Και όμως τα περί πανδημίας ήσαν γνωστά!

Του Αθαν. Χ.Παπανδρόπουλου

 

«Είχαμε προειδοποιηθεί από το 2012, γράφει ο Uri Frieman, στο τελευταίο τεύχος της αμερικανικής επιθεώρησης Atlantic, γνωστή για την εγκυρότητα και τη σοβαρότητα της. «Μας είχε προειδοποιήσει η Rand Corporation, η οποία είχε τη χρονιά εκείνη καταγράψει τους διεθνείς κινδύνους που απειλούν τον «αμερικανικό τρόπο ζωής».

Επισήμαινε έτσι ότι μόνον μια πανδημία μπορούσε να αποτελέσει υπαρξιακό κίνδυνο προς την κατεύθυνση αυτή. Τρία χρόνια αργότερα, το 2015 ο Έζρα Κλάιν, του τηλεοπτικού δικτύου Vox, μιλώντας με τον δισεκατομμυριούχο φιλάνθρωπο επιχειρηματία Μπιλ Γκαίητς, για το θέμα των αλγοριθμικών τoυ μοντέλων,  σχετικών με την επέκταση της γρίπης στον πραγκοσμιοποιημένο κόσμο μας, αναφερόταν στις καταστροφές που μπορούσε να προκαλέσει στο ανθρώπινο είδος μια πανδημική νόσος. Τόνιζε δε ότι αυτό είχε ήδη συμβεί στο παρελθόν και μάλιστα αρκετές φορές. Το 2017, η Λίζα Μονάκο, σύμβουλος ασφαλείας του Μπάρακ Ομπάμα, συναντούσε τους αντιστοίχους συμβούλους του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και πραγματοποιούσαν μια επιχείρηση προσομοίωσης του πώς οι αμερικανικές αρχές θα αντιδρούσαν σε  μια φονική πανδημία γρίπης για την οποίαν το σχετικό εμβόλιο θα αργούσε να κυκλοφορήσει. «Το γενικό συμπέρασμα από την άσκηση αυτή, ήταν ότι ένα παρόμοιο σενάριο θα ήταν καταστροφικό για τις Η.Π.Α. και θα δημιουργούσε εφιαλτικές συνθήκες για τη ζωή των κατοίκων της χώρας», τόνιζε η Λία Μονάκο.

Ένα χρόνο μετά,το 2018, με αφορμή τη 100ή επέτειο της πανδημίας με την ισπανική γρίπη του 1918, η οποία σκότωσε από 50 έως 100 εκατομμύρια κόσμο παγκοσμίως, ο επιδημιολόγος Εντ Γιανγκ σε ομιλία του,υπογράμμιζε ότι «μια νέα γρίπη είναι στο δρόμο και το καταστροφικό της έργο θα ευνοηθεί από την αμνησία και τον κοντοθωρισμό. Αποντώντας στον Εντ Γιανκ, η τότε διευθύντρια Ιατρικής και Βιοαμυντικής Ετοιμότητας του Αμερικανικού Συμβουλίου Ασφαλείας (NSC) Λουσιάνα Μπόριο, τόνιζε ότι «η γρίπη είναι το πρώτο μέλημα του Συμβουλίου από πλευράς ασφάλειας και πρόκειται για ένα φαινόμενο που δεν γνωρίζει σύνορα.

Αυτή η τελευταία παρατήρηση κρίθηκε υπαινικτική από τον τότε σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος την εποχή εκείνη μιλούσε για κλείσιμο των αμερικανικών εμπορικών  συνόρων στα κινέζικα προϊόντα και σε κάποια ευρωπαϊκά.

Έτσι, ο συμβουλός του Τζων Μπόλτον, που αργότερα τον παραίτησε ο Αμερικανός πρόεδρος, κατέβασε τα ρολά της Υπηρεσίας Υγείας του NSC και ως εκ τούτου απέλυσε την Λουσιάνα Μπόριο. Ακόμα χειρότερα, οι σύμβουλοι του Τραμπ έγραψαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους και τις υποδείξεις των ειδικών. Το ίδιο έκαναν αυτοί οι παντογνώστες φωστήρες και με τις υποδείξεις του Κέντρου Ασφαλείας της Υγείας του πανεπιστημίου John Hopkins, όταν το τελευταίο στις αρχές του 2019 υπογράμμισε περίεργα κρούσματα γρίπης στην Κίνα, που θα έπρεπε. να κινήσουν την προσοχή των αμερικανικών αρχών και όχι μόνον.

Προφανώς όμως παρόμοιες επισημάνσεις, για τους αρχιερείς του λαϊκισμού και της πολιτικής ευτέλειας θεωρήθηκαν «αρλούμπες»των …ελίτ,ητοι μιάς κατηγορίας ανθρώπων που ο Τράμπ καταγγέλει από το πρωί έως τΟ βράδυ, λες και αυτός ανήκει στην πλέμπα. Άρα οι περί πανδημίας παρατηρήσεις, έπρεπε να πάνε στο καλάθι των αχρήστων. Όπως και έγινε. Παράλληλα ο παντογνώστης Αμερικανός πρόεδρος αποδυνάμωσε και την υπηρεσία υγείας του Λευκού Οίκου, προφανώς για να δείξει ότι είναι απρόσβλητος από ιούς. Έδωσε δε και εντολή στις αρμόδιες ομοσπονδιακές υπηρεσίες, να περιορίσουν τις δαπάνες για την προετοιμασία μιας ενδεχόμενης πανδημίας.

Σήμερα, λοιπόν και ενω η πανδημία εξελίσσεται σε ολική καταστροφή, απομένει να δούμε ποιο θα είναι το κόστος για τις Η.Π.Α. και τον πλανήτη ολόκληρο, μιας ανεύθυνης λαϊκίστικης πολιτικής αντίληψης,η οποία ασκεί την εξουσία σε μιά υπερδύναμη.

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ