Κοροναϊός: Αναζητούν 2.700 επιβάτες κρουαζιερόπλοιου στην Αυστραλία

 

Οι αρχές της Αυστραλίας επέβαλαν την Παρασκευή περιορισμούς στη μετακίνηση από και προς τις περιοχές όπου ζουν οι Αβορίγινες προκειμένου να τους προστατεύσουν από την επιδημία του νέου κοροναοϊού, την ώρα που αναζητούν 2.700 ανθρώπους που αποβιβάστηκαν την Πέμπτη από το κρουαζιερόπλοιο Ruby Princess στο Σίδνεϊ αφού κάποιοι επιβάτες του βρέθηκαν θετικοί στον ιό.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκότ Μόρισον δήλωσε ότι επιθυμεί «να ενεργήσω για να περιορίσω τις μετακινήσεις προς τις κοινότητες των αυτοχθόνων που ζουν απομονωμένοι προκειμένου να εμποδίσω την εξάπλωση του ιού» σε περιοχές που βρίσκονται μακριά από νοσοκομεία.

Ειδικοί της δημόσιας υγείας εκτιμούν ότι είναι κρίσιμο να αποφευχθεί η εξάπλωση της covid-19 σε περιοχές όπου είναι διαδεδομένες χρόνιες ασθένειες, η παροχή ιατρικής βοήθειας είναι δύσκολη και είναι ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένες.

Εξάλλου ο Μόρισον αυστηροποίησε τους κανόνες κοινωνικής απόστασης τονίζοντας ότι στις μικρές συγκεντρώσεις ανθρώπων θα πρέπει να υπάρχει μεταξύ τους απόσταση τουλάχιστον 4 τετραγωνικών μέτρων.

Στο Σίδνεϊ της Νέας Νότιας Ουαλίας οι αρχές απηύθυναν έκκληση για τον εντοπισμό όλων των επιβαινόντων στο κρουαζιερόπλοιο Ruby Princess, το οποίο έφτασε χθες στο λιμάνι της πόλης από τη Νέα Ζηλανδία.

Αρχικά είχε εκτιμηθεί ότι αποτελεί «μικρό κίνδυνο» για τη δημόσια υγεία. Όμως τρεις επιβάτες και ένα μέλος του πληρώματος βρέθηκαν θετικοί στον ιό SARS-CoV-2. Για τον λόγο αυτό οι αρχές κάλεσαν τους 2.700 επιβαίνοντες του κρουαζιερόπλοιου να τεθούν σε καραντίνα.

«Η ανησυχία μας, η μεγάλη ανησυχία μας είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί αποβιβάστηκαν από το κρουαζιερόπλοιο χωρίς να γνωρίζουν ότι υπήρχαν σε αυτό κρούσματα της covid-19», δήλωσε ο Μπραντ Χάζαρντ υπουργός Υγείας της Νέας Νότιας Ουαλίας, προσθέτοντας ότι είναι πιθανό και άλλοι επιβαίνοντες να έχουν προσβληθεί.

Οι αρχές της πολιτείας προσπαθούν να επικοινωνήσουν με όλους τους επιβαίνοντες μέσω ενός καταλόγου με τα τηλέφωνα και τα ι-μέιλ τους, εξήγησε ο Χάζαρντ.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ