Μόσιαλος: Τα δύο σενάρια για την εξέλιξη του κορονοϊού

καθηγητής Πολιτικής της Υγείας

"Στη Μεγάλη Βρετανία η κατάσταση είναι πολύ πιο δύσκολη από ότι στην Ελλάδα γιατί καθυστέρησε πολύ η κυβερνηση της Βρετανίας να πάρει μέτρα. Έγιναν απίστευτα λάθη και έχουν γεμίσει τα νοσοκομεία. Αυτά που ακούω από Έλληνες γιατρούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης του κορονοϊού, είναι δραματικές πλέον οι καταστάσεις στα βρετανικά νοσοκομεία. Ελπίζω να μην γίνουμε χειρότερα στη Μεγάλη Βρετανία από την Ιταλία, αν και υπάρχουν προβλέψεις ότι μάλλον πάμε σε χειρότερες καταστάσεις" δήλωσε στον Realfm 97,8 ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος. Μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου τόνισε ότι "υπάρχουν δύο εκδοχές, μία καλή και μία λιγότερο καλή.

Η καλή εκδοχή είναι να γίνει εποχική νόσος τους επόμενους δύο μήνες, όχι άμεσα τον Απρίλιο αλλά πιο πέρα προς τον Μάιο, να συμπεριφερθεί όπως συμπεριφέρονται άλλες εποχικές νόσοι όπως και η γρίπη, και μπορεί αυτό να μας δώσει μια ανάσα. Δεν θα ξεπεράσουμε το πρόβλημα εν γενεί αυτό, είναι πιθανόν να έχουμε και ένα δεύτερο κύμα που να χτυπήσει το φθινόπωρο, μπορεί να ξεκινήσει και τον Σεπτέμβριο ακόμη. Το θετικό σε αυτή την θετική εκδοχή είναι ότι θα είμαστε πολύ πιο κοντά στην ανακάλυψη ενός εμβολίου και θα πάρει ανάσες το σύστημα υγείας και οι εργαζόμενοι στο σύστημα υγείας, που αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν αρκετούς κινδύνους και οι ίδιοι. Η χειρότερη εκδοχή είναι αυτό το πράγμα να παραταθεί και εκεί οι ελπίδες μας είναι στο πώς θα αντιδράσουν τα συστήματα υγείας, αλλά και ο κόσμος, αν θα γίνει η πρώτη μεγάλη ανάσχεση έτσι ώστε να μην υποστούν μεγάλες βλάβες τα συστήματα υγείας γιατί θα υπάρχει μεγάλη πίεση και δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν. Το βλέπουμε ήδη στην Ιταλία το πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα".

"Αν πάμε στη δεύτερη εκδοχή, την λιγότερο καλή, αυτό το οποίο θα συμβεί είναι ότι θα βρεθούμε μπροστά σε ηθικά, οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά διλήμματα. Θα αντέξει η παγκόσμια οικονομία να είμαστε σε μια απομόνωση και εργασιακή για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα;" σημείωσε.

Διαβάστε επίσης