Να μείνουμε όλοι όρθιοι

του Ηλία Κωνσταντάτου

 

Καθημερινά από τη μία ακούμε το σύνολο σχεδόν των ηγετών του κόσμου αλλά και της χώρας μας, να λένε είμαστε σε πόλεμο. Πόλεμο δίχως σφαίρες.
Από την άλλη το παράδοξο της ειδικά της δικής μας περίπτωσης είναι ότι ενώ για την επιβίωση σου από την εξάπλωση του ιού βασίζεσαι στον αυτοπεριορισμό και στην ατομική ευθύνη, δεν ισχύει το ίδιο για την οικονομική επιβίωση μιας και το κράτος σε αυτή την περίπτωση επιβάλλεται να στηρίξει την κοινωνία για να μην καταρρεύσει οικονομικά όλη μαζί ή πολύ σημαντικό τμήμα αυτής.
Σαφώς και μπορεί να μην υπάρχουν απεριόριστες οικονομικές δυνατότητες τη δεδομένη χρονική στιγμή με απεριόριστο ρευστό, είναι όμως δυνατό και απαραίτητο στο άμεσο επόμενο διάστημα όλες οι επιχειρήσεις μικρές και μεγάλες να στηριχθούν. Πώς; Ξεκινώντας το κράτος τόσο στο άμεσο επόμενο διάστημα να μην ζητάει λεφτά και όχι μόνο απλώς να αναστέλλει αυτή τη ζήτηση των χρημάτων. Το να σου δώσει τώρα 800€ και το επόμενο διάστημα να σου ζητήσει 1600€, μπορεί τώρα να σε ανακουφίσει, το επόμενο διάστημα όμως θα σε στραγγαλίσει, μιας και θα πρέπει να αναπληρώσεις και τη χασούρα που σίγουρα υπάρχει.
Έτσι άμεσα σε πρώτη φάση το επίδομα που πρέπει να δικαιούνται ΟΛΟΙ ανεξαιρέτως οι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι των οποίων διακόπηκε η εργασία αλλά να προστεθούν και με ανάλογο ποσοστό οι εργαζόμενοι που αναγκαστικά προσερχόμενοι στις εργασίες τους, θα εργαστούν περιτροπής ανάπαυλες.
Στήριξη χρειάζονται όλοι, ακόμα και ο άνεργος που αποκλείεται να βρει δουλειά αυτή την περίοδο ή (ας είμαστε ειλικρινείς), ή η «μαύρη» εργασία που δεν εμφανίζεται πουθενά.
Το ότι έχει σταματήσει η κανονικότητα της αγοράς, δε χρειάζεται να είσαι καμιά διάνοια για να το καταλάβεις, δεν είναι μόνο για το επόμενο χρονικό διάστημα, αλλά θα εξαπλωθεί σε χρόνο και θα επηρεάσει ακόμα και το εποχιακό κατάστημα αναμνηστικών ειδών στη Σαντορίνη, λόγω μη τουρισμού.
Αναφέρεται ότι τα μέτρα της κυβέρνησης προστατεύουν τις θέσεις εργασίας.
Πως τη προστατεύουν όταν δεν προστατεύουν πρωταρχικά την επιβίωση της επιχείρησης που παρέχει θέσεις εργασίας;
Απαιτούνται γενναία μέτρα τόσο άμεσα για την πραγματική επιβίωση των ατόμων, αλλά και μέτρα για την επόμενη μέρα για να ξανανοίξουν οι επιχειρήσεις και να γυρίσει ο εργαζόμενος στη δουλειά του.
Και σε αυτό θα πρέπει να βοηθήσει το κράτος, τα ασφαλιστικά ταμεία, οι Δήμοι, οι τράπεζες και οτιδήποτε έχει να κάνει με τον περιορισμό της οικονομικής απώλειας που υφίσταται μπροστά μας.
Τώρα τη στιγμή της πρώτης επίθεσης πρωταρχικό μέλημα είναι οι ζωές των συνανθρώπων μας και την επόμενη μέρα που όλοι ευχόμαστε να είναι γρήγορα να επιστρέψουν αλώβητοι όλοι.

Μέλος του Συντονιστικού της "ΩΡΑ ΠΑΤΡΏΝ"
Ταμίας Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών