Η επιστήμη θα επικρατήσει

ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΒΟΛΗ ΙΑΤΡΟΥ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ


Επιχειρώντας μια πρώτη αποτίμηση των μέχρι τώρα δεδομένων, η πορεία της νόσου του κορωνοϊού COVID-19 στην επικράτεια δεν φαίνεται να λαμβάνει δραματική τροπή.

Τα μέχρι τώρα στοιχεία σηματοδοτούν ομαλή εξέλιξη. Ακούγονται και γράφονται πολλά από κάποιους που, χρησιμοποιώντας τις ειδικές τους γνώσεις, αναφέρονται δίκην πυθίας σε καταστροφικά σενάρια τύπου Ιταλίας. Αν κάποιος θέλει να προσφέρει το οτιδήποτε με τις γνώσεις του, οφείλει να κάνει προτάσεις και να κοινοποιεί τις σκέψεις του στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και στην επιστημονική κοινότητα. Η δημοσίευση υποθέσεων και αρνητικών σεναρίων, μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης, το μόνο αποτέλεσμα που μπορεί να αποφέρει είναι η διασπορά του πανικού στην κοινότητα. Σε ότι αφορά τα βεβαιωμένα κρούσματα, πράγματι ο αριθμός τους είναι πλασματικός λόγω του ότι πολλά δεν είναι καταγεγραμμένα. Αυτό όμως μας κάνει πιο αισιόδοξους διότι το ποσοστό της θνητότητας είναι ακόμη μικρότερο από αυτό που υπολογίζεται βάσει των βεβαιωμένων κρουσμάτων.

Επιβεβαιώνονται τα σενάρια για πολύ μικρή θνητότητα. Η μόνη βέβαιη καταγραφή που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης είναι ο αριθμός των νοσηλευομένων και των θανάτων.

Δεδομένου του μικρού αριθμού εργαστηριακών εξετάσεων προς επιβεβαίωση της νόσου, η πορεία της νόσου θα κριθεί από την αύξηση των νοσηλειών, των ασθενών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ και του αριθμού των συνανθρώπων μας που καταλήγουν. Υπολογίζοντας ότι τα μέτρα της κυβέρνησης για τον περιορισμό της διασποράς του ιού θα αρχίσουν να αποδίδουν σε δύο περίπου εβδομάδες και λαμβάνοντας υπόψη τα θετικά μηνύματα της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας, μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον. Η επιστήμη θα επικρατήσει του κορωνοϊού COVID-19. Μέχρι τότε οφείλουμε να ακούμε και να εμπιστευόμαστε τους ειδικούς.

Τον ΕΟΔΥ και κανέναν άλλον.