Πάτρα: Κατά της κατάργησης της Γ' ΔΟΥ οι Οικονομολόγοι


Το τελευταίο χρονικό διάστημα λαμβάνουμε πληροφορίες και διαβάζουμε δημοσιεύματα για συγχώνευση της Γ' Δ.Ο.Υ. Πατρών με την Α' Δ.Ο.Υ. Πατρών. Η προηγούμενη Τοπική Διοίκηση του 10ου Περιφερειακού Τμήματος Βορειοδυτικής Πελοποννήσου, με σχετική επιστολή της τον Νοέμβριο του 2019 επεσήμανε την ανάγκη διατήρησης της Γ' Δ.Ο.Υ. και την αναβάθμισή της σε Δ.Ο.Υ. Α' Τάξης, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι περίπου 200.000 φορολογούμενοι που ανήκουν σε αυτήν και προέρχονται από τον Δήμο Πατρέων, Ερυμάνθου και Δυτικής Αχαΐας.
Ως νέα Τοπική Διοίκηση του 10ου Περιφερειακού Τμήματος Βορειοδυτικής Πελοποννήσου, λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις που θα προκύψουν από την επικείμενη συγχώνευση, εκφράζουμε την αντίθεσή μας σε αυτήν την συγχώνευση, για τους κάτωθι λόγους:
Στη Γ' Δ.Ο.Υ. Πατρών ανήκει το 50% των κατοίκων της Πάτρας, ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας και ο Δήμος Ερυμάνθου. Η σύνθεση των φορολογούμενων που ανήκουν στη Γ' Δ.Ο.Υ. Πατρών αποτελείται από αρκετά νομικά πρόσωπα με σημαντικό μέγεθος στην περιοχή καθώς και από ένα μεγάλο πλήθος φυσικών προσώπων διαφόρων επαγγελματικών τάξεων. Παρόλο που ένα μεγάλο μέρος των καθημερινών συναλλαγών με τις Εφορίες γίνεται με ηλεκτρονικά μέσα, η Γ' Δ.Ο.Υ. εξυπηρετεί αρκετούς φορολογούμενους μέσω της φυσικής παρουσίας τους στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. με ποιοτική παροχή υπηρεσίας, για ένα μεγάλο όγκο εργασιών.
Επιπλέον υπάρχει μεγαλύτερη διασπορά των φορολογουμένων στις δύο διαφορετικές Δ.Ο.Υ. με αποτέλεσμα την ορθολογική κατανομή τους στις δύο υπηρεσίες ώστε να αποφεύγεται η ταλαιπωρία των πολιτών (φυσικών προσώπων, επιχειρήσεων, λογιστών/φοροτεχνικών) και να διασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία.
Η Αχαΐα μπορεί να αποτελέσει ένα μητροπολιτικό κέντρο ανάπτυξης. Με βάση αυτή την προοπτική και τις συνεχείς τεχνολογικές και φορολογικές εξελίξεις, δεν θα πρέπει να αποδυναμωθούν οι υπηρεσίες που παρέχουν φορολογική υποστήριξη και έλεγχο, αλλά θα πρέπει να ενδυναμωθούν με πρόσθετο προσωπικό, επιστημονικά εξειδικευμένο και ικανοποιητικά αμειβόμενο, με ταυτόχρονη παραμονή του υπάρχοντος προσωπικού και συνεχή εκπαίδευση και κατάρτιση για όλα τα στελέχη και τους υπαλλήλους της Α.Α.Δ.Ε.
Αντίθετα με το σχέδιο συγχώνευσης, με γνώμονα το πλαίσιο της προστασίας του δημοσίου συμφέροντος και της πάταξης της φοροδιαφυγής, καθώς και την δημιουργία ενός σύγχρονου περιφερειακού κέντρου, συστήνουμε την ενδυνάμωση όλων των φορολογικών υπηρεσιών με εξειδικευμένο και καλά αμειβόμενο προσωπικό και την αναβάθμιση της Γ' Δ.Ο.Υ. Πατρών σε Δ.Ο.Υ. Α' Τάξης με πλήρη λειτουργία (τμήματα Ελέγχου και Δικαστικού) για την ποιοτικότερη εξυπηρέτηση των φορολογουμένων.
Από την Τοπική Διοίκηση του 10ου Π.Τ.