Ρεκόρ θερμοκρασίας στην Ανταρκτική

 

Θερμοκρασία ρεκόρ άνω των 20,75 βαθμών Κελσίου παρατηρήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου στο νησί Σέιμουρ, στην Ανταρκτική,όπως ανακοίνωσε ο βραζιλιάνος ερευνητής Κάρλος Σέφερ. Συγκεκριμένα αναφέρει πως δεν έχουν παρατηρηθεί ξανά τέτοιες θερμοκρασίες στην συγκεκριμένη περιοχή. Παρόλα αυτά ισχυρίζεται πως αυτό δεν αποδεικνύει κάτι για την κλιματική αλλαγή σε παγκόσμια κλίμακα,αλλά μόνο για μια μεταβολή του κλίματος μόνο στην συγκεκριμένη περιοχή.

Παρά την καθησυχαστική δήλωση τους βραζιλιάνου ερευνητή αυτό το γεγονός έρχεται να προστεθεί σε ακόμη ένα προγενέστερο περιστατικό υψηλών θερμοκρασιών σε αυτές τις περιοχές,καθώς στις 6 Φεβρουαρίου κατεγράφη θερμοκρασία 18,3 βαθμών στην επιστημονική βάση Εσπεράνσα. Το προηγούμενο ρεκόρ θερμοκρασίας στην περιοχή κρατούσε από τις 24 Μαρτίου 2015 και ήταν 17,5 βαθμοί Κελσίου.

Έχοντας υπάρξει ήδη μια δεκαετία με πολύ υψηλές θερμοκρασίες, με το 2019 να είναι μάλιστα η δεύτερη πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί, το 2020 φαίνεται ότι θα συνεχίσει στον ίδιο δρόμο. Ο Ιανουάριος του 2020 ήταν ο πιο θερμός Ιανουάριος που έχει καταγραφεί,με θερμοκρασία έστω και ελάχιστα αυξημένη σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2016,σύμφωνα με στοιχεία που προέρχονται από την ευρωπαϊκή υπηρεσία Κοπέρνικος και την αμερικανική υπηρεσία ΝΟΑΑ. Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις της ΝΟΑΑ η μέση θερμοκρασία της Γης είναι ήδη αυξημένη σε σχέση με την μέση θερμοκρασία του 20ου αιώνα.

Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης