Βουλή - Κορονοϊός: Μάξιμουμ 25 βουλευτές σε Ολομέλεια

Μέτρα για τον περιορισμό της παρουσίας βουλευτών στην Ολομέλεια, αλλά και των επισκέψεων στη Βουλή, αποφάσισε η Διάσκεψη των Προέδρων, στο πλαίσιο της πρόληψης για τον κορωνοϊό.

Πλέον, τόσο η Βουλή όσο και οι βουλευτές δεν θα δέχονται επισκέπτες, ούτε συλλογικά αλλά ούτε και ατομικά. Μέτρο που αφορά όλα τα κτίρια της Βουλής, τα γραφεία των κομμάτων και των βουλευτών.

«Το μέτρο θα ισχύσει μέχρι να περάσει η μπόρα. Το σύνθημά μας πρέπει να είναι "δεν πάμε γυρεύοντας"», είπε ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, ενώ συμπλήρωσε ότι αναβάλλονται οι όποιες αποστολές βουλευτών στο εξωτερικό. Στις αρχές της εβδομάδας είχαν ανακοινωθεί περαιτέρω μέτρα στη Βουλή, μεταξύ των οποίων και ότι στην αυριανή ορκωμοσία της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας, Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, θα παραστούν περίπου 100 άτομα.

Σε ό,τι αφορά το νομοθετικό έργο στην ολομέλεια της Βουλής, θα εφαρμοστεί το άρθρο 107 του κανονισμού, για την «οργανωμένη συζήτηση» των νομοσχεδίων, είπε ο κ. Τασούλας. Βάσει του άρθρου αυτού, θα μιλούν μόνο οι αρμόδιοι υπουργοί, οι εισηγητές των κομμάτων και από ένας ή δύο βουλευτές από κάθε κόμμα. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα συγκεντρώνονται πάνω από 20-25 βουλευτές ανά συνεδρίαση στην ολομέλεια της Βουλής.

Στις μόνιμες επιτροπές, στις οποίες γίνεται η επεξεργασία των νομοσχεδίων προτού εισαχθούν στην ολομέλεια, θα καλούνται έως έξι φορείς για να εκφέρουν γνώμη. Σε πρόσφατο νομοσχέδιο, οι προσκληθέντες φορείς έφτασαν τους 40, ενώ αρκετοί εξ αυτών εκπροσωπήθηκαν από δύο πρόσωπα έκαστος. Σημειώνεται ότι οι φορείς έχουν πάντα τη δυνατότητα να καταθέτουν υπόμνημα με τις θέσεις τους, χωρίς τη φυσική παρουσία εκπροσώπων τους. Παράλληλα εξετάζεται ο περιορισμός του αριθμού των συνεδριάσεων των επιτροπών που επεξεργάζονται νομοσχέδια, ενώ μπαίνει «στοπ» στις συνεδριάσεις των μη νομοθετικών επιτροπών, είπε ο κ. Τασούλας. Όλοι οι χώροι του κοινοβουλίου θα απολυμανθούν το σαββατοκύριακο.

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, κατέθεσε την αντίθεσή του στη Διάσκεψη των Προέδρων. Το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης συνεχίζεται ακάθεκτο, ενώ ετοιμάζεται να φέρει την επόμενη εβδομάδα και το νομοσχέδιο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, που θα μας βρει αντίθετους τόνισε ο κ. Παφίλης. «Εμείς προτείναμε μία συνεδρίαση -το πολύ- την εβδομάδα ώστε να προφυλαχθούν τόσο οι βουλευτές όσο και οι εργαζόμενοι», συμπλήρωσε.

Τέλος, ανέφερε ότι τα μέτρα που λαμβάνει η Διάσκεψη των Προέδρων είναι σε βάρος των μικρότερων κοινοβουλευτικών ομάδων, καθώς οι βουλευτές της είναι αναγκασμένοι να παρακολουθούν όλες τις συνεδριάσεις της Βουλής στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου ή του νομοθετικού έργου της, καθ' όλη την εβδομάδα.

Σύμφωνα με πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης που επικαλείται το ΑΠΕ, στη Διάσκεψη των Προέδρων οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησαν με τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, ενώ φέρονται να πρότειναν ακόμη πιο δραστικά. Μεταξύ αυτών, η λειτουργία της Βουλής στη βάση των θερινών τμημάτων, στα οποία μετέχουν 100 βουλευτές έναντι 300 στην ολομέλεια. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι η κυβέρνηση επιθυμεί την πλήρη λειτουργία της Βουλής, προκειμένου να περάσει τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου στην υπόθεση Παπαγγελόπουλου.

Διαβάστε επίσης