...Ξεκινά το σχολείο σε Αχαϊα, Ηλεία, Ζάκυνθο μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών

Από τους Νομούς Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου που τα σχολεία είχαν αναστείλει πολύ νωρίτερα τη λειτουργία τους από τις υπόλοιπες σχολικές μονάδες της χώρας θα ξεκινήσει κατά προτεραιότητα η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, όπως ανακοίνωσε η γεν. γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Σίσσυ Γκίκα.

Η κ. Γκίκα απηύθυνε έκκληση προς τους εκπαιδευτικούς να κατανοήσουν ότι δεν είναι σε διακοπές αλλά σε έκτακτη ανάγκη , όπως ολόκληρη η ελληνική  κοινωνία.

Ηδη ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδος Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος με έγγραφο προς τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης έκανε γνωστό ότι η Αχαΐα και η Ηλεία θα είναι οι πρώτες Περιφερειακές Ενότητες που καλούνται να εφαρμόσουν την εξ αποστάσεως διδακτική επικοινωνία με τους μαθητές.

Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδος Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος

 

Ο Διευθυντής  Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, Γεώργιος Αφράτης με εγκύκλιο προς τις  σχολικές μονάδες έδωσε τις οδηγίες, τόσο προς τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων, προκειμένου να ενημερώσουν το my school με τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις και τα κινητά τηλέφωνα των κηδεμόνων των μαθητών, να επικοινωνήσουν με τους εκπαιδευτικούς του Σχολείου, που διδάσκουν Πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα και να τους ενημερώσουν ότι καλούνται να συμμετάσχουν στην συγκεκριμένη διαδικασία.

Η διδακτική επικοινωνία θα πραγματοποιηθεί από τις οικίες του εκπαιδευτικού και των μαθητών/τριων, που θα θελήσουν μετά από σχετική ενημέρωση να συμμετάσχουν. Εάν ο/η εκπαιδευτικός δεν διαθέτει τον αναγκαίο εξοπλισμό, θα υποστηριχθεί από τη Διεύθυνση του Σχολείου του.

Την ίδια ώρα, η υπουργός Παιδείας Νίκης Κεραμέως μπήκε ήδη στη «μάχη» για την υλοποίηση  του πρωτοποριακού αυτού, εγχειρήματος, που υλοποιήθηκε σε χρόνο "αστραπή" για τα ελληνικά δεδομένα, με στόχο για όσο διάστημα βρίσκονται κλειστά τα σχολεία εκπαιδευτικοί και μαθητές να διατηρήσουν την διδακτική επαφή έστω και εξ αποστάσεως.

Οι οδηγίες αφορούν το Λύκειο και Θα ακολουθήσουν αντίστοιχες  για τα Γυμνάσια και τα Δημοτικά σχολεία της χώρας.

Το υπουργείο εξειδικεύει τις δύο αυτές κατηγορίες:

Σύγχρονη (τηλεκπαίδευση) είναι η απευθείας διδασκαλία και μετάδοση μαθήματος σε πραγματικό χρόνο από εκπαιδευτικό, μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας, σε μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές που παρακολουθούν ζωντανά μέσω υπολογιστή, κινητού ή tablet. Στην πλατφόρμα μπορεί κανείς να συνδεθεί και διαδικτυακά και τηλεφωνικά.

Ασύγχρονη είναι η διδασκαλία κατά την οποία ο/η μαθητής/τρια συνεργάζεται με τον εκπαιδευτικό σε διαφορετικό χρόνο από τη διαδικασία παράδοσης του μαθήματος ή δημιουργίας υλικού από τον εκπαιδευτικό, έχοντας πρόσβαση σε μαθησιακό υλικό και χρονοδιάγραμμα μελέτης μέσω διαδικτύου (σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες ή πλατφόρμες που παρέχει το Υπουργείο).

Η υπουργός Παιδείας   διερευνά και άλλες μεθόδους και εργαλεία εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για τη βέλτιστη παροχή εξ αποστάσεως διδασκαλίας στους μαθητές.

Η επιλογή των εκάστοτε μεθόδων και εργαλείων γίνεται με γνώμονα ιδίως τις ποιοτικές και τεχνικές προδιαγραφές τους, και ειδικότερα την ασφάλεια, την τεχνική δυνατότητα ταυτόχρονης εξυπηρέτησης του μέγιστου αριθμού χρηστών και το φιλικό περιβάλλον εγκατάστασης και χρήσης, καθώς και την εμπειρία από την επιτυχή εφαρμογή τους – για ανάλογο σκοπό και σε αντίστοιχη κλίμακα – σε άλλες χώρες.