Πόνος στο στομάχι: Τι δείχνει ανάλογα με το σημείο που εκδηλώνεται

 

Όλοι βιώνουμε κάποια στιγμή πόνο στην περιοχή της κοιλιάς, συγκεκριμένα συμπτώματα όμως, μπορεί να δείχνουν κάτι πιο σοβαρό.

Ο πόνος μπορεί να είναι ήπιος ή οξύς και μπορεί να οφείλεται σε «αθώα» αίτια ή πολύ σοβαρά που να απειλούν τη ζωή του ασθενούς και να απαιτούν επείγουσα αντιμετώπιση.

Εάν αισθανθείτε κάποιον από τους πόνους που περιγράφονται παρακάτω, συμβουλευτείτε γιατρό για να αντιμετωπίσετε πιθανό πρόβλημα του πεπτικού.

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Κράμπες χαμηλά στην κοιλιά Εάν ο πόνος στο στομάχι συνοδεύεται από φούσκωμα, αέρια και αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου, δυσκοιλιότητα ή διάρροια, ίσως πρόκειται για σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ένα κοινό πρόβλημα του πεπτικού, το οποίο επηρεάζει 10-20% του πληθυσμού, κυρίως γυναίκες. Αν και η αιτία είναι άγνωστη, τα άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου έχουν υπερβολικά ευαίσθητο παχύ έντερο. Το σύνδρομο δεν προκαλεί απώλεια βάρους ή αιμορραγία από το ορθό. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, πρόκειται για άλλη πάθηση.

Φλεγμονώδης Νόσος του Εντέρου: Πόνος και κράμπες σε συνδυασμό με αιμορραγία από το ορθό Τα συμπτώματα αυτά υποδηλώνουν συχνά φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, έναν όρο-ομπρέλα για καταστάσεις που περιλαμβάνουν χρόνιο οίδημα στο πεπτικό σύστημα, δηλαδή νόσο του Crohn και ελκώδη κολίτιδα. Αυτές οι καταστάσεις έχουν παρόμοια συμπτώματα, γεγονός που μπορεί να δυσκολέψει τη διάγνωση. Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου είναι πιο σοβαρή και πιο σπάνια από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Καούρα: Πόνος και αίσθημα καύσου στο κέντρο της κοιλιακής χώρας Είναι κοινό σύμπτωμα μετά από ένα πλούσιο και λιπαρό γεύμα. Συνήθως συνοδεύεται από πικρή γεύση στο στόμα. Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι η αναγωγή των μερικώς αφομοιωμένων υγρών ή τροφίμων που έχουν αναμειχθεί με τα οξέα του στομάχου. Αυτό το όξινο μίγμα επιστρέφει μέσω του οισοφάγου στο λαιμό, προκαλώντας αίσθηση καψίματος. Οι περιστασιακές καούρες δεν πρέπει να σας ανησυχούν, αλλά οι επαναλαμβανόμενες καούρες που οφείλονται σε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, μπορούν να οδηγήσουν σε χρόνια προβλήματα του πεπτικού αν αφεθούν χωρίς θεραπεία.

Πέτρες στη χολή: Πόνος γύρω από τον αφαλό Εάν αυτός ο πόνος συνδυάζεται με πόνο κοντά στον ώμο και εκδηλώνεται μετά την κατανάλωση λιπαρών γευμάτων, ίσως οφείλεται σε πέτρες στη χολή. Κινδυνεύετε περισσότερο αν είστε γυναίκα άνω των 40 ετών και έχετε παιδιά. Αυτό οφείλεται στην απότομη αύξηση των οιστρογόνων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι μικροσκοπικές πέτρες στη χολή μπορεί να μείνουν αδιάγνωστες για χρόνια και γενικά δεν προκαλούν πόνο αν δεν μπλοκάρουν τον χοληδόχο πόρο.

Έλκος: Πόνος και κάψιμο που υποχωρεί με το φαγητό ή τη λήψη αντιόξινων Αυτά είναι τα συμπτώματα του πεπτικού έλκους, που συνοδεύονται από φούσκωμα, ερυγές, απώλεια της όρεξης και απώλεια βάρους. Τα πεπτικά έλκη, πληγές στην επένδυση του στομάχου ή την αρχή του λεπτού εντέρου, δεν προκαλούνται από άγχος. Οι δύο βασικοί ένοχοι είναι το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, ένα βακτήριο που βλάπτει το βλεννογόνο του στομάχου, και η κατάχρηση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, όπως η ασπιρίνη και η ιβουπροφαίνη.

Εκκολπωματική νόσος: Ξαφνικός πόνος χαμηλά στο αριστερό μέρος της κοιλιακής χώρας Τα εκκολπώματα είναι μικροί σάκοι που σχηματίζονται στο τοίχωμα του παχέος εντέρου και παρατηρούνται κυρίως σε όσους δεν κάνουν υγιεινή διατροφή, δεν τρώνε δηλαδή αρκετά φρούτα, λαχανικά και όσπρια (φυτικές ίνες). Οι φυτικές ίνες δίνουν όγκο στα κόπρανα και εξασφαλίζουν την καλή λειτουργία του εντέρου. Η εκκολπωματική νόσος είναι κυρίως νόσος του δυτικού κόσμου. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν επίσης υπερβολικό φούσκωμα, πόνο στην κοιλιά, κράμπες και δυσκοιλιότητα.

Σκωληκοειδίτιδα: Οξύς πόνος χαμηλά δεξιά στην κοιλιά Αυτό το είδος του πόνου στο στομάχι μπορεί να προκαλείται από σκωληκοειδίτιδα, ειδικά εάν συνοδεύεται από δέκατα, δυσκοιλιότητα ή διάρροια. Στη σκωληκοειδίτιδα, ο πόνος εντείνεται κάθε φορά που κινείστε, παίρνετε βαθιές αναπνοές, βήχετε ή φταρνίζεστε, λόγω της πίεσης που ασκείται στην περιοχή της κοιλιάς.

Πηγή: Reader's digest

Διαβάστε επίσης