Γερμανικός Τύπος: «Το 2015 η Ελλάδα ήταν χώρα διέλευσης μεταναστών, πλέον είναι ο τελικός προορισμός»

Για νέα προσφυγική κρίση στη χώρα προειδοποιεί

Το κύμα μεταναστών που συνεχίζει να φτάνει στην Ελλάδα σχολιάζει ο γερμανικός Τύπος ενώ παράλληλα αναλύει τους φόβους για μια νέα προσφυγική κρίση στη χώρα μας τους επόμενους μήνες. Παράλληλα τα γερμανικά ΜΜΕ εστιάζουν στην ανάγκη μιας ψύχραιμης αντιμετώπισης του κορονοϊού και των επιπτώσεών του.

«Η πίεση αυξάνεται. Οι μάχες γύρω από την Ιντλίμπ στη Συρία αναγκάζουν σχεδόν ένα εκατομμύριο κατοίκους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να κινηθούν προς τα τουρκικά σύνορα. Από εκεί οι προσφυγικές ροές ενδέχεται να φθάσουν τους επόμενες μήνες στην Ελλάδα», γράφει σε ρεπορτάζ από τη Λέσβο η Handelsblatt όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.

H οικονομική εφημερίδα σημειώνει: «Ακόμα οι αριθμοί των προσφύγων βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα από το απόγειο της προσφυγικής κρίσης το 2015, όταν καθημερινά έφθαναν στις ελληνικές ακτές 10.000 άνθρωποι. Πρόσφατα ο γερμανός υπ. Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ προειδοποιούσε ότι θα "βιώσουμε ένα δεύτερο 2015". Αν πραγματοποιηθεί η πρόγνωση του γερμανού υπουργού, τότε η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια ανθρωπιστική καταστροφή χωρίς προηγούμενο. Διότι σε αντίθεση με το 2015, όταν για τους πρόσφυγες η Ελλάδα ήταν απλά χώρα διέλευσης, τώρα η Ελλάδα είναι πλέον τελικός προορισμός.

Παρά τις αντιστάσεις πολιτών και τοπικής αυτοδιοίκησης στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για την κατασκευή κλειστών κέντρων στα ελληνικά νησιά, ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος αισιοδοξεί ότι τα κτίρια θα τελειώσουν μέχρι το καλοκαίρι. Έως τότε η κυβέρνηση προσπαθεί να αποσυμφωρήσει τους προσφυγικούς καταυλισμούς μεταφέροντας πρόσφυγες και μετανάστες στην ηπειρωτική χώρα. 1.967 πρόσφυγες έχουν εγκαταλείψει τα ελληνικά νησιά από τις αρχές του μήνα.

Το ίδιο διάστημα ωστόσο οι νεοαφιχθέντες από τη Τουρκία έφθασαν τους 1.515. Οι νεαροί Σύριοι Χακίμ και Φιράς μεταφέρονται με το πλοίο «Διαγόρας» από τη Λέσβο στο Πειραιά. Στόχους τους είναι να φθάσουν στη Γερμανία. Ο Χακίμ λέει: «Όλοι θέλουν να πάνε στη Γερμανία».

SZ: «Η πανδημία μήνυμα αφύπνισης»

«Η πανδημία του κορονοϊού ενδέχεται να μην έχει επιπτώσεις μόνο στους ανθρώπους, αλλά και στην οικονομία», σχολιάζει στο πρωτοσέλιδο η Süddeutsche Zeitung με τίτλο «Η πανδημία μήνυμα αφύπνισης».

Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει: «Συντηρητικοί επενδυτές στις χρηματαγορές δείχνουν αυτή την εποχή προτίμηση στο χρυσό και σε ομόλογα φερέγγυων οικονομιών. Την ίδια στιγμή η ανησυχία για χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας προκαλεί πτώση των χρηματιστηριακών δεικτών. Τα πλάνα αποκλεισμένων περιοχών όχι μόνο στη Κίνα, αλλά και στην Ευρώπη ενισχύουν τη νευρικότητα. Ο πανικός ωστόσο δεν ήταν ποτέ καλός σύμβουλος, συνεχίζει η εφημερίδα του Μονάχου. Για την εξάπλωση του ιού και τις πιθανές επιπτώσεις υπάρχουν προς το παρόν μόνο σενάρια. Το 2002 η πανδημία SARS οδήγησε σε πολλές λανθασμένες εκτιμήσεις. Δεν αποκλείεται μέσα στους επόμενους μήνες να ανακοπεί η εξάπλωση του κορονοϊού. Για το λόγο αυτό δεν συντρέχει κανένας λόγος για εσπευσμένες μειώσεις επιτοκίων ή υψηλότερες δημόσιες δαπάνες. Ούτως ή άλλως δεν θα ήταν σε θέση να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της εύθραυστης παγκόσμιας αλυσίδας παραγωγής και εφοδιασμού».