Κορονοϊός: Το πρωτάθλημα Ισπανίας θα ολοκληρωθεί πριν τις 30 Ιουνίου

 

Την πεποίθησή του πως παρά την πανδημία του COVID-19 που έχει «χτυπήσει» και την Ισπανία το πρωτάθλημα της La Liga θα ολοκληρωθεί κανονικά μέσα τους επόμενους μήνες εξέφρασε ο πρόεδρος της ισπανικής Λίγκας, Χαβιέ Τέμπας.

«Η στρατηγική μας ήταν ξεκάθαρη εξαρχής. Είχαμε τονίσει πως περιμένουμε ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν στην πορεία και η διοργάνωση θα ολοκληρωθεί κανονικά. Η UEFA πήρε μία πάρα πολύ σημαντική απόφαση με την αναβολή του Euro και την έχουμε ευχαριστήσει ήδη γι' αυτό. Πρέπει όλοι μας να δείξουμε αλληλεγγύη από την πλευρά μας προς την UEFA, διότι υπάρχουν και οι δικές της διοργανώσεις» τόνισε αρχικά ο Τέμπας στην AS και πρόσθεσε για το τι θα πράξει η LaLiga στο «κακό» σενάριο: Να μην μπορέσει να ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα λόγω του κορονοϊού και να πρέπει να πάρει αποφάσεις ως προς τον τίτλο του πρωταθλητή, τα «εισιτήρια» για τα ευρωπαϊκά Κύπελλα, τους υποβιβασμούς και τις ανόδους:

«Εάν δεν καταστεί εφικτό να γίνουν παιχνίδια σε λίγους μήνες, τότε η διοργάνωση θα ολοκληρωθεί. Υπάρχουν δύο πτυχές πάνω σ' αυτό. Το αθλητικό κομμάτι, για το οποίο θα εργαστούμε εκείνη την περίοδο για το πώς θα πράξουμε και τι θα αποφασίσουμε και το οικονομικό κομμάτι, το οποίο πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψην μας εάν έρθει εκείνη η ώρα. Πιστεύουμε ωστόσο, ότι μετά τη μετάθεση του Euro2020, υπάρχει χρόνος να ολοκληρωθούν κανονικότατα οι εγχώριες διοργανώσεις».
Ερωτηθείς για το αν στο πλάνο της Λίγκας, υπάρχει και το ενδεχόμενο να στεφθεί πρωταθλήτρια η πρωτοπόρος της LaLiga, Μπαρτσελόνα, εάν δεν επιστρέψουν οι ομάδες σε... δράση, ο Τέμπας έκανε μία δυνατή «ντρίμπλα».

«Δεν ξέρω. Θα δείξει ο χρόνος. Υπάρχουν πολλά να πούμε γι' αυτό, αλλά δεν είναι ζήτημα άμεσης προτεραιότητας τούτη τη στιγμή. Δεν μπορώ να κάνω προβλέψεις για τέτοια μελλοντικά ζητήματα, που δεν χρειάζεται να συζητηθούν τώρα. Ποιος ο λόγος να μιλάμε τώρα για το ποιος θα κερδίσει τη Λίγκα, ποιος θα προβιβαστεί και ποιος θα υποβιβαστεί; Τώρα όλες οι προσπάθειές μας πρέπει να επικεντρωθούν στο πως θα ολοκληρωθεί η διοργάνωση».

Ο πρόεδρος της LaLiga, σε άλλες δηλώσεις του τις τελευταίες ημέρες, είχε επισημάνει πως θα υπάρξουν ζημιές περίπου 700 εκατ. Euro, εάν δεν ολοκληρωθεί το υπόλοιπο 25% των αγώνων του εφετινού πρωταθλήματος, ωστόσο στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «AS» επισήμανε πως «...μπορεί να περιοριστεί η οικονομική ζημιά εάν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο μαζί με την ισπανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία», ενώ τοποθετήθηκε και για ακόμη ένα πολύ «λεπτό» ζήτημα: το ενδεχόμενο να επεκταθεί η αγωνιστική δράση στα ισπανικά γήπεδα και μετά τις 30 Ιουνίου. Κάτι που θα δημιουργούσε μία πολύ «άβολη» κατάσταση σε όλο το πρωτάθλημα, καθώς υπάρχουν πάρα πολλοί παίκτες που ολοκληρώνουν τα συμβόλαιά τους με τις ομάδες τους. 

«Το σενάριο που δουλεύουμε αναφέρει ότι όλα θα ολοκληρωθούν πριν τις 30 Ιουνίου. Όλα τα σχέδια που περιγράφονται εδώ έχουν και προβλήματα. Η δική μας σκέψη είναι ότι η LaLiga θα έχει τελειώσει ως τότε. Κι όλες οι υπόλοιπες διοργανώσεις, όχι μόνο η δική μας Λίγκα, αλλά σε όλη την Ευρώπη. Σε κάποιες χώρες υπάρχει πρόθεση να αρχίσει το πρωτάθλημα τους στα μέσα Μαίου και πιστεύουμε ότι θα είναι έτοιμες πλέον ως τον Ιούνιο».

Αν όμως για κάποιο λόγο δεν επιτευχθεί εντέλει όλο αυτό; «Αυτή τη στιγμή δεν εξετάζουμε αυτό το γενικό ενδεχόμενο Υπάρχουν πολλά πρωταθλήματα και το καθένα έχει τις ιδιαιτερότητές του. Τα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα και το πρωτάθλημα Δανίας, αν θυμάμαι σωστά, έχουν αρκετούς αγώνες και έπειτα πρέπει να το δούμε με προσοχή.

Αν τελειώσουμε στις 30 Ιουνίου, όπως θέλουμε, πρέπει να δούμε πότε θα είναι η τελευταία ημερομηνία που μπορούμε να ξεκινήσουμε σε όλες τις διοργανώσεις, τότε η προτελευταία κ.ο.κ. Πρέπει να εργαστούμε προς τα πίσω, σε σχέση με αυτό που πολλοί έχουν στο μυαλό τους. Δεν είναι μόνο το πότε πρόκειται να αρχίσει κάτι, αλλά μέχρι μπορείτε να παίξεις το τελευταίο ματς. Κι από εκεί να ξεκινήσεις την οργάνωση προς τα πίσω».