαθούμε να προστατευτούμε από ένα κακό, είναι καλό να το σκεφτόμαστε ώστε να μπορέσουμε να το αποφύγουμε. Αν δεν κατανοήσουμε ότι κάτι είναι σοβαρό και έχει αρνητικές συνέπειες τότε δεν θα λάβουμε μέτρα. Αυτό όμως πρέπει να έχει ένα όριο. Από κάποιο όριο και μετά ο άνθρωπος αρχίζει να μεροληπτεί υπέρ του αρνητικού και καταστροφικού γεγονότος. Όταν μπαίνουμε σε έναν κύκλο φόβου σταματάμε να δίνουμε σημασία στα θετικά που βλέπουμε ή στις καλές εξελίξεις και το ανθρώπινο μυαλό σαν μαγνήτης στρέφεται προς αυτό που επιβεβαιώνει τους χειρότερους φόβους του. Αυτό στην επιστήμη συχνά το λέμε μεροληψία επιβεβαίωσης, δηλαδή αρχίζουμε και επιβεβαιώνουμε μόνο αυτό που τρέφει τον φόβο και όχι αυτό που δεν τον τρέφει" σημείωσε.

"Σκεφτείτε ότι ο ρόλος των κοινωνικών δικτύων αλλά και των ΜΜΕ, όταν κατά κύριο λόγο προτιμούμε να προωθήσουμε τις άσχημες ειδήσεις ή τις ειδήσεις που αφορούν ένα πολύ μικρό μέρος αυτών που νοσούν, τότε φοβάμαι ότι μπορεί να δημιουργήσουμε μεγαλύτερο πανικό και φόβο στους ανθρώπους και μια μαζική ψυχολογία πανικού, που θέλουμε να αποφύγουμε" τόνισε.

"Δημιουργεί μια άμυνα το να αντιμετωπίσει τον φόβο και τον πανικό ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί και μια απόσπαση της προσοχής. Σημαντικό είναι να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε την υπερβολική έκθεση σε ειδησεις που έχουν άσχημο περιεχόμενο. Δεν λέω ότι δεν χρειάζεται, χρειάζεται μέτρο" σχολίασε για τα χιουμοριστικά memes στα social media. "Θα σας δώσω μια αναλογία, όλοι λένε ότι έχουμε πόλεμο, μόνο που αυτός ο πόλεμος έχει έναν αόρατο εχθρό. Δεν τον βλέπουμε, δεν τον γνωρίζουμε ακριβώς. Όταν πηγαίνεις στον πόλεμο έχεις απώλειες, το ηθικό του κόσμου δεν θα ήταν καλό αν επικεντρωνόμασταν σε αυτούς που πάνε στον πόλεμο και φεύγουν από το μέτωπο διότι τραυματίζονται ή οτιδήποτε άλλο. Θα έπρεπε για να ανέβει το ηθικό μας να βλέπουμε τις επιτυχίες του αγώνα. Πόσοι αναρρώνουν, πόσοι βγαίνουν από τα νοσοκομεία κτλ" πρόσθεσε.

"Η συμβουλή που θα έδινα είναι να προσπαθήσει ο καθένας να έχει ένα δομημένο πρόγραμμα, το να κάθεται στον καναπέ και να βλέπει σειρά από ταινίες δεν βοηθάει. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει κατάθλιψη. Ο μαραθώνιος σειρών νομίζω πρέπει να το αποφύγουμε, να κάνουμε χρήσιμα πράγματα ή κάτι σε σχέση με τη δουλειά και κάποια ήπια ψυχαγωγικά, πρέπει να υπάρχει ισορροπία. Να μην κυλάει η μέρα χωρίς να κάνουμε κάτι. Το δεύτερο είναι να μην ξεχάσουμε τους ανθρώπους με τους οποίους συνδεόμαστε, να φροντίσουμε να συνδεόμαστε τηλεφωνικά" υπογράμμισε.

Πηγή: enikos.gr

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ