Κορονοϊός και σοβαρότητα

του Κώστα Μάρκου

 

Το πρόσφατο πρόβλημα που ανέκυψε σε παγκόσμιο επίπεδο, του κορονοϊού, αποτελεί επιστημονικό ζήτημα αντιμετώπισης σε κάθε επίπεδο: ατομικό, ομαδικό, κρατικό και βεβαίως σε επίπεδο ΠΟΥ. Οι οργανωμένες κοινωνίες, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, παίρνουν τα μέτρα τους υπό τη καθοδήγηση των αρμόδιων επιστημονικών φορέων.

Στην Ελλάδα η κυβέρνηση της ΝΔ, μετά τις πρώτες επικοινωνιακού χαρακτήρα και αναντίστοιχες με τη σοβαρότητα του προβλήματος δηλώσεις, πήρε πρωτοβουλίες προς τη σωστή κατεύθυνση δηλαδή ενημέρωση του κοινού, συγκρότηση επιστημονικών επιτροπών, κινητοποίηση του ΕΟΔΥ κλπ. Σε αυτά τα πλαίσια εκδόθηκε και η γνωστή ΚΥΑ, όπου μεταξύ των άλλων  οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών, αποφασίζουν την ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων σε όλη την χώρα λόγω άμεσου κινδύνου δημόσιας υγείας εξαιτίας της μετάδοσης του κορονοϊού. Προφανώς η απόφαση αυτή εκδόθηκε μετά από εισηγήσεις των αρμόδιων επιστημονικών φορέων. Σωστά λοιπόν έγιναν τα ανωτέρω, παρά το κοινωνικό κόστος και την οικονομική ζημιά που κατά τόπους προκάλεσε η αναβολή των καρναβαλικών εκδηλώσεων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας αυτό προέκυψε για να αποφευχθεί ο  αυξημένος συγχρωτισμός σε μαζικές συγκεντρώσεις, με κίνδυνο μετάδοσης και διάχυσης κρουσμάτων. Όμως και ο πρωτοετής φοιτητής της Ιατρικής ξέρει ότι ο συγχρωτισμός αυτός είναι πιο επικίνδυνος σε κλειστούς, παρά σε ανοικτούς χώρους. Τούτου δοθέντος προκύπτει αδήριτο το ερώτημα: γιατί δεν εφαρμόσθηκε η ΚΥΑ και για τους χώρους εκκλησιασμού και για τον αγώνα μπάσκετ Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού στο κλειστό ΣΕΦ, που ως γνωστόν φιλοξενεί 13000 θεατές. 

 

Φαίνεται λοιπόν ότι για την πρώτη μεν περίπτωση τα «ευχέλαια» προστατεύουν, όπως προφανώς θα είπε ο Αρχιεπίσκοπος στον κ. Μητσοτάκη στη πρόσφατη συνάντηση τους (είναι η μοναδική που έκανε ο πρωθυπουργός με θέμα τον κορονοϊό!). Όσον αφορά τη δεύτερη περίπτωση φαίνεται ότι το κοινωνικό και πολιτικό κόστος μιας αναβολής είναι ανίκητο. Η ανακοινωθείσα «απολύμανση» του ΣΕΦ μόνο γέλωτες μπορεί να προκαλέσει, αφού ο οποιοσδήποτε ιός δεν ενδημεί (αν) σε άδεια στάδια, αλλά όταν γεμίσουν!

Προς αναζήτηση σοβαρότητας. 

* Ο καθηγητής Κώστας Β. Μάρκου είναι πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας και Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας

Διαβάστε επίσης