Αφή το Μάιο λόγω κορωνοϊού ζητά ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας από τον Μπαχ

 

Την μετάθεση της τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τον μήνα Μάιο, προτείνει ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος, με την σύμφωνη γνώμη των επικεφαλής των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να προστατευτεί το κύρος και η αίγλη του θεσμού και να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι εξαιτίας του κορονοϊού.

Για το θέμα αυτό πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μεταξύ του Δημάρχου, των πρώην Δημάρχων κ.κ. Θύμιου Κοτζιά και Γιώργου Αηδόνη και του επικεφαλής της β΄ ελάσσονος μειοψηφίας κ. Γιώργου Τζαβάρα, όπου αποφασίστηκε να σταλεί σχετική επιστολή στον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, κ. Τόμας Μπαχ. Μετά το τέλος της σύσκεψης, ο κ. Γεωργιόπουλος δήλωσε τα εξής:

«Σε λίγες μέρες, στις 12 Μαρτίου στην Αρχαία Ολυμπία, θα τελεστεί η Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας και θα ξεκινήσει η Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία, για να καταλήξει, μετά από λίγες ημέρες στην υπόλοιπη Ελλάδα και από εκεί στην Ιαπωνία και στο Τόκιο.

Τις τελευταίες όμως ημέρες, στην περιοχή μας, ζούμε κάτω από τις ιδιαίτερες συνθήκες της προσβολής ενός μέρους συμπατριωτών μας από τον κορονοϊό, με αποτέλεσμα να έχουμε φόβο και ανησυχία, κάτι που επιβάλλει στην Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή που έχουν την ευθύνη της διοργάνωσης της τελετής Αφής, να λάβουν μέτρα περιορισμού της προσέλευσης και να περιφρουρήσουν με τέτοιο τρόπο το γεγονός προκειμένου να προστατεύσουν τη δημόσια υγεία.

Αυτό το γεγονός είναι το μοναδικό γεγονός που συμβαίνει στην Ολυμπία στα πλαίσια του Ολυμπιακού Κινήματος και η σπουδαιότητά του είναι αναγνωρισμένη απ’ όλους. Ο περιορισμός που θα υποστεί το τελετουργικό, νομίζω ότι θα υποβαθμίσει το ίδιο το κύρος του θεσμού και για τον λόγο αυτό πριν από λίγη ώρα κάλεσα εδώ τους επικεφαλής των παρατάξεων, τους παλιούς δημάρχους κ.κ. Κοτζιά και Αηδόνη καθώς και τον κ. Τζαβάρα και αποφασίσαμε ότι θα πρέπει να αποσταλεί μια επιστολή προς τον πρόεδρο της ΔΟΕ κ. Μπαχ, η οποία θα κοινοποιείται στον πρόεδρο της ΕΟΕ κ. Καπράλο, με κάθε σεβασμό στη θεσμική τους λειτουργία και στη δική τους αποκλειστική αρμοδιότητα της διοργάνωσης αυτού του γεγονότος.

Αυτή την επιστολή θα ήθελα να την καταστήσω γνωστή και στους συμπατριώτες μας, οι οποίοι τιμούν και αγαπούν τον θεσμό, σέβονται το κύρος και την σπουδαιότητά του και θα ήθελαν να τον δουν να διεξάγεται με την μεγαλοπρέπεια και την αίγλη με την οποία διεξάγεται όλα τα προηγούμενα χρόνια».

Η επιστολή έχει ως εξής:

"Κύριε Πρόεδρε

Η Ολυμπιακή Φλόγα χαρακτηρίζεται ως σύμβολο ιερό και μοναδικό. Ιερό γιατί συμπυκνώνει την υπέρτατη αξία του αθλητισμού, της ευγενούς άμιλλας, της συναδέλφωσης των λαών και της ειρήνης. Και μοναδικό διότι εκπορεύεται από τον ιερό τόπο της Ολυμπίας, όπου πριν χιλιάδες χρόνια γεννήθηκε το Ολυμπιακό Ιδεώδες.

Ήδη από το 1936 η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, αποδεχόμενη αυτό τον μοναδικό και υπέρτατο συμβολισμό, ενσωμάτωσε και κατοχύρωσε θεσμικά, στο τελετουργικό των Ολυμπιακών Αγώνων, την Αφή και τη Λαμπαδηδρομία της Ολυμπιακής Φλόγας.

Στον κανόνα 60 και στην ερμηνευτική διάταξη του κανόνα 61 του Ολυμπιακού Καταστατικού Χάρτη, περιγράφεται λεπτομερώς το τελετουργικό που ακολουθείται κατά την τελετή της Αφής και παράδοσης της Φλόγας στον πρώτο λαμπαδηδρόμο εντός του αρχαίου σταδίου. Η κατοχύρωση της τελετής Αφής και της Λαμπαδηδρομίας στον Ολυμπιακό Καταστατικό Χάρτη, αναδεικνύει την σπουδαιότητα, την ιδιαίτερη σημασία και τον σεβασμό που αποδίδει η ΔΟΕ στον θεσμό.

Το λαμπρό και μεγαλοπρεπές τελετουργικό που παρακολουθούν με δέος και συγκίνηση εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη, έχουν αναγορεύσει την τελετή ως πολιτιστικό γεγονός παγκόσμιας σημασίας και την έχουν συνδέσει συμβολικά και άρρηκτα με το αξιακό περιεχόμενο των Αγώνων.

Το κύρος του θεσμού, η λαμπρότης και η συνεπαγόμενη αίγλη του, ενόψει της τελετής της Αφής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, κινδυνεύουν να πληγούν από τα γεγονότα και τα περιστατικά της επιδημίας του κορονοϊού που δυστυχώς πλήττουν τις τελευταίες ημέρες την περιοχή μας.

Ο κίνδυνος να διεξαχθεί η Αφή με ελάχιστους θεατές, με περιορισμένη συμμετοχή επισήμων και αντιπροσωπιών χωρών και υπό διάχυτο φόβο και ανησυχία, θα έχει ως συνέπεια να πληγεί η σπουδαιότητα και η αίγλη του θεσμού.

Η Δημοτική Αρχή, το σύνολο των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου της Αρχαίας Ολυμπίας, με αίσθημα ευθύνης, προκειμένου να διασφαλιστεί η παγκόσμια ακτινοβολία του θεσμού ζητά από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή που έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα της διοργάνωσης να εξετάσει την περίπτωση μετάθεσης της τελετής της Αφής για τον μήνα Μάιο τρέχοντος έτους.

Η συγκεκριμένη πρόταση στηρίζεται στην εκφρασμένη πεποίθηση της επιστημονικής κοινότητας ότι, σε συνθήκες υψηλότερων θερμοκρασιών στο περιβάλλον, που για τη χώρα μας είναι βέβαιο ότι θα επικρατούν το μήνα Μάιο, η διάδοση του ιού θα έχει περιοριστεί σημαντικά και η επιδημία θα έχει υποχωρήσει.

Θεωρούμε δε πως ο χρόνος που μεσολαβεί, από την νέα ημερομηνία που τυχόν καθοριστεί (Μάιος) μέχρι την έναρξη των Αγώνων, είναι επαρκής προκειμένου να διεξαχθεί το μεγαλύτερο μέρος της σχεδιασθείσας από την Οργανωτική Επιτροπή του Τόκιο 2020, λαμπαδηδρομία.

Τα γεγονότα είναι ιδιαιτέρως έκτακτα για την παγκόσμια κοινότητα και η οποιαδήποτε μικρή αλλαγή επιβάλλεται από τις περιστάσεις.

Κύριε Πρόεδρε

Καταθέτουμε αυτή την πρότασή μας όντας βέβαιοι πως γνωρίζετε καλύτερα από εμάς και σταθμίζετε με αίσθημα ευθύνης όλες τις παραμέτρους και τα δεδομένα του εν λόγω θέματος και λαμβάνετε όπως πάντα την καλύτερη για το Ολυμπιακό Κίνημα απόφαση, την οποία είναι αυτονόητο πως θα υποστηρίξουμε με θέρμη και πνεύμα συνεργασίας, σε ό,τι μας αναλογεί".

Πηγη: ilialive.gr 

Διαβάστε επίσης