Φταίνε οι ΜΚΟ

Του Μαρίνου Σκανδάμη, Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΚΙΝΑΛ.

Οι φτωχοί φταίνε για την κατάστασή τους. Οι συνδικαλιστές για την κατάπτωση του δημοσίου. Οι καθηγητές για την παιδεία. Υπάρχουν πάρα πολλοί αστικοί μύθοι. Αναπαράγονται με λαϊκιστικό τρόπο όχι μόνο κοινωνικά, αλλά και τηλεοπτικά. Και κατασκευάζουν έτσι μια κυρίαρχη ιδεολογία, η οποία απενοχοποιεί τις κυβερνήσεις. Για να μεταφέρει το βάρος για την επίλυση προβληματικών καταστάσεων σε αυτούς που είναι τα κατ’ εξοχήν θύματα τους.

Εδώ και λίγες μέρες κατασκευάστηκε ένας νέος αστικός μύθος, που προστίθεται σε αυτούς που εργαλειακά έχουν αξιοποιήσει λαϊκιστικές πολιτικές δυνάμεις της Ευρώπης αλλά και πέραν του Ατλαντικού.

Με ευθύνη της κυβέρνησης και δωρεάν καθημερινή μιντιακή αναπαραγωγή βρέθηκε η «πραγματική» αιτία του προσφυγικού ζητήματος. Φταίνε οι ΜΚΟ. Έτσι, η κυβέρνηση της ΝΔ που χρειάστηκε 6 μήνες για να ξανασυγκροτήσει το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου που η ίδια είχε καταργήσει, που έχει εγκαταλείψει τους νησιώτες στη μοίρα τους, που έχει αφήσει να δημιουργηθούν καταυλισμοί - γκέτο που αναπαράγουν καθημερινά  βία και έγκλημα, που δεν έχει συγκροτημένο σχέδιο διαχείρισης, δεν φταίει για τίποτε.

Δεν πιστεύω ότι υπάρχει νοήμων άνθρωπος στη χώρα μας που να πιστεύει ότι αν ελεγχθούν οι ΜΚΟ θα σταματήσουν οι ροές προσφύγων και μεταναστών. Είναι βέβαια πιθανό ότι κάποιες ΜΚΟ -θέλω να πιστεύω ελάχιστες- αντί να λειτουργούν ως Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις λειτουργούν ως Μεγάλου Κέρδους Οργανώσεις. Δεν αμφισβητεί κανείς ότι χρειάζεται διαφάνεια στη λειτουργία τους και να ελεγχθεί που πάει το κάθε ευρώ που τους δίδεται από ευρωπαϊκά ή άλλα κονδύλια.

Όμως, να αφήσουμε να αναπαράγεται ότι ούτε λίγο ούτε πολύ οι ΜΚΟ έχουν δημιουργήσει το προσφυγικό ζήτημα είναι μάλλον γκεμπελικό. Και βολεύει μόνο την κυβέρνηση που ως αδύναμη να βρει ένα σοβαρό σχέδιο διαχείρισης εφευρίσκει εχθρούς. Για να διαφύγει των ευθυνών της. Βεβαίως δεν θα αποδράσει από αυτές, όποια επικοινωνιακά τρικς κι αν χρησιμοποιήσει. 

 

 

 

Διαβάστε επίσης