ΗΠΑ: Ο Μάικλ Μπλούμπεργκ υποσχέθηκε πως θα πουλήσει την εταιρεία του αν εκλεγεί

 

Τα δυνατά του βάζει σήμερα στο αποψινό debate για το χρίσμα των Δημοκρατικών (αύριο στις τέσσερις τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδας) ο Αμερικανός πολυεκατομμυριούχος Μάικλ Μπλούμπεργκ, διασταυρώνοντας για πρώτη φορά τα ξίφη του με τους εσωκομματικούς του αντιπάλους .

Λίγο πριν από την παρθενική του εμφάνιση στο Λας Βέγκας , υπήρξαν δύο εκπλήξεις: δύο δημοσκοπήσεις τον δείχνουν δεύτερο με ποσοστό 19%, ενώ πρώτος παραμένει ο Σοσιαλιστής Μπέρνι Σάντερς στη λίστα των υποψηφίων που διεκδικούν το χρίσμα των Δημοκρατικών. Η δεύτερη όμως έκπληξη έκανε ιδιαίτερη αίσθηση.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα WSJ, o Μάικλ Μπλούμπεργκ διέρρευσε ότι θα πουλήσει την «Bloomberg LP», την ιδιωτική εταιρεία χρηματοοικονομικού λογισμικού, δεδομένων και ΜΜΕ με έδρα το Μανχάταν, σε περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο ίδιος ίδρυσε την εταιρεία πριν από 40 χρόνια.

Λίγο αργότερα, σε δηλώσεις της στο CNN, η εκπρόσωπος της εκστρατείας του Μπλούμπεργκ, Γκάλια Σλάιεν υποστήριξε ότι η εταιρεία του που διαθέτει 2.700 εργαζόμενους παγκοσμίως, θα πουληθεί σε περίπτωση που νικήσει τον πρόεδρο Τραμπ στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μπλούμπεργκ δέχεται επικρίσεις από τους αντιπάλους του για το χρίσμα ότι «αγόρασε» τη θέση του στην προεκλογική εκστρατεία χάρη στα τεράστια μέσα που διαθέτει και κινδυνεύει να κατηγορηθεί για σύγκρουση συμφερόντων.

Ο 78χρονος πολυεκατομμυριούχος, σύμφωνα με την «RealClearPolitics» βρίσκεται στην τρίτη θέση στον μέσο όρο των δημοσκοπήσεων σε εθνικό επίπεδο. Ωστόσο, σε δύο νέες δημοσκοπήσεις καταλαμβάνει την δεύτερη θέση. Σε αυτή που διεξήγαγε η NPR/PBS/Marist ο δισεκατομμυριούχος αποσπά ποσοστό 19% ενώ ο ανεξάρτητος γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς παραμένει στην πρώτη θέση και με διαφορά, με το 31% στην πρόθεση ψήφου.

Σε άλλη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για το Reuters ο Μπλούμπεργκ εμφανίζεται επίσης στη δεύτερη θέση με 17%, πίσω από τον Γερουσιαστή του Βερμόντ, Μπέρνι Σάντερς (25%), αλλά μπροστά από τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν (13%).

Ο Μπλούμπεργκ δεν συμμετείχε στις πρώτες προκριματικές εκλογές στην Άιοβα και το Νιού Χάμσαϊρ, και θα αρχίσει να συμμετέχει στη διαδικασία στις 3 Μαρτίου, τη λεγόμενη «Super Tuesday» κατά την οποία θα διεξαχθούν προκριματικές εκλογές σε πολλές πολιτείες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μπλούμπεργκ χρηματοδοτεί μόνος του την προεκλογική του εκστρατεία. Οι επιθέσεις όμως εναντίον του για τα χρήματα που δαπανά στην προεκλογική του εκστρατεία δεν προέρχονται μόνο από τους εσωκομματικούς του αντιπάλους αλλά και από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Σε λίγες ώρες θα είναι η πρώτη φορά που ο δισεκατομμυριούχος Αμερικανός θα εμφανιστεί στη σκηνή μαζί με τους εσωκομματικούς αντιπάλους του για το χρίσμα των Δημοκρατικών. Θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον Σάντερς, με δύο κυρίες από την Γερουσία- την Ελίζαμπεθ Ουόρεν και την Εϊμι Κλομπουτσάρ, τον πρώην αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον Πιτ Μπούτιτζιτζ, πρώην δήμαρχο του Σαουθ Μπεντ.