Η Κοινο_Τοπία για την ημέρα της γυναίκας

φωτο αρχειου

Η Κοινο_Τοπία σε ανακοίνωσή της αναφέρει:

Η Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας εορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε χρόνο ως ημέρα μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών.

Ενώ η πρώτη τήρηση της Ημέρας της Γυναίκας πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1909 στη Νέα Υόρκη η 8η Μαρτίου προτάθηκε από τη Διεθνή Διάσκεψη Γυναικών του 1910 ώστε να καθιερωθεί μια «Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας». Το 1977, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε τα κράτη μέλη να ανακηρύξουν την 8η Μαρτίου ως Ημέρα του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των γυναικών.

Σήμερα και μετά από αγώνες σε πολλά επίπεδα τα δικαιώματα των γυναικών έχουν αποτυπωθεί σε πολιτικά και νομικά κείμενα, διακηρύξεις και συμβάσεις και έχουν εμπεδωθεί ως έναν ικανοποιητικό βαθμό σε μερικές κοινωνίες. Σε κάποιες άλλες, δυστυχώς, ο δρόμος της ισοπολιτείας και της απάλειψης των διακρίσεων λόγω φύλου είναι μακρύς.

Για την Ελλάδα η φετινή επέτειος έχει μια ιδιαίτερη σημασία και αξία. Η εκλογή στο ύπατο αξίωμα της Προεδρίας της Δημοκρατίας της κ. Αικατερίνης Σακελλαροπούλου και η ανάληψη των καθηκόντων της στις 13 Μαρτίου ως πρώτης γυναίκας -στα 200 χρόνια ύπαρξης της κρατικής οντότητας που συγκροτούμε ως ιστορική συνέχεια του Αρχαίου Ελληνικού κόσμου- σηματοδοτεί τυπικά τουλάχιστον μια ταυτότητα νεωτερικότητας και κοινωνίας του 21ου αιώνα.

Και παρά το ότι η πιο σημαντική λειτουργία που επιτελεί σήμερα ο προεδρικός θεσμός, είναι τελικά συμβολική ως αρχηγός του κράτους, είναι το κατ’ εξοχήν σύμβολο της εθνικής και κρατικής ενότητας και συνέχειας, η ενσάρκωση της πολιτικής ενότητας της ελληνικής κοινωνίας, η προσωποποίηση της συνταγματικής μας ταυτότητας. Αυτόν τον ενοποιητικό ρόλο που καλείται να αναλάβει κατά πρώτον λόγο ένας αρχηγός κράτους, όταν ενεργεί ως διεθνής παραστάτης της χώρας, όταν εκφέρει λόγους στις εθνικές επετείους ή προβαίνει σε δημόσιες δηλώσεις. Κρίνεται περισσότερο από τους λόγους και από την επικοινωνία του με την κοινή γνώμη παρά από τις πράξεις του. Από την ικανότητά του να εκφράζει το κοινό αίσθημα και το συλλογικό Εμείς, να αναπτερώνει το ηθικό και να αναστηλώνει την εθνική μας αυτοπεποίθηση.

Η Κοινο_Τοπία με αφορμή τη μέρα της Γυναίκας χαιρετίζει την εκλογή της κ. Σακελλαροπούλου -που εξελέγη με την ευρύτατη πλειοψηφία των 261 ψήφων- και που παρέχει, όπως πιστεύουμε τα εχέγγυα, υποκειμενικά και αντικειμενικά, άσκησης του ύπατου αξιώματος με τρόπο που να ανταποκρίνεται στην αποστολή του και στις προσδοκίες των πολιτών.

Παράλληλα καλεί κάθε πολίτη να συστρατευθεί για να απομονωθούν συμπεριφορές και νοοτροπίες που δεν προάγουν την ισότητα των φύλων και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Διαβάστε επίσης