Η Γκόλφω από το Άρμα Θέσπιδος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας

του Σπυρίδωνος Περεσιάδη

 

 

 

Το Άρμα Θέσπιδος του  ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας συνεχίζει δυναμικά την θεατρική του πορεία στην ευρύτερη περιφέρεια της Νοτιοδυτικής Ελλάδας σε σχολεία, ιδρύματα, νοσοκομεία, με το κλασικό αριστούργημα της ελληνικής λογοτεχνίας του Σπυρίδωνα Περεσιάδη, Γκόλφω σε σκηνοθεσία Χρήστου Στρέπκου.

Η παράσταση, διασκευασμένη και σκηνοθετημένη με σύγχρονη ματιά, παρά την τραγική της κατάληξη, δίνει αισιόδοξα μηνύματα για την αγνή, άδολη αγάπη που χρειάζεται να γνωρίσει η νέα γενιά και επιφέρει την «κάθαρση» που και η αρχαία τραγωδία υπηρετεί.

Είναι μία παράσταση που παρακολουθούν με απόλυτη προσήλωση οι μαθητές των Λυκείων της Περιφέρειάς μας  και γνωρίζουν ένα κλασικό κείμενο που ακόμη και σήμερα δημιουργεί θετικά συναισθήματα στους εφήβους, αλλά και στους μεγαλύτερους θεατές όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει  ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας και υπεύθυνος του Άρματος Θέσπιδος Πέτρος Βάης .

 

Το πρόγραμμα για τον Φεβρουάριο διαμορφώνεται ως εξής:

 

Π-14 6o ΛΥΚΕΙΟ,  στις 9:30
Σ-15 Χ
Κ-16 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Δ-17 ΛΥΚΕΙΟ ΡΙΟΥ- MΠΑΡΡΥ
Τ-18 3ο ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑΛ- ΕΛ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Τ-19 ΑΡΣΑΚΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ
Π-20 -
Π-21 ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ., ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ  στις 11:00
Σ-22 Χ
Κ-23 46ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ  στις 19:00
Δ-24 ΓΕ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΡΑΛΙΑΣ  στις 11:00
Τ-25 10ο ΛΥΚΕΙΟ ΙΤΕΩΝ. ΜΠΑΡΡΥ  στις 11:00
Τ-26 5ο ΛΥΚΕΙΟ, ΣΤΑΔΙΟ  στις 1:00
Π-27 7ο ΕΠΑΛ, ΚΟΥΚΟΥΛΙ
Π-28 7ο ΕΠΑΛ, ΚΟΥΚΟΥΛΙ

 

 

Η Γκόλφω και ο Τάσος, δύο νέα ερωτευμένα παιδιά αποφασίζουν να παντρευτούν παίρνοντας την ευχή των γονιών τους. Ωστόσο το πρόσωπα του περιβάλλοντός τους εκφράζουν τις ενστάσεις τους και προσπαθούν να τους χωρίσουν. Η Γκόλφω πλήρως αφοσιωμένη στον αγαπημένο της αρνείται πεισματικά τις προτάσεις του πλούσιου Κίτσου που θέλει να την κάνει γυναίκα του. Αντίθετα, παρά τους αρχικούς ενδοιασμούς του, o Τάσος δέχεται να παντρευτεί την Σταυρούλα, την κόρη του τσέλιγκα Ζήση που θα του εξασφάλιζε οικονομική άνεση. Η Γκόλφω νιώθοντας προδομένη αποφασίζει να βάλει τέλος στη ζωή της, αφού πρώτα συναντήσει το ζευγάρι και με μεγαλοψυχία τους δώσει τις ευχές της. Ο Τάσος συγκινημένος από την στάση της Γκόλφως αποφασίζει να γυρίσει στην πρώτη και μοναδική του αγάπη. Είναι όμως αργά. Η προδοσία του τιμωρείται, γιατί «όποιος προδίνει την αγάπη, μπορεί να προδώσει τα πάντα.» 

 

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία –Δραματουργική επεξεργασία: Χρήστος Στρέπκος

Σκηνικά Κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης 

Χορογραφία: Μαριμίλλη Ασημακοπούλου 

Σχεδιασμός Φωτισμών: Νίκος Σωτηρόπουλος

Βοηθός σκηνογράφου: Κωνσταντίνος Χριστόπουλος

Κατασκευή Σκηνικού: Κώστας Ματθαίου

Διεύθυνση παραγωγής: Τίνα Γιοβάνη

Φωτογραφίες παράστασης: Νίκος Τσακανίκας

 

Παίζουν οι ηθοποιοί: 

Βασίλης Κόκκαλης, Έφη Κιτσαντά, Βασίλης Τσόρλαλης, Γιάννης Τσάκωνας , Μαρία Χρυσανθακοπούλου.

 

 

 

 

Από το Γραφείο Τύπου του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας