Δημιουργούνται δύο κέντρα φιλοξενίας σε Πάτρα και Νιφορέικα - Σε ποια σημεία θα λειτουργήσουν

 


Στην τελική φάση μπαίνει το επόμενο διάστημα το πρώτο, αυτόνομο λειτουργικά, Ανοικτό Κέντρο Φιλοξενίας Μεταναστών στην Πάτρα, ενώ επέρχεται συμφωνία για τη στέγαση μεταναστών στα Νιφορέικα, σε ξενοδοχειακή μονάδα.
Αμφότερες οι δομές, γειτνιάζουν με κατοικημένες ζώνες, κάτι που αναμένεται να δοκιμάσει τα όρια του ανθρωπισμού αλλά και της αποδοχής της διαφορετικότητας στη λειτουργία της τοπικής κοινωνίας και των θεσμών της.
Πρόκειται, πρώτον, για τη Δομή Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Πατρών η οποία θα λειτουργήσει σε ιδιόκτητο ακίνητο του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) που αναμένεται να λειτουργήσει ως οικοτροφείο για προσφυγόπουλα από τη Συρία τα οποία παραμένουν σήμερα στα νησιά.
Το οικοτροφείο για ορφανά προσφυγόπουλα έχει αγοραστεί ήδη από το ΔΟΜ, βρίσκεται στην περιοχή του Ανατολικού Διαμερίσματος, πλησίον της Μεγάλης Περιμετρικής, πάνω στην Πατρών Κλάους. Μέσα στον επόμενο μήνα θα προχωρήσει η διαμόρφωση των διαμερισμάτων και των κοινόχρηστων χώρων όπου θα φιλοξενηθούν περί τα 130 ασυνόδευτα παιδιά. Το στεγασμένο ακίνητο είναι εμβαδού 300 τμ. και εντός του θα διαμορφωθούν χωριστά διαμερίσματα διαμονής 15-20 παιδιών. Το πρόγραμμα, σε όλη τη χώρα αφορά 1.000 προσφυγόπουλα και την ασφαλή διαμονή τους σε Αθήνα, Πάτρα και Θεσσαλονίκη.
Επίσης, στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας αναμένεται η δημιουργία νέας δομής φιλοξενίας αιτούντων άσυλο, δυναμικότητας περί τις 300 κλίνες, σε ξενοδοχειακό συγκρότημα στην περιοχή της Δυτικής Αχαΐας που βρίσκεται στην παραλιακή ζώνη των Nιφορεϊκων. Η μονάδα «συνορεύει» με κατοικημένη περιοχή. Αδιευκρίνιστο παραμένει το καθεστώς επιτήρησης που θα ισχύσει.

 

Διαβάστε επίσης