Ελλάς- Γαλλία Συμμαχία;

του Αθανάσιου Χ. Παπανδρόπουλου

 

Η ενίσχυση των ελληνογαλλικών σχέσεων στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας είναι δεδομένη και εκφράζεται ολοένα και εντατικότερα. Η παρουσία του γαλλικού ελικοπτεροφόρου «Ντιξμούντ» στο Αιγαίο και του αεροπλανοφόρου «Σαρλ ντε Γκωλ» σε ελληνικά και κυπριακά νερά, ήταν μια κίνηση εκ μέρους του Παρισιού προκειμένου να δοθεί ένα σήμα προς την Άγκυρα, αλλά και τις κυβερνήσεις σε Αθήνα και Λευκωσία.

Κυρίως, η συγκεκριμένη κίνηση εντάσσεται στον ρόλο που φιλοδοξεί να διαδραματίσει η Γαλλία στην Ε.Ε., εκείνο της αιχμής του δόρατος στους τομείς άμυνας και ασφάλειας. Σε αυτό το πλαίσιο η Γαλλία επιθυμεί τη στενότερη δυνατή συνεργασία με όποια χώρα το επιθυμεί. Για αυτό και η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί, η οποία φθάνει στην Αθήνα σήμερα, έχει πολύ συγκεκριμένη ατζέντα συνομιλιών με την ελληνική ηγεσία. Η κ. Παρλί θα ζητήσει, εκ νέου, συνδρομή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων για αποστολή επιτήρησης στον Περσικό Κόλπο με συμμετοχή και άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Υπενθυμίζεται ότι η Αθήνα ήδη έχει αρνηθεί ευγενικά παρόμοια έκκληση από το Παρίσι και την Ουάσιγκτον στο πρόσφατο παρελθόν. Η κ. Παρλί θα ζητήσει και κάτι ακόμα, τη συμμετοχή των ελληνικών Ε.Δ. στην τελούσα υπό την ηγεσία της ευρωπαϊκής αποστολής στο  Μαλί. Η αποστολή της Ε.Ε. στο Σαχέλ είναι από τις πιο σημαντικές πρωτοβουλίες για τη Γαλλία.

Στην ατζέντα της Γαλλίδας υπουργού Άμυνας περιλαμβάνονται και τα εξοπλιστικά, τα οποία ξεκινούν με τις διαπραγματεύσεις για την απόκτηση φρεγατών τύπου Belh@rra από το Πολεμικό Ναυτικό, μια διαδικασία που αποδεικνύεται πολύ πιο περίπλοκη από όσο αρχικά φαινόταν, αφενός λόγω κόστους (2,6 δισ. ευρώ) και αφετέρου λόγω της δυσκολίας εξεύρεσης κοινού τόπου σε διάφορα τεχνικά ζητήματα. Επιπλέον, θα συζητηθεί η υποστήριξη του στόλου Μιράζ-2000 της Πολεμικής Αεροπορίας αλλά και των ελικοπτέρων τύπου ΝΗ-90.

Οι δύο πλευρές έχουν, επίσης, να συζητήσουν τον τρόπο με τον οποίο θα εξελιχθούν οι συνεκπαιδεύσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Γαλλία, κάτι που το Παρίσι επιθυμεί να ενισχύσει σημαντικά.

 

Διαβάστε επίσης