Aνοίγει αύριο η πλατφόρμα για τις διορθώσεις - Πώς θα λειτουργεί

 

«Πρεμιέρα» κάνει αύριο, 27 Φεβρουαρίου, η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή διορθώσεων τετραγωνικών ακινήτων στους δήμους της χώρας.

Η πλατφόρμα για τα τετραγωνικά των ακινήτων παρουσιάστηκε από τους υπουργούς Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο, Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, τον Διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Γιώργο Πιτσιλή, τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου και τον ΓΓΠΣ κ. Δημοσθένη Αναγνωστόπουλο.

Την εφαρμογή για τη διόρθωση τετραγωνικών ακινήτων ανέπτυξε η ΚΕΔΕ σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ) στο Κέντρο Διαλειτουργικότητας που διαχειρίζεται και με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Σύμφωνα με το ΥΠΕΣ, πρόκειται για μια ακόμη διαλειτουργικότητα που βάζει τέλος σε μια διαδικασία που απαιτούσε χρόνο και ταλαιπωρία για τους πολίτες καθώς και μεγάλη γραφειοκρατία.
Χωρίς δικαιολογητικά η διόρθωση των τετραγωνικών ακινήτων
Η εφαρμογή για τα τετραγωνικά διασυνδέεται αυτοματοποιημένα μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της ΓΓΠΣΔΔ και του πιστοποιημένου Κόμβου Υπηρεσιών της ΚΕΔΕ (GovHub) τόσο με το Μητρώο του Περιουσιολογίου Ε9 όσο και με το σύστημα του ΔΕΔΔΗΕ.

Το σημαντικότερο σημείο είναι ότι δεν απαιτείται η υποβολή κανενός απολύτως δικαιολογητικού από τον πολίτη προκειμένου να γίνεται η διόρθωση, καθώς αρκεί μόνο η ηλεκτρονική δήλωση. Η διαφορά ανάμεσα στα τετραγωνικά μέτρα που είναι δηλωμένα στο Ε9 και σε εκείνα βάσει των οποίων γίνεται η χρέωση των δημοτικών τελών προκύπτει αυτόματα.

Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το Υπουργείο Εσωτερικών και η ΚΕΔΕ ανέπτυξαν την πλατφόρμα προκειμένου οι ιδιοκτήτες να επωφεληθούν από την ευεργετική διάταξη του άρθρου 51 του νόμου 4647/2019 που ορίζει ότι οι ιδιοκτήτες απαλλάσσονται από αναδρομικές χρεώσεις εφόσον υποβάλλουν τη δήλωση διόρθωσης τετραγωνικών.

Πώς θα λειτουργεί η πλατφόρμα για τα τετραγωνικά
Υπενθυμίζεται ότι έως τις 31/3/2020 υποβάλλεται διορθωτική δήλωση -για τα τετραγωνικά- χωρίς πρόστιμα για την μη υποβολή ή την υποβολή προηγούμενης ανακριβούς δήλωσης. Για την υποβολή της διορθωτικής δήλωσης απαιτείται μόνον η ταυτοποίηση με τους κωδικούς που χρησιμοποιούνται για την είσοδο στο Taxis.

Η εφαρμογή είναι mobile friendly (προσβάσιμη από κινητά τηλέφωνα), παρέχει προσβασιμότητα σε όλους και διαθέτει ηλεκτρονικό εγχειρίδιο τόσο για τους πολίτες όσο και για τις υπηρεσίες των δήμων. Είναι κατάλληλη για τα ΑμεΑ και εναρμονισμένη πλήρως με το πρότυπο WCAG 2.0.

Η πλατφόρμα για τα τετραγωνικά θα είναι ανοιχτή για χρήση από τις 14.00 της Πέμπτης 27 Φεβρουαρίου και η πρόσβαση θα γίνεται μέσω των site του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης mindigital.gr, του Υπουργείου Εσωτερικών ypes.gr, της ΓΓΠΣΔΔ gsis.gr και της ΚΕΔΕ kedke.gr.

Ποιοι κερδίζουν με τη ρύθμιση
Σύμφωνα με το ΥΠΕΣ, με την συγκεκριμένη υπηρεσία για τα τετραγωνικά, αποφεύγονται ατελείωτες ουρές στις υπηρεσίες των δήμων, αμέτρητες χαμένες εργατοώρες και άσκοπη ταλαιπωρία των πολιτών. Ταυτόχρονα, δίνεται η δυνατότητα στους δήμους να προχωρήσουν σε πιο δίκαιη κατανομή των τελών στους πολίτες.

Παρουσιάζοντας την πλατφόρμα ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος δήλωσε ότι με τη ρύθμιση οικοδομείται μια νέα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και κράτους και εξήγησε ότι με τη ρύθμιση κερδίζουν:

Οι ιδιοκτήτες που θα κάνουν τις δηλώσεις, αφού ξεκινούν μια νέα αρχή ειλικρίνειας στη σχέση τους με το κράτος, χωρίς να επιβαρύνονται οικονομικά για όσα λανθασμένα είχαν δηλώσει στο παρελθόν.
Οι Δήμοι που θα εισπράττουν πλέον επί των πραγματικών και όχι επί των πλασματικών τετραγωνικών.
Το σύνολο των δημοτών κάθε Δήμου, αφού η αύξηση των εσόδων είναι κέρδος για όλους.