Σκουρλέτης: Αναγκαία η σύγκληση Συνόδου Κορυφής από την ΕΕ για το προσφυγικό

 

Η μη τήρηση της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας πρέπει να συζητηθεί σε Σύνοδο Κορυφής και η Ελλάδα πρέπει να είναι αποφασισμένη να αξιοποιήσει όλα τα διπλωματικά μέσα που διαθέτει σε αυτή την περίπτωση, δήλωσε ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στο Α' Πρόγραμμα της ΕΡΤ, προσθέτοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης είναι κατώτερος των περιστάσεων».

Ο κ. Σκουρλέτης επισήμανε ότι υπάρχουν ευρωπαϊκά κράτη τα οποία δεν έχουν αναλάβει αυτό που τους αναλογεί και σχολίασε ότι «έρχονται τώρα και χτυπάνε φιλικά στον ώμο την ελληνική πλευρά και της λένε "σας ευχαριστούμε πάρα πολύ γι' αυτό που κάνετε, διότι και το ζήτημα δεν λύνεται κι εσείς δέχεστε τις πιέσεις κι εμάς μας αφήνετε ήσυχους. Πάρτε και 700 εκατομμύρια για τη δουλειά που κάνατε"». «Είναι λύση αυτή;», αναρωτήθηκε.

Είπε ότι δεν έχει ζητηθεί Σύνοδος Κορυφής και ότι εκεί η ελληνική πλευρά «πρέπει να πάει με μια αποφασιστικότητα για να αξιοποιήσει όλα τα μέσα που έχει για να μπλοκάρει διάφορες αποφάσεις».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «ταυτίζεται με εκείνες τις χώρες που εδώ και πάρα πολύ καιρό -όχι τους τελευταίους μήνες, τα τελευταία χρόνια- συντάσσονται με την πρακτική των κλειστών συνόρων». Ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι «όταν υπάρχει αυξημένη ροή προς τα σύνορα, ακόμη και με βάση το διεθνές δίκαιο υποχρεούσαι να ασκήσεις τον απαιτούμενο έλεγχο. Αυτό θα έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση». Σημείωσε ότι όμως «αυτό είναι τελείως διαφορετικό από το να μιλάς για ασύμμετρη απειλή ή για σχέδιο εισβολής», τα οποία «είναι επικίνδυνες προσεγγίσεις και λάθος περιγραφή του προβλήματος».

Έκανε λόγο για «σειρά αντιφατικών και λανθασμένων χειρισμών» εκ μέρους της παρούσας κυβέρνησης και έθεσε το ερώτημα: «Σήκωσε το τηλέφωνο ο κ. Μητσοτάκης να πάρει τον κ. Ερντογάν και να του πει "τι κάνεις;"». Πρόσθεσε δε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος «έχοντας ανοίξει όλα τα μέτωπα τα τελευταία χρόνια, αξιοποιεί το προσφυγικό για να κερδίσει αλλού».

Ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε την απόφαση για «πάγωμα» της εκδίκασης των υποθέσεων ασύλου ως «παράνομο» που «αντίκειται στο διεθνές δίκαιο και στις συνθήκες», προσθέτοντας ότι πέραν των άλλων δημιουργούνται ακόμη μεγαλύτερες συνθήκες συγκέντρωσης πληθυσμού. Τόνισε μεταξύ άλλων ότι «αυτές είναι αστείες πράξεις, αν όχι επικίνδυνες, που το μόνο που κάνουν είναι να χαϊδεύουν τα αυτιά ορισμένων ακραίων κύκλων στους οποίους φαίνεται ότι ολοένα και περισσότερο παραδίνεται η ελληνική κυβέρνηση».

Υπογράμμισε ότι «αυτό το οποίο έπρεπε να έχει ήδη γίνει από την προηγούμενη εβδομάδα, και που τώρα ακόμη πρέπει να το βάλει μπροστά η κυβέρνηση, είναι το θέμα της αποσυμφόρησης των νησιών». Διότι, είπε, θα επανέλθει το θέμα στα νησιά, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Διαβάστε επίσης