Έρχεται ο «Προϋπολογισμός των Πολιτών»

 

Πρωτόγνωρη διαφάνεια στη δημοσιοποίηση στοιχείων μετά την κρίση, αλλά χαμηλό βαθμό πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης των πολιτών αποκαλύπτει έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για τα δημόσια οικονομικά της χώρας.

Κι ενώ διεθνείς παράγοντες που συμμετείχαν στην έρευνα του ΟΟΣΑ δηλώνουν εντυπωσιασμένοι από την πρόοδο της χώρας στην παροχή στοιχείων για τον κρατικό προϋπολογισμό και την πραγματική πορεία των δημοσιονομικών της χώρας, οι Ελληνες πολίτες, οι οποίοι τους αφορούν άμεσα, δεν δείχνουν να συγκινούνται ιδιαίτερα, καθώς τα κείμενα είναι τεχνικά και δυσνόητα για τον μέσο πολίτη.

Η πρόταση του ΟΟΣΑ, την οποία εξετάζει και δηλώνει πρόθυμη να υιοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση, λέγεται «Προϋπολογισμός Πολιτών» (Citizen’s Budget) και έρχεται να ανατρέψει τα πάντα. Στην έκθεση που παρέδωσε στο υπουργείο Οικονομικών ο ΟΟΣΑ τονίζει ότι ο Προϋπολογισμός Πολιτών αποτελεί ένα σύγχρονο μέσο για να καταστεί κατανοητός από τους ίδιους ο κρατικός προϋπολογισμός και έτσι να δείξουν ενδιαφέρον πώς προκύπτουν, πού πάνε και τι τύχη έχουν τα λεφτά του κράτους και η δημόσια περιουσία.

Αντιθέτως με όσα ζούμε σήμερα, πολύπειρος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών θυμάται ότι «πριν από 20 χρόνια στη Δανία κόντεψε να πέσει η κυβέρνηση γιατί έφερε νόμο με σκοπό να μειώσει τους υψηλούς φόρους και τις εισφορές! Ξεσηκώθηκαν τότε νέοι και μεσήλικες φοβούμενοι πως, αν σταματήσουν να πληρώνουν τόσους φόρους, δεν θα έχουν στα γεράματα όσα απολάμβαναν οι πατεράδες και οι παππούδες τους από το κράτος. Εκείνοι ήξεραν από το σπίτι τους πού πάνε τα λεφτά τους, έδειχναν εμπιστοσύνη και είχαν απαιτήσεις να πληρώνουν. Σε χώρες όπως η Ελλάδα, όμως, πρέπει να προσπαθήσεις πολύ να εξηγήσεις πού πάνε τα λεφτά και τι θα γίνουν στο παρόν και στο μέλλον».

Ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης βλέπει θετικά το μέτρο ως έναυσμα για την αύξηση της συμμετοχής των πολιτών και τη βελτίωση του δημόσιου διαλόγου αναφορικά με τη δημοσιονομική πολιτική της χώρας.

Στην έκθεσή του ο ΟΟΣΑ τονίζει ότι το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών έχει προβεί σε μια φιλόδοξη λογιστική μεταρρύθμιση, με οφέλη όπως η μεγαλύτερη διαφάνεια και λογοδοσία στην κατανομή των πόρων, η σαφήνεια στην κατάσταση των δημόσιων οικονομικών, η καλύτερη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων της χώρας. «Η επιχειρησιακή εφαρμογή μόλις αρχίζει με μια πολύ φιλόδοξη τετραετή περίοδο ολοκλήρωσης», τονίζεται στην έκθεση, εκτιμώντας ότι τα οφέλη θα είναι μεγαλύτερα τα επόμενα χρόνια.

Πριν από όλους όμως -και λίγες ημέρες προτού ο ΟΟΣΑ παραδώσει την έκθεσή του στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών- μια ερευνητική ομάδα από τελειόφοιτους της έδρας Jean Monnet στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης συνέταξε και παρουσίασε ήδη τον πρώτο ελληνικό Προϋπολογισμό Πολιτών. Υπό την επιστημονική καθοδήγηση της επίκουρης καθηγήτριας Δημοσιονομικού και Φορολογικού Δικαίου Αικατερίνης Σαββαΐδου, η ερευνητική ομάδα «Διαφάνεια του Προϋπολογισμού» παρουσίασε τη δική της πρόταση έχοντας ως βάση τον Προϋπολογισμό του 2020.

Η ερευνητική ομάδα, αποτελούμενη από τους Χριστίνα Αθανασιάδου, Μαρία Βαλλιάνου, Πωλίνα Βέντζιου, Ευδοξία Βουζουλίδου, Χρυσούλα Δάλλα, Ειρήνη Καπνισάκη, Αγγελική Μαυρομάτη, Σωτήρη Ράιδο, Θεοδότα Ρήμου, δίνει παραστατικά απαντήσεις ακόμη και για το πώς μοιράζονται και πού καταλήγουν τα κονδύλια, π.χ., για την Υγεία, την Παιδεία, τις συντάξεις, το χρέος ή τις δημόσιες επενδύσεις.