Κορονοϊός: Τι πρότεινε ο Τσιόδρας για αντιφλεγμονώδη, παρακεταμόλη και φάρμακα για την πίεση

Στη συσχέτιση του κορονοϊού με συγκεκριμένα φάρμακα, αναφέρθηκε ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη σημερινή ενημέρωση για τις εξελίξεις στη χώρα μας.

Όπως είπε, αναφορικά με τα αντιφλεγμονώδη που από πολιτικό της Γαλλίας αναφέρθηκαν ως πιθανά να συντελούν σε μία πιο βαριά νόσο, “δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα για την τεκμηρίωση της σχέσεως της χρήσης αντιφλεγμονωδών που χρησιμοποιούνται κυρίως ως παυσίπονα και ανιπυρετικά με την πρόοδο της νόσου. Οπωσδήποτε η άμυνα του οργανισμού έχει να κάνει σε σημαντικό βαθμό με την απομάκρυνση του ιού από τον οργανισμό μας. Είναι ασφαλέστερη και μετά την καθοδήγηση του προσωπικού γιατρού η χρήση παρακεταμόλης μέχρι να αποσαφηνιστεί εάν όντως τα μη στερεοειδή αντιφλεγμονώδη μπορεί να επιδεινώνουν ή να αυξάνουν τη διάθεση για μία πιο σοβαρή νόσο”.

Επίσης, τόνισε πως ακούστηκε τις τελευταίες ημέρες μία συσχέτιση με τα φάρμακα για την αυξημένη πίεση. “Και εδώ πρέπει να πούμε ότι κάποια από τα πολύ κοινά φάρμακα για την πίεση τα οποία οι ασθενείς τα παίρνουν σε συνεννόηση με τους καρδιολόγους τους δεν φαίνεται να επηρεάζουν την πιθανότητα νόσησης και ίσως μάλιστα να δρουν και προστατευτικά”, τόνισε ο κ. Τσιόδρας.