"Ο υπηρέτης δύο αφεντάδων" στις σκάλες Γεροκωστοπούλου

Άρχισαν οι παραστάσεις του θεάτρου δρόμου «Υπηρέτης δύο αφεντάδων» την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου στις σκάλες της Γεροκωστοπούλου. Η παράσταση της Θεατρικής Ομάδας Start βασίζεται στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Κάρλο Γκολντόνι και εντάσσεται στο πρόγραμμα εκδηλώσεων του Πατρινού Καρναβαλιού 2020 που διοργανώνει η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Πατρέων-Καρναβάλι Πάτρας έχοντας ως σκοπό να ξεδιπλώσει πτυχές θεατρικών και γενικότερα καλλιτεχνικών δρωμένων φέρνοντας τις τέχνες στους δρόμους κατά την καρναβαλική περίοδο.

Η παράσταση αποτελεί μια ιδιαίτερη ανάγνωση και εκδοχή των συντελεστών που συμπορεύεται με μια γενικότερη και αυξανόμενη τα τελευταία χρόνια τάση να προσεγγίζονται τα κλασικά έργα του Γκολντόνι υπό το πρίσμα μιας πιο “αντιδραστικής” οπτικής. Σε κάθε περίπτωση η commedia dell΄ arte, το σπουδαίο αυτό είδος της αυτοσχεδιαστικής κωμωδίας που ξεκίνησε τον 16ο αιώνα από άνδρες και γυναίκες ηθοποιούς και αρθρώθηκε ως σχόλιο της πολιτικο-οικονομικής σκηνής της Ιταλίας εκείνη την περίοδο, επηρέασε καταλυτικά το έργο του Γκολντόνι.

Ένας Υπηρέτης, δύο Αφεντάδες είναι τα πρόσωπα και οι ρόλοι. Ωστόσο τίποτα δεν είναι τόσο ξεκάθαρο και καθορισμένο για τις ιδιότητες αυτές αφού όλα ανατρέπονται. Ο ευρηματικός Τρουφαλδίνο προκειμένου να επιβιώσει πρέπει να σκαρφιστεί με τέχνη και εξυπνάδα τη στάση του. Καταφέρνει να ισορροπεί προσφέροντας τις υπηρεσίες του σε δυο αφεντάδες και απολαμβάνοντας από αυτό προσπαθώντας να το αποκρύψει κι από τους δυο. Ο ίδιος που φορτώθηκε στην πλάτη του τα αφεντικά του και έμπλεξε το θεατρικό κουβάρι αυτός πρέπει με επιδεξιότητα και σβελτάδα να το ξεμπλέξει. Ο αθώος αλλά ταυτόχρονα δαιμόνιος στο μυαλό υπηρέτης, σύμβολο διαχρονικό όλων των υπηρετών του κόσμου γίνεται η πηγή της κοινωνικής παρατήρησης και του κοινωνικού σχολιασμού που εκπέμπει το έργο ως τυπικό δείγμα της commedia dell΄ arte. O Τρουφαλδίνο τα κάνει μαντάρα, μπλέκει όλους και όλα και μετά τα μπαλώνει και τα ξεμπλέκει. Στην ουσία αντί των αφεντάδων του γίνεται αυτός αφέντης και των δυο μια και τους κοροϊδεύει και να πληρώνεται και από τους δύο. Αφέντης όμως μέχρι ενός ορισμένου σημείου αφού όταν χτυπήσει την πόρτα της καρδιάς ο Έρωτας, και αυτός ο αφέντης γίνεται δούλος. Μέσα από τις κωμικές συγκρούσεις και τα ευτράπελα περιστατικά, το κουβάρι με την επιστολή που λαβαίνει ο υπηρέτης στο ταχυδρομείο-εύρημα του κειμένου, τα πάθη και τις περιπέτειες αναζητούνται και προσεγγίζονται ο έρωτας, το πάθος, η ευτυχία … αλλά κι η προσπάθεια του Υπηρέτη για επιβίωση.

Στα τελευταία λόγια του Τρουφαλδίνο που ακούγονται στην παράσταση: «Να υπηρετάς δυο αφέντηδες είναι μπελάς μεγάλος / μα εγώ για δόξα μου εβγήκα παληκάρι/ γιατί με επιδεξιότητα και μυαλό την έχω σκαπουλάρει» συνοψίζεται και η ουσία του έργου.

Στην παράσταση οι ρόλοι ερμηνεύονται από γυναίκες ηθοποιούς που φορούν μάσκες και κοστούμια. Η σκηνοθεσία εκπέμπει τη δύναμη του κειμένου και οι ερμηνείες διαμορφώνουν το τελικό αποτέλεσμα που χαρακτηρίζεται από ξεχωριστή φρεσκάδα.

Σκηνοθεσία: Γιάννης Τσάκωνας

Δραματουργική επιμέλεια: Γεώργιος Κομνηνόγλου

Παίζουν: Μαρία Καραμάνη, Έφη Κεραμίδα, Νίκη Καρακώστα

Η παράσταση διαρκεί περίπου 20 λεπτά.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα των παραστάσεων έχει ως εξής:

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου και ώρα 20.00: Παντανάσσης & Μαιζώνος

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου και ώρα 21.00: Κανάρη & Ρήγα Φεραίου

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου και ώρα 21.00: Ρήγα Φεραίου & Αγίου Νικολάου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ