Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Πάτρας καλεί σε συμμετοχή στην απεργία της 18ης Φεβρουαρίου

   Ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Πάτρας (μέλος ΟΓΕ) με ανακοίνωσή του καλεί τις εργαζόμενες, τις άνεργες, τις συνταξιούχους, τις αυτοαπασχολούμενες, τις νέες γυναίκες να πάρουν μέρος μαζικά και μαχητικά στις στην απεργιακή κινητοποίηση στις 18 Φλεβάρη 2020.

Στην ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: 

        Η κυβέρνηση της ΝΔ, πιάνοντας το νήμα από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, προχωράει σε νέο χτύπημα στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα με τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, με τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, με τη μετατροπή των συντάξεων αποκλειστικά σε ατομική υπόθεση των εργαζομένων. Προωθούν την ιδιωτική ασφάλιση για να έχουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι νέα πεδία κερδοφορίας, για να αυγαταίνουν τα κέρδη τους πάνω στα δικά μας τσακισμένα δικαιώματα.

        Οι γυναίκες ήδη έχουμε βρεθεί στο στόχαστρο των αντιασφαλιστικών  ανατροπών τα προηγούμενα χρόνια. Με πρόσχημα την “ισότητα των φύλων” καταργήθηκαν θετικές διατάξεις για τις γυναίκες, επιδεινώθηκε συνολικά η ζωή των εργαζομένων, ανδρών και γυναικών. Αυξήθηκαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια, καταργήθηκε η 5ετης διαφορά στην ηλικία  συνταξιοδότησης  ανδρών - γυναικών.

        Τα δικαιώματα μας στη σύνταξη, στην υγεία, στην πρόνοια, στην προστασία του γυναικείου οργανισμού, της μητρότητας στους χώρους εργασίας συνδέονται άρρηκτα με τις εργασιακές σχέσεις. Στο όνομα των “ίσων ευκαιριών” κυριαρχούν οι συμβάσεις της πιο άγριας εκμετάλλευσης των εργαζομένων γυναικών.

        Βιομήχανοι, μεγαλοξενοδόχοι, μεγαλέμποροι, εφοπλιστές και τραπεζίτες θέλουν να μας ξεζουμίζουν για να αυξάνουν τα κέρδη τους. Το χτύπημα στην κοινωνική ασφάλιση αποτελεί βασική παράμετρο της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης που βιώνουμε.

       

Εργαζόμενη, Νέα Μητέρα,

        Σήμερα υπάρχουν οι δυνατότητες να έχουμε όλες σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, να εργαζόμαστε λιγότερες ώρες και με σταθερό ωράριο, να καλύπτονται τα ασφαλιστικά ταμεία από το κράτος και την εργοδοσία, να έχουμε ολόπλευρη προστασία της μητρότητας από το κράτος.

        Γι’ αυτό δε συμβιβαζόμαστε να δουλεύουμε για μισό μεροκάματο, να στερούμαστε μια σειρά επιδομάτων, όπως επίδομα γάμου, τοκετού, λοχείας, ασθένειας, ανεργίας.

        Δε συμβιβαζόμαστε με το αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο που αποκλείει χιλιάδες εργαζόμενες μητέρες από άδειες και επιδόματα. Ακόμα και στο δημόσιο τομέα οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί, οι συμβασιούχοι υγειονομικοί, οι γυναίκες συμβασιούχοι στην Τοπική Διοίκηση, στερούνται τις αντίστοιχες άδειες μητρότητας και άλλα δικαιώματα των μονίμων συναδέλφων τους.  

        Δε συμφιλιωνόμαστε με την πολιτική που μας θέλει “ευέλικτες μισθωτές με μπλοκάκι”, να πληρώνουμε μόνες τις ασφαλιστικές μας εισφορές, να μη  δικαιούμαστε άδειες, αποζημίωση απόλυσης, πληρωμή υπερωριών, επιδόματα, μέτρα ασφάλειας ως έγκυες, λεχώνες, γαλουχούσες. Δεν ανεχόμαστε την πολιτική της “ενεργού γήρανσης” που μας θέλει να εργαζόμαστε ως τα βαθειά γεράματα, να ζούμε με μισθούς και συντάξεις πείνας. 

        Σήμερα ό,τι θα έπρεπε να είναι κοινωνικό δικαίωμα είναι ατομική-οικογενειακή μας υπόθεση.

ΣΤΕΛΝΟΥΜΕ ΜΗΝΥΜΑ ΜΑΧΗΤΙΚΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ

       

Η ΟΓΕ, οι Σύλλογοι και οι Ομάδες της, ενώνουμε τη φωνή μας και τις δυνάμεις μας με τα εργατικά σωματεία, τις ενώσεις και επιτροπές αγώνα των αυταπασχολουμένων.  

        Ατομικά δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από τις συνέπειες του εργασιακού μεσαίωνα! Μόνο με τον οργανωμένο συλλογικό αγώνα μπορούμε να διεκδικήσουμε όλα αυτά που μας ανήκουν και μας τα στερούν ΕΕ και κυβερνήσεις για να πλουτίζουν μια χούφτα παράσιτα και να κερδίζουν διπλά και τρίδιπλα από την εκμετάλλευση της γυναικείας εργατικής  δύναμης.

 

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

· Δημόσια, δωρεάν, καθολική, κοινωνική ασφάλιση.

· Επαναφορά της 5ετούς διαφοράς στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Να μην ξεπερνούν τα 55 χρόνια για τις γυναίκες και τα 60 για τους άνδρες, τα 50 και 55 αντίστοιχα για τους εργαζόμενους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

· Άδεια κύησης, τοκετού, λοχείας δύο μήνες πριν και έξι μήνες μετά τον τοκετό με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα, ανεξάρτητα εργασιακών σχέσεων.

· Κατάργηση της προϋπόθεσης συμπλήρωσης 200 ενσήμων τα τελευταία 2 χρόνια για τη χορήγηση του επιδόματος μητρότητας και της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας από τον ΟΑΕΔ.

· Άδεια μητρότητας για ένα χρόνο, με πλήρη μισθό, ασφάλιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Δυνατότητα να γίνει χρήση της και από τον πατέρα.

· Εφαρμογή του νόμου για την προστασία της εργαζόμενης μητέρας, την απαγόρευση της απόλυσης. Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς για την προστασία του γυναικείου οργανισμού, της μητρότητας.

· Εφαρμογή και επέκταση των ειδικών μέτρων προστασίας για τις εργαζόμενες εγκύους, λεχώνες και θηλάζουσες (απαλλαγή από νυχτερινή εργασία και από βαριές, ανθυγιεινές εργασίες,  εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου, άδειες, απαγόρευση απόλυσης κλπ).

· Απαγόρευση της νυχτερινής εργασίας των γυναικών στη βιομηχανία και στη βιοτεχνία. Για ορισμένα επαγγέλματα που είναι αναγκαία η νυχτερινή εργασία, επέκταση της απαγόρευσις πέρα από τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σε όλη τη διάρκεια της προσχολικής ηλικίας των παιδιών.

· Ενιαίο, καθολικό αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας- Πρόνοιας, Προληπτικής και Επείγουσας ιατρικής για όλες και όλους, χωρίς καμιά άλλη προϋπόθεση. Δωρεάν χορήγηση φαρμάκων. Κάλυψη όλων των εξόδων προγεννητικού ελέγχου, ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και τοκετού από το κράτος.

· Επίδομα μητρότητας για τις αυτοαπασχολούμενες γυναίκες στο ύψος του βασικού μισθού, 2 μήνες πριν και 6 μήνες μετά τον τοκετό, ανεξάρτητα από την κατοχή ασφαλιστικής ενημερότητας, από τον κρατικό προϋπολογισμό.

· Απαλλαγή των αυτοαπασχολούμενων γυναικών από την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για διάστημα ενός έτους μετά τον τοκετό. Το ως άνω διάστημα καταβολής του επιδόματος μητρότητας να υπολογίζεται στα συντάξιμα χρόνια.

 

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ

ΤΡΙΤΗ 18 ΦΛΕΒΑΡΗ 2020

ΣΤΙΣ 10:30πμ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ