Ένα σύστημα διαμεσολάβησης και επιδιαιτησίας μεταξύ όσων έχουν "κόκκινα" δάνεια και των τραπεζών ή των funds προωθεί η κυβέρνηση, στο πλαίσιο των αλλαγών που σχεδιάζονται για τον νέο πτωχευτικό νόμο που θα ισχύσει μετά τις 31 Απριλίου, όταν καταργείται η προστασία της πρώτης κατοικίας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», με το νέο σύστημα, όταν ένα δάνειο έχει καθυστέρηση άνω των τριών μηνών, η υπόθεση θα εισάγεται σε μία ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσω της οποίας θα γίνεται μία σχεδόν αυτοματοποιημένη πρόταση ρύθμισης του δανείου από την τράπεζα ή το fund που έχει αγοράσει το δάνειο.
Εφόσον ο δανειολήπτης δεν αποδέχεται τη ρύθμιση ή δεν έχει τη δυνατότητα να την εξυπηρετήσει, όλα τα περιουσιακά στοιχεία του θα οδηγούνται σε πλειστηριασμό. Στόχος της κυβέρνησης, ωστόσο, είναι να δίνεται ένα χρονικό διάστημα περίπου τριών μηνών, στο οποίο ο δανειολήπτης και η τράπεζα θα διαπραγματεύονται μία κοινώς αποδεικτή λύση υπό την αιγίδα ενός διαμεσολαβητή, χωρίς να ξεκινούν οι διαδικασίες πτώχευσης.
Στο τραπέζι βρίσκονται διάφορες προτάσεις, όπως μία διαδικασία διαιτησίας από νομικούς, όχι όμως από δικαστήριο. Στη διαιτησία, οι δύο πλευρές θα καταθέτουν στοιχεία και προτάσεις και θα γίνεται μία διαπραγμάτευση υπό την αιγίδα του μεσολαβητή με στόχο να καταλήξουν σε μία δεσμευτική συμφωνία. Αν δεν επιτυγχάνεται συμφωνία, θα συνεχίζεται η διαδικασία της πτώχευσης με τη ρευστοποίηση όλων των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη.
Επιδότηση της δόσης των στεγαστικών δανείων
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να συνεχιστεί η επιδότηση των δόσεων στεγαστικών δανείων και μετά την κατάργηση της προστασίας για την πρώτη κατοικία και μάλιστα με διευρυμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ώστε να ενταχθούν περισσότεροι δανειολήπτες σε αυτά.
Τραπεζικά στελέχη, αναφέρει το "Πρώτο Θέμα", προτείνουν το σύστημα επιδοτήσεων να ενταχθεί στην πρώτη φάση της νέας διαδικασίας πτώχευσης και να προβλέπει ότι κατά τη διαδικασία ρύθμισης του δανείου και πριν ξεκινήσουν οι διαδικασίες ρευστοποίησης θα εξετάζεται αν πληρούνται ορισμένα κριτήρια για να δοθεί η επιδότηση του στεγαστικού δανείου. Προτείνουν, επίσης, την αύξηση του ανώτατου ποσοστού επιδότησης της δόσης δανείου στο 40% ή 50% από 35% για ορισμένες κατηγορίες δανειοληπτών.
Πηγή: Πρώτο Θέμα