Γιώργος Ρώρος: Ο οδικός χάρτης για το φράγμα

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ "ΩΡΑ ΠΑΤΡΩΝ"

Το πρώτο βήμα για την αξιοποίηση του υδάτινου δυναμικού που προσφέρει στην ευρύτερη περιοχή το φράγμα Πείρου-Παραπείρου έγινε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο. Ο οδικός χάρτης που υπερψηφίστηκε διατυπώνει ξεκάθαρα τη βούληση της Πάτρας να κινηθεί προς την κατεύθυνση της δημιουργίας διαδημοτικού φορέα εκμετάλλευσης του φράγματος με τους Δήμους που θα συμμετέχουν σε αυτόν να κατέχουν την πλειοψηφία τουλάχιστον του 51%.

Με αυτόν τον τρόπο, αφενός, εξασφαλίζεται η αποτελεσματικότητα και η ευελιξία που χρειάζεται ο φορέας αφού η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ο εγγύτερος στον πολίτη θεσμός και έχει την πληρέστερη εικόνα των καθημερινών του προβλημάτων. Αφετέρου, κλείνει οριστικά ο δρόμος για τις απόπειρες ιδιωτικοποίησης του νερού, κάτι που έχει συμβεί σε άλλες πόλεις της Ευρώπης με οδυνηρά για τους πολίτες αποτελέσματα. Επιπλέον, το κράτος αναλαμβάνει το όποιο κατασκευαστικό ρίσκο του φράγματος  ενώ η οικονομία στα δημοσιονομικά του Δήμου και κατά συνέπεια στους λογαριασμούς των καταναλωτών προωθείται από την απαλλαγή των υπέρογκων ποσών για τη ΔΕΗ που απαιτούνται για τη λειτουργία και τη συντήρηση των εκατοντάδων αντλιοστάσιων. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι διασφαλίζεται η επάρκεια ποιοτικού πόσιμου νερού σε μια περίοδο κλιματικών μεταβολών που το νερό αποτελεί πρωταρχικό αγαθό, για αυτό οφείλει να είναι και δημόσιο.

Η πλειοψηφία που δημιουργήθηκε στο συγκεκριμένο θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο θεωρούμε ότι μπορεί να διευρυνθεί κι άλλο με την ενεργό συμμετοχή και της δημοτικής αρχής προσφέροντας τη δύναμη της σύμπνοιας σε ενέργειες και αποφάσεις που προωθούν την ανάπτυξη όχι μόνο της Πάτρας αλλά ολόκληρης της περιοχής. Οι στιγμές απαιτούν εγρήγορση, διεκδίκηση και διάλογο. Εκτίμησή μας είναι ότι τα ευήκοα ώτα της προηγούμενης κυβέρνησης θα συνεχιστούν και με την παρούσα κυβέρνηση αν αποδείξουμε ότι μπορούμε να είμαστε ενωμένοι, άρα και αποτελεσματικοί, για το καλό της πόλης και των δημοτών της.

Διαβάστε επίσης