ΣΥΡΙΖΑ: Να μην γίνει βίαιη προσαγωγή των προστατευόμενων μαρτύρων ζητά από τον Άρειο Πάγο

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ NOVARTIS

Αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλειο Πλιώτα κατέθεσαν η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη και ο εισηγητής της Κ.Ο. Σπύρος Λάππας.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Σπύρος Λάππας: "ήρθαμε να αποδώσουμε έγγραφο διαμαρτυρίας ζητώντας την προστασία της νομιμότητας την οποία παραβιάζει η πλειοψηφία της προανακριτικής επιτροπής. Η προστασία των μαρτύρων και το ειδικό πρόγραμμα προστασίας τους προβλέπει συγκεκριμένη διαδικασία αλλά δυστυχώς γίνεται απόπειρα αποκάλυψης του προσώπου τους για να αρχίσει η βιομηχανία διώξεων σε βάρος τους. Έχουμε απευθυνθεί σε όλα τα διεθνή όργανα και καταγγέλλουμε τη συμπεριφορά της Επιτροπής. Εάν οι μάρτυρες αυτοί εξεταστούν με οποιονδήποτε άλλο τρόπο εκτός από αυτόν που προβλέπει ο νόμος είναι σίγουρη η καταδίκη της χώρας μας".

Μάλιστα ο κ. Λάππας αναφέρθηκε και σε δύο θανάτους και μία απόπειρα αυτοκτονίας που έχουν ήδη σχετιστεί με την υπόθεση της Novartis, σε μια προσπάθεια να καταδείξει τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Στην επιστολή - αναφορά την οποία υπογράφουν όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ζητείται από τον ανώτατο εισαγγελέα να παρέμβει για τη μη εκτέλεση του εντάλματος βίαιης προσαγωγής που έχει εκδώσει η πλειοψηφία της Επιτροπής κατά του προστατευομένου μάρτυρα με τις κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης», αφού αυτή θα οδηγούσε ευθέως σε άρση του καθεστώτος προστασίας που έχει αναγνωριστεί από εισαγγελική αρχή.
Όπως αναφέρουν εισαγγελικές πήγες από τον Άρειο Πάγο, η έκδοση εντάλματος βίαιης προσαγωγής θεωρείται νόμιμη ενέργεια που προβλέπεται από τη νομοθεσία μας. Ίδιες πηγές πάντως τόνιζαν ότι οι μάρτυρες που δεν προσέρχονται στο στάδιο προ προκαταρκτικής εξέτασης δεν έχουν ποινικές ευθύνες και δεν συνιστά λόγο για την άρση του καθεστώτος προστασίας τους.

Διαβάστε επίσης