Μητσοτάκης: Τον Ιούνιο η απόφαση για τον κατώτατο μισθό

Στα επόμενα βήματα της κυβέρνησης για την αύξηση του κατώτατου μισθού τον Ιούνιο και την υλοποίηση ενός πλέγματος προγραμμάτων απασχόλησης αναφέρθηκε χθες από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Για σχεδόν πέντε ώρες ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί διασταύρωναν τα ξίφη τους για θέματα που σχετίζονται με την αγορά εργασίας, με τη συζήτηση σε πολλά σημεία να οδηγείται σε μία εφ’ όλης της ύλης αντιπαράθεση. Κεντρικό θέμα συζήτησης ήταν η «τύχη» του κατώτατου μισθού, που σήμερα διαμορφώνεται στα 650 ευρώ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε πως το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου θα λάβει το υπουργικό συμβούλιο απόφαση για τον κατώτατο μισθό, σημειώνοντας πως «θα νομοθετήσουμε με ευθύνη και ρεαλισμό». Απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση υπογράμμισε πως «δεν θα κάνει πλειοδοσία στο θέμα αυτό», ενώ σημείωσε πως «η δέσμευσή μου για αύξηση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος που θα πρέπει να συνδέεται άμεσα με την αύξηση της βασικής αμοιβής ισχύει απόλυτα». Συνέστησε, δε, «υπομονή μέχρι το τέλος Ιουνίου όταν θα έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα στοιχεία».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην πρόταση νόμου που έχει καταθέσει για αύξηση 7,5% του κατώτατου μισθού το 2020 και 7,5% το 2021. Για επαναφορά της απόφασης στους κοινωνικούς εταίρους έκανε λόγο η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, ζητώντας να σταματήσει το «ανατολίτικο παζάρι».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ