Εμπορικό τμήμα λιμένος – υπόγειος σιδηρόδρομος – Πατρών-Πύργου για ελληνικές καλένδες

του Πάνου Μαντά, Αρχιτέκτονα

 

Με την ομόφωνη έγκριση, από το Δημοτικό Συμβούλιο Πατρών, των όρων και κανόνων του Διαγωνισμού για το Παραλιακό Μέτωπο της Πάτρας, λογικά σκεπτόμενοι, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι, ήταν αναγκαίο για την πόλη μας να γίνει αυτό το εγχείρημα κατ’ αυτόν τον τρόπο που έγινε. Ο Διαγωνισμός δεν βασίστηκε στα διάφορα κείμενα που κυκλοφορούσαν από τον αντιδήμαρχο κ. Κορδά και ανακοινώσεις του Δημάρχου κ. Κώστα Πελετίδη.

Ο Διαγωνισμός βασίστηκε στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (Γ.Π.Σ.) Πατρών του 2011 σε νόμους και κανόνες και όχι σε γενικόλογα και απόψεις που κυκλοφορούσαν.

Η εκτέλεση του έργου αυτού, για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, είναι συνυφασμένη από τεχνικής και οικονομικής πλευράς, με δύο άλλα έργα υψίστης σημασίας για την Πάτρα, αλλά και για ευρύτερες περιοχές, για την Ελλάδα και Ευρώπη.  

Είναι ο Σιδηρόδρομος Πάτρα-Πειραιάς-Αθήνα-Κεντρική Ευρώπη και ο δρόμος Πατρών-Πύργου, που ο μεν Σιδηρόδρομος έχει ενταχθεί στα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών, που φτάνουν μέχρι την Πάτρα και από εδώ πηγαίνουν Κύπρο, ο δε δρόμος Πάτρα-Πύργος εντάχθηκε στα Προγράμματα ΕΣΠΑ για να αμφισβητηθεί τώρα από κ. Κώστα Καραμανλή, Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, προσπαθώντας να το εντάξει στα Ευρωπαϊκά δίκτυα ως επέκταση της Ολυμπίας οδού, επομένως παραχωρώντας το έργο στους εργολάβους που θα το εκτελέσουν.

Ο Σιδηρόδρομος από Πειραιά-Κιάτο έως Πάτρα, γίνεται για να φτάσει μέχρι το Ρίον και κατόπιν βάσει του Γ.Π.Σ. υπογείως έως το νέο λιμάνι της Πάτρας. Διασχίζει υπογείως το παραλιακό μέτωπο από την Νόρμαν έως το νέο λιμάνι, με τουλάχιστον δύο στάσεις, εφ’ όσον δια της γραμμής αυτής, διέρχεται και ο Προαστιακός. Επομένως γίνεται με ταυτόχρονη κατασκευή του, με αυτή του Παραλιακού μετώπου του Διαγωνισμού. Κάθε άλλο και από λογική πολιτική θα είναι, η εκτέλεση αυτών των δύο έργων, εφ’ όσον εκτελεστεί πρώτα το μέρος του Μετώπου, από Νόρμαν έως το νέο λιμάνι και κατόπιν η υπογειοποίηση του Σιδηροδρόμου, κι’ αυτή από Νόρμαν έως νέο λιμάνι.

Τα ίδια μπορούν να ειπωθούν, για την οδό Πατρών-Πύργου, η οποία θα συμβάλει αποτελεσματικά από οικονομικής και τεχνικής πλευράς στην υποστήριξη Πάτρας, Ολυμπίων και ευρύτερων περιοχών, με προϋπόθεση την ασφάλεια της χρήσης της.

Ο υπάρχον δρόμος είναι κατ’ εξοχήν επικίνδυνος γι’ αυτούς που οδεύουν οδηγώντας οχήματα, ως και γι’ αυτούς τους διερχόμενους πεζούς. Αυτός ο δρόμος είναι αιματοβαμμένος με 134 ανθρώπους που έχουν χάσει την ζωή τους σε τροχαία δυστυχήματα την τελευταία δεκαετία και με 78 σοβαρά τραυματίες.

Για το δρόμο Πάτρα-Πύργου πολλά έχουν γραφεί, η ουσία είναι όμως μία. Η εκτέλεση του έργου, είχε ενταχθεί σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ και ο κ. Κ. Καραμανλής, λόγω εργολαβίας Καλογρίτσα, ο οποίος είχε κηρυχθεί έκπτωτος, διέκοψε την πρόοδο εξέλιξης του διαγωνισμού εκτέλεσης του έργου, με την αιτιολογία ότι ο κ. Σπίρτζης, πρώην Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, κατάτμησε το έργο των 75 χιλιομέτρων περίπου, σε 8 εργολαβίες, χωρίς αποτέλεσμα. 

Γίνεται προσπάθεια από το Υπουργείο να ενταχθεί το έργο στα διευρωπαϊκά δίκτυα ως προέκταση της Ολυμπίας οδού και να παραχωρηθεί το έργο στους ή στον εργολάβο που θα εκτελέσει το έργο.

Η διαφημιστική πολιτική που ξεκίνησε ο κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, υπουργός Ναυτιλίας, για τα 10 λιμάνια της Ελλάδας που παραχωρούνται για αξιοποίηση, περιλαμβάνει και το νέο λιμάνι της Πάτρας. Καλώς εχόντων των πραγμάτων η αξιοποίηση θα υλοποιηθεί όταν και το εμπορικό τμήμα του λιμένα, κατασκευαστεί, το τρένο θα φτάσει στο νέο λιμάνι και θα γίνει ο δρόμος Πατρών-Πύργου, δηλαδή στις Ελληνικές καλένδες.

 

Διαβάστε επίσης