Τσιγκρής στη Βουλή: "Να κάνουμε τις φυλακές, σχολεία μιας δεύτερης ευκαιρίας για τη ζωή..." - ΒΙΝΤΕΟ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΔ ΑΧΑΙΑΣ

Παρέμβαση στη Μόνιμη Επιτροπή Σωφρονιστικού Συστήματος και Λοιπών Δομών Εγκλεισμού Κρατουμένων της Βουλής, έκανε ο βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ και καθηγητής της Εγκληματολογίας Άγγελος Τσιγκρής, για την Ασφάλεια των Σωφρονιστικών Καταστημάτων. 

Ο Αχαιός βουλευτής, ανέφερε χαρακτηριστικά: 

«Έχει αποδειχθεί ότι η κράτηση είναι απόλυτα συνυφασμένη με μεγάλα ποσοστά υποτροπής. Η υποτροπή είναι απόλυτα συνυφασμένη με καταστάσεις φυλακοποίησης και ιδρυματισμού. 

Η κράτηση συνδέεται με μεγάλα ποσοστά υποτροπής, που ξεπερνούν τα 2/3 των κρατουμένων, δηλαδή περίπου το 70% των κρατουμένων, μετά την αποφυλάκισή τους επιστρέφουν στη φυλακή. 

Κάθε χρόνο καταδικαζόμαστε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων σε Συνθήκες Κράτησης. Έχουμε επίσης μεγάλο ποσοστό καταδικαστικών αποφάσεων από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 

Πρέπει να πάρουμε αποφάσεις, να κάνουμε τις φυλακές πιο ασφαλείς για το προσωπικό και τους κρατούμενους. 

Η χώρα μας είναι απαραίτητο να προβλέψει ειδικό ένδικο βοήθημα για τους κρατούμενους. 

Να εντατικοποιηθεί η εκπαίδευση και η επιμόρφωση των κρατουμένων. Οι ελληνικές φυλακές να γίνουν σχολεία μιας δεύτερης ευκαιρίας στη ζωή και την ελπίδα. 

Να θεσμοθετηθεί ο “Συνήγορος των Κρατουμένων”, μια ανεξάρτητη αρχή υπό το “Συνήγορο του Πολίτη”. 

Με τις παραπάνω παρεμβάσεις, η χώρα μας θα πάψει να καταδικάζεται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και να κατέχει το θλιβερό προνόμιο της 4η θέσης στην κατάταξη των 48 κρατών - μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, στα ζητήματα της ταπεινωτικής και απάνθρωπης μεταχείρισης των κρατουμένων».

 

Ο δικηγόρος Άγγελος Τσιγκρής διδάσκει Εγκληματολογία στην Ελλάδα και την Κύπρο. Έχει διατελέσει γενικός γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Μόνιμη Επιτροπή Επιχειρησιακής Συνεργασίας για την Εσωτερική Ασφάλεια στην Ευρώπη (COSI) του Συμβουλίου της ΕΕ και στη Μόνιμη Αντιπροσωπία του ΟΗΕ για την Πρόληψη του Εγκλήματος και την Ποινική Δικαιοσύνη.

 

Διαβάστε επίσης