Κορονοϊός COVID-19: Οδηγίες για ταξιδιώτες – Τι πρέπει να γνωρίζετε

 

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ. Όσα πρέπει να γνωρίζετε σε περίπτωση που ταξιδεύετε. Χρήσιμες συμβουλές από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας για την αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού.

Ιδιαίτερα προσεκτικοί οφείλουν να είναι όσοι ταξιδεύουν, καθώς ο νέος κορονοϊός έχει θέσει σε συναγερμό πολλές χώρες σε παγκόσμιο επίπεδο. Η μετάδοση του νέου κορονοϊού εξαπλώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο και ολόκληρη η Ευρώπη βρίσκεται σε μια επιδημική φάση πολλαπλών εισαγωγών, με επακόλουθο μετάδοσης στην κοινότητα. Από το Υπουργείο Υγείας ανακοινώθηκαν περαιτέρω προληπτικά ειδικά μέτρα, που αφορούν δράσεις για τον περιορισμό της πιθανότητας της εξάπλωσης της επιδημίας κορονοϊού στην πατρίδα μας και έχουν ως κύριο στόχο, την προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

Τα μέτρα αυτά είναι τα εξής:
Αναστολή της λειτουργίας των ΚΑΠΗ όλης της χώρας για 4 εβδομάδες.
Αναστολή οιασδήποτε συνεδριακής εκδήλωσης στην επικράτεια για τις επόμενες 4 εβδομάδες.
Αναστολή όλων των σχολικών εκδρομών στο εσωτερικό της χώρας για 2 εβδομάδες.
Διεξαγωγή όλων των αθλητικών εκδηλώσεων κεκλεισμένων των θυρών, για τις επόμενες 2 εβδομάδες.

Τα μέτρα ισχύουν από τη Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020, και θα επαναξιολογηθούν πριν τη λήξη τους.

Κορονοϊός – Covid 19: Οδηγίες για όσους ταξιδεύουν

Ο κίνδυνος για τον ταξιδιώτη θεωρείται μέτριος. Συνιστάται να αποφύγετε το ταξίδι προς περιοχές με τοπική μετάδοση COVID-19, αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο.
Αν ταξιδεύετε προς περιοχές με τοπική μετάδοση COVID-19 συνιστάται:
Να πλένετε συχνά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι.
Να αποφύγετε την επαφή με τα ζώα (ζωντανά ή νεκρά), τις αγορές ζώων και τα προϊόντα ζωικής προέλευσης (όπως μη μαγειρευμένο κρέας).
Να αποφύγετε την επαφή με ασθενείς.
Κατά την διάρκεια του ταξιδιού σας σε περιοχές με τοπική μετάδοση COVID-19 συνιστάται:
Να αναβάλετε το ταξίδι σας ενώ έχετε συμπτώματα (πυρετό ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα).
Να καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας με ένα χαρτομάντηλο ή με το μανίκι (όχι με το χέρι) όταν βήχετε ή φτερνίζεστε.
Να αποφύγετε την επαφή με άλλα άτομα ενώ έχετε συμπτώματα (πυρετό ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα).

Μετά την επιστροφή από περιοχές με τοπική μετάδοση COVID-19 να παρακολουθήσετε την υγείας σας για 14 ημέρες, και αν εμφανίσετε συμπτώματα (πυρετό ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα) 14 ημέρες μετά την επιστροφή σας, να παραμείνετε στο σπίτι και να αναζητήσετε άμεσα ιατρική φροντίδα αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι σας ή να γίνει επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ στο τηλέφωνο 1135.

Τονίζεται ότι, καθώς η επιδημία εξελίσσεται, οι οδηγίες ενδέχεται να τροποποιηθούν. Συνιστάται σε όλους τους ταξιδιώτες πριν και μετά το ταξίδι να ενημερώνονται από τον ΕΟΔΥ στην τηλεφωνική γραμμή 1135 για την εξέλιξη της νόσου και τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης.