"Χορεύοντας" με τον COVID-19

Του Τρύφωνα Παχή*

 

Συνθήκες "ξαφνικού θανάτου" βιώνει η αγορά και η οικονομία, με τη συντριπτική πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιχειρήσεων είτε να έχουν ήδη κλείσει, είτε να βλέπουν το τζίρο τους να "πέφτει στα Τάρταρα", με τις εξαιρέσεις να είναι ελάχιστες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα το βιώνουν (ως συνήθως) οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, έχοντας βιώσει το προηγούμενο 4μηνο μια περίοδο όπου ομολογουμένως η αγορά δεν "άνθισε" για λόγους που δεν είναι της παρούσης να αναλύσουμε!!!
Δεν θα μπω στη λογική του τι θα πρέπει να κάνει η οποιαδήποτε κυβέρνηση (είναι βέβαιο πως δεν θα γίνει ότι πρέπει, παρά την επιτυχημένη επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος και κάποιες επί της ουσίας παρεμβάσεις) για να ανακουφίσει την πραγματική οικονομία, μια και οι συνθήκες είναι πραγματικά πρωτόγνωρες και τέτοια θα πρέπει να είναι και τα όποια μέτρα.. Ούτε θα αναφερθώ στη για ακόμη μια φορά επαίσχυντη στάση των τραπεζών.. Θα επικεντρωθώ σε μερικές σκέψεις αναφορικά με το τι θα πρέπει να κάνουν επιχειρήσεις και επαγγελματίες, προκειμένου να διαχειριστούν την κατάσταση με τις λιγότερες δυνατές απώλειες..
Δύο δρόμοι υπάρχουν με βάση τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί:
- Ο ένας είναι να αρκεστούμε στο "θρήνο για το κακό που μας βρήκε", παρακολουθώντας ως απλοί θεατές την καταστροφή μας. Η ζημιά είναι πολύ σοβαρή και είναι προφανές πως θα πάρει πολλούς μήνες να συνέλθουμε μετά την λήξη του "συναγερμού".. Είναι ένας δρόμος τον οποίο δεν συνιστώ επ' ουδενί, μια και χωρίς να δίνει καμία λύση, διογκώνει τραγικά το πρόβλημα!!!
- Ο άλλος δρόμος είναι να προσπαθήσουμε να αντιδράσουμε δημιουργικά σε όλο αυτό που συμβαίνει, προκειμένου να μετριάσουμε τις απώλειες. Μερικές ιδέες σε αυτή την κατεύθυνση:
1) Παρατηρώντας και μελετώντας τα νέα πρότυπα συμπεριφοράς των πελατών μας και βρίσκοντας τα εργαλεία εκείνα που θα ανταποκριθούν σε αυτά τα νέα πρότυπα (ελπίζω να καταλάβουν όλοι πια την αξία της ολοκληρωμένης επαγγελματικής παρουσίας στο internet). Η αύξηση των πωλήσεων μέσω του διαδικτύου έχει εκτοξευθεί τις τελυταίες μέρες και θα αναπτυχθεί και περαιτέρω, πόσοι είχαν φροντίσει να είναι έτοιμοι με ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, η μια επαγγελματικού επιπέδου ιστοσελίδα;
2) Διατηρώντας επικοινωνία με το υπάρχον πελατολόγιο, δείχνοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον μας σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία με έξτρα παροχές, μια επιπλέον έκπτωση ή προσφορά κλπ. Είναι σημαντικό οι πελάτες μας να μας νοιώσουν δίπλα τους αυτή τη δύσκολη περίοδο!!!
3) Αντί να "κλαίμε" καθημερινά για αυτά που χάθηκαν, να ξεκινήσουμε άμεσα την προετοιμασία για την "επόμενη μέρα", με ένα λεπτομερή και ρεαλιστικό σχεδιασμό marketing, με συγκεκριμένα βήματα και στόχους... Οι αλυσίδες και τα πολυκαταστήματα είναι πανέτοιμα ήδη!!!
4) Είναι τραγικό λάθος σε αυτές τις περιπτώσεις να κόβουμε την επικοινωνία. Αρκετοί πελάτες μου, μου ζήτησαν να διακόψουμε την παρουσία στα social media αυτή την περίοδο, μια και είναι κλειστοί!!! Αυτό το διάστημα που όλος ο κόσμος θα είναι στα social media λόγω των συνθηκών και είναι εντυπωσιακή ευκαιρία να μιλήσουμε για τη δουλειά μας (κι ας είμαστε κλειστοί προσωρινά) με εξαιρετικά χαμηλά κοστολόγια και υψηλότατη αποτελεσματικότητα!!! Πόσο πιο λάθος συμπεριφορά;;;
Είναι σαφές πως τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Όμως οι πρωτόγνωρες καταστάσεις επιβάλλουν και πρωτόγνωρες αντιδράσεις, πιο ψύχραιμες και αποτελεσματικές από αυτές που ακολουθήθηκαν στην καρδιά της οικονομικής κρίσης, με τα γνωστά ολέθρια αποτελέσματα! Όλο αυτό θα τελειώσει κάποια στιγμή, από εμάς εξαρτάται εάν στο τελείωμα αυτής της περιπέτειας θα εξακολουθούμε να "είμαστε ζωντανοί" και να διεκδικούμε ένα καλύτερο αύριο..

 

* Ο Τρύφωνας Παχής είναι σύμβουλος επικοινωνίας και marketing, ενώ στο παρελθόν έχει διατελέσει Νομαρχιακός Σύμβουλος Αχαΐας, Δημοτικός Σύμβουλος Πάτρας και μέλος του ΔΣ του Επιμελητηρίου Αχαΐας. 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ