Κατάκολο: Μήνυμα ελπίδας απο την εθελοντική αιμοδοσία

 

Η μεγάλη συμμετοχή - πάντα με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας - στην εθελοντική αιμοδοσία που διοργάνωσε την Κυριακή ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Κατακόλου, έστειλε ένα μήνυμα ελπίδας στην τοπική κοινωνία.

Σε μια περίοδο όπου οι ανάγκες σε αίμα έχουν “χτυπήσε κόκκινο” οι εθελοντές συμμετείχαν στην δράση αυτή και συγκεντρώθηκαν συνολικά 40 μονάδες αίματος. Αριθμός υψηλός ακόμα και για περιόδους της καθημερινότητας που διανύαμε έως πρόσφατα, πόσω μάλλον σήμερα.

Ο σύλλογος έλαβε όλα τα αυστηρά μέτρα προστασίας και οι πολίτες ακολούθησαν ευλαβικά τις οδηγίες που δόθηκαν. Το κοινοτικό κατάστημα του Κατακόλου όπου πραγματοποιήθηκε η εθελοντική αιμοδοσία, επισκέφθηκε και ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος.

Η υπεύθυνη του Σταθμού Αιμοδοσίας Πύργου Ελισάβετ Ζαχαριαδάκη, έδωσε συγχαρητήρια στους αιμοδότες που συνέβαλαν στην κάλυψη των μεγάλων αναγκών που υπάρχουν σε αίμα. “Ένα μεγάλο μπράβο στους αιμοδότες που προσέρχονται σήμερα στο Κατάκολο, που παρά την ασθενή βροχή και με πολύ μεγάλη υπομονή περιμένουν ο ένας πίσω από τον άλλο σε ικανοποιητική απόσταση για να δώσουν λίγο από το αίμα τους και έτσι να προσφέρουν βοήθεια στον συνάνθρωπό που το έχει ανάγκη τις ημέρες αυτές. Υπολογίζουμε ότι οι ανάγκες θα είναι περισσότερες όσο περνάει ο καιρός.

Το αίμα είναι κάτι αναντικατάστατο, το έχουμε πει πάρα πολλές φορές, φάρμακο δεν υπάρχει γι’ αυτό, ο κόσμος που μεταγγίζεται στο νοσοκομείο του Πύργου είναι αρκετός. Η μεγάλη μας αγωνία είναι ότι μεταγγίζουμε 12 παιδιά με μεσογειακή αναιμία, τα οποία κάθε μήνα χρειάζονται τέσσερις φιάλες αίματος για να ζήσουν. Κάθε δεκαπενθήμερο χρειάζονται από δύο φιάλες. Το αίμα που πρέπει να πάρουν αυτά τα παιδιά πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο φρέσκο, δηλαδή μέσα σε 7 έως 10 ημέρες πρέπει να έχουν μεταγγιστεί από την ώρα που θα πάρουμε το αίμα από τον αιμοδότη.

Καταλαβαίνετε πόσο σημαντικό είναι αυτό το έργο των αιμοδοτών, σήμερα εδώ στο Κατάκολο που προσφέρουν ζωή με το αίμα τους όχι μόνο σε αυτά τα παιδιά αλλά και σε όσο κόσμο προσέρχεται στο νοσοκομείο και θέλει μετάγγιση.

Θα ήθελα να αναφέρω ότι το τμήμα λειτουργεί κανονικά, τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για την προστασία των αιμοδοτών, η είσοδος της αιμοδοσίας είναι ανεξάρτητη από το υπόλοιπο νοσοκομείο, έτσι ώστε από αυτή την είσοδο προσέρχονται μόνο το προσωπικό της αιμοδοσίας και οι αιμοδότες και κανένας άλλος.

Οπότε οι αιμοδότες μπορούνε να έρχονται άφοβα να προσφέρουν λίγο από το αίμα τους γι’ αυτό το μεγάλο σκοπό για να βοηθήσουν το συνάνθρωπο” σημείωσε.

Η κα Ζαχαριαδάκη υπενθύμισε πως ο Σταθμός Αιμοδοσίας με το προσωπικό του θα βρίσκεται στο συνεδριακό της Π.Ε. Ηλείας, Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή, από τις 10:00 μέχρι τη 1:00 και όσοι μπορούν να έρθουν να προσφέρουν αίμα μπορούν να έρθουν εκεί. “Θα ήθελα να κάνω μία έκκληση σε όλο τον υγιή πληθυσμό του νομού μας από 18 μέχρι 65 ετών, να βοηθήσουν αυτή την δύσκολη περίοδο, γιατί τα νοσοκομεία πανελλαδικά πλήττονται από τον κορονοϊό, η αιμοδοσίες πλήττονται, αίμα δεν υπάρχει, βοήθειες που κατά καιρούς λαμβάναμε από άλλα νοσοκομεία τώρα δεν μπορούμε να τις έχουμε, οπότε μόνοι μας πρέπει να βοηθήσουμε τον πληθυσμό μας. Είναι πολύ σημαντικό να το καταλάβουμε” εξήγησε.

Ο εφημέριος του Ι.Ν. Αγ. Νικολάου Κατακόλου και πρόεδρος του συλλόγου αιμοδοτών στην περιοχή, π. Παναγιώτης Αθανασόπουλος μίλησε για την προσπάθεια που έγινε. “Μετά από έκκληση του σταθμού αιμοδοσίας του νοσοκομείου μας για αίμα απευθύναμε κάλεσμα σε όλους τους εθελοντές αιμοδότες του συλλόγου αλλά και σε κάθε υγιή άνθρωπο να προσέλθουν στη σημερινή αιμοδοσία, να δώσουν αίμα, έτσι ώστε να βοηθήσουν όσους συνανθρώπους μας έχουν άμεση ανάγκη. Παρόλο το φόβο που κυριαρχεί στα πρόσωπα των ανθρώπων, ειδικά τώρα με αυτή την περίπτωση του κορονοϊού η προσέλευση των εθελοντών αιμοδοτών είναι πάρα πολύ μεγάλη.

Αυτό δηλώνει λοιπόν ότι είναι ευαισθητοποιημένοι οι εθελοντές αιμοδότες και λειτουργούν σύμφωνα με αυτό που μας δίδαξε ο Χριστός, δηλαδή την αγάπη για τον συνάνθρωπο. Σήμερα πράγματι έδειξαν το μεγαλείο της ψυχής τους. Θα ήθελα να σταθώ λίγο και να κάνω έκκληση προς όλους τους εθελοντές αιμοδότες, να τους πω να διώξουν τον αδικαιολόγητο φόβο, να προσέλθουν στα νοσοκομεία μας και όπου διοργανώνουν εθελοντικές αιμοδοσίες, να δώσουν αυτό το πολύτιμο δώρο ζωής.

Γιατί όπως γνωρίζετε δεν κινδυνεύουμε μόνο από τον κορονοϊό, κινδυνεύουν πάρα πολλοί άνθρωποι που πάσχουν από μεσογειακή αναιμία, ογκολογικά προβλήματα, από τα τροχαία ατυχήματα και τόσα άλλα. Άρα λοιπόν αν δε βάλουμε όλοι πλάτη, πως θα επιλυθούν όλα αυτά τα προβλήματα τα οποία προκύπτουν; Τέλος θέλω να ευχαριστήσω την γιατρό του σταθμού αιμοδοσίας, την προϊσταμένη, το νοσηλευτικό προσωπικό, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που πάντοτε προβάλουν την προσπάθεια μας, τον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου και τα μέλη για την βοήθεια τους, επίσης τον εκπολιτιστικό σύλλογο, την πρόεδρο και τα μέλη του εκπολιτιστικού συλλόγου και ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς σε όλους τους εθελοντές αιμοδότες που αψήφισαν τον κίνδυνο και με την παρουσία τους έδειξαν για μία ακόμα φορά ότι είναι η ψυχή της αιμοδοσίας” ανέφερε.

ΠΗΓΗ: ilialive.gr 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ