Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανάπλαση παραλιακού μετώπου Πάτρας

του Πάνου Μαντά, Αρχιτέκτονα

 

Ο Πανελλήνιος Ανοιχτός Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός δύο Σταδίων, για την Ανάπλαση του Παραλιακού Μετώπου της Πάτρας, που παραχωρήθηκε από το Δημόσιο στο Δήμο Πατρέων, για χρήση, διαχείριση και εκμετάλλευση για 99 χρόνια, περιλαμβάνει τμήματα της πρώην λιμενικής ζώνης «και των δεσμεύσεων του κράτους για την υπογειοποίηση του τρένου σε όλο το μήκος της παραλιακής ζώνης».

Το παραλιακό μέτωπο είναι εμβαδού 330 στρέμματα και είναι εκτός διαγωνισμού, ΝΟΠ, ΦΑΡΟΣ, Ιχθυόσκαλα, βόρειες λιμενολεκάνες, ΜΑΡΙΝΑ κ.λπ. 

Το μέτωπο ορίζεται από το δυτικό άκρο των πεζοδρόμων, των οδών Ηρώων Πολυτεχνείου – Όθωνος Αμαλίας – Ακτής Δυμαίων και ακτογραμμής έως τις προβολές των οδών Π. Κανελλοπούλου και Ε. Βενιζέλου, και επί πλέον το τμήμα που ορίζεται δυτικά της οδού Αωού έως την ακτογραμμή, μεταξύ των οδών Τερψιθέας και Π. Κανελλοπούλου.    

Το κείμενο του Διαγωνισμού, βρίσκεται προς το παρόν εις χείρας των αρμοδίων για διαβούλευση και ως να ήταν φυσιολογικό, εσπευσμένα, ο Δήμαρχος Πατρέων κ. Κώστας Πελετίδης κάλεσε Δημοτικό Συμβούλιο, σε συνεδρίαση για την Τετάρτη στις 12 Φεβρουαρίου και ώρα 17,30, με πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη την έγκριση διενέργειας «Ανοικτού Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού δύο Σταδίων…… κ.λπ.».

Για να καταλάβει κάποιος περί του αντικειμένου του διαγωνισμού αυτού, φτάνει  να διαβάσει προσεκτικά το κείμενο-άρθρα που συνοδεύουν τους χάρτες του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Πατρών που εγκρίθηκε αρμοδίως και έγινε νόμος από το 2011 για να πεισθεί πως και η «ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ», όπως την αποκαλεί ο συντάξας του Διαγωνισμού, είναι του ίδιου αντικειμένου και στόχους που βάζει το Γ.Π.Σ., κάνοντας όμως ένα στοιχειώδες λάθος.

Ονόμασε αυτόν τον διαγωνισμό «Διακήρυξη» ικανοποιώντας έναν από τους στόχους του, που είναι «η υπογειοποίηση του τρένου σε όλο το μήκος της παραλιακής ζώνης» ως «δέσμευση του κράτους».

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Υπό αυτές τις συνθήκες για να είναι συνεπείς, πρώτα με τον εαυτό τους, όλοι του Δημοτικού Συμβουλίου, οφείλουν να ψηφίσουν για να αποσυρθεί αυτή η παράγραφος και η λέξη «ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ» γιατί το κείμενο του διαγωνισμού δεν είναι Κομματική διακήρυξη και αν είναι τέτοια, έως τώρα ο κ. Πελετίδης και όλοι συν αυτόν, υποστήριζαν την υπόγεια διέλευση του τρένου να είναι έως τον παλιό Σταθμό του Αγίου Ανδρέα σε αντίθεση με αυτό του Σχεδίου Πόλεως, στο οποίο προβλέπεται η υπογειοποίηση του τρένου «καθόλο το μήκος της παραλιακής ζώνης» του Δήμου της Πάτρας εννοείται.

Εκτός του Συλλόγου των Αρχιτεκτόνων, όλοι οι άλλοι παράγοντες κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Τ.Ε.Ε. και φορείς είχαν ταχθεί υπέρ της πολιτικής του κ. Πελετίδη γι’ αυτό και πήρε 71% στο δεύτερο γύρο των εκλογών χωρίς να έχει την πλειοψηφία των Δημοτικών Συμβούλων. Υποστήριζαν την υπόγεια διέλευση του τρένου έως τον παλιό Σταθμό του Αγ. Ανδρέα σε αντίθεση με αυτό του Σχεδίου Πόλεως στο οποίο προβλέπεται η υπογειοποίηση του τρένου «καθ’ όλο το μήκος της παραλιακής ζώνης» της Πάτρας και διέλευσή του, σαφώς μέσα από το νέο λιμάνι.

Το νέο λιμάνι, γι’ αυτό άλλωστε έγινε, να υποστηρίξει την μεταφορά ταξιδιωτών και εμπορευμάτων πάνω απ’ όλα, δια μέσου του νέου τρένου προς Πειραιά και από κει προς Κεντρική Ευρώπη. 

Το εμπορικό τμήμα του νέου λιμανιού δεν έχει γίνει ακόμη, παρόλες τις μελέτες που είναι έτοιμες για την υλοποίησή του, και παρόλες τις προσπάθειες που έγιναν και πριν και τώρα με τον διευθύνοντα σύμβουλο ΟΛΠΑ κ. Παναγιώτη Τσώνη, ο οποίος τονίζει πως νέο Λιμάνι και νέο Τρένο πάνε μαζί.

ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΕΥΔΟΚΙΜΗΣΗΣ

Αυτά ο κ. Κ. Πελετίδης και οι συν αυτόν τα γνωρίζουν, γι’ αυτό και υπό την μορφή Διακήρυξης προωθούν αυτόν τον Διαγωνισμό για την ανάπλαση του Παραλιακού Μετώπου, η οποία θα στοιχίσει πολύ λιγότερα σε χρήματα από αυτά της υπογειοποίησης του τρένου από το Ρίο έως το Νέο λιμάνι, που έχει προβλεφθεί στο υπάρχον πλέον από το 2011, Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Πάτρας. 

Έτσι, επιτέλους θα έχουν να επιδείξουν κ. Πελετίδης και οι συν αυτόν έργο και μάλιστα εμφανές, κοινωνικό για την Πάτρα.

Η οικονομική αδιέξοδος όμως τώρα είναι φανερή. Άλλο είναι το τι επιθυμούμε να γίνει κι άλλο είναι αυτό, που θα είναι πιο αποτελεσματικό όχι μόνο από κοινωνικής πλευράς αλλά και οικονομικής. Αυτές είναι οι παράμετροι ευδοκίμησης ενός τόπου, κοινωνικοί και οικονομικοί.

Σαφώς όλες οι αντιπροτάσεις που έγιναν δημοσίως από Μηχανικούς για την μερική υπογειοποίηση του τρένου για να διέλθει από το νέο λιμάνι μειώνουν κατά πολύ το κόστος κατασκευής του, προϋποθέτει όμως εν μέρει τροποποίηση του Γ.Π.Σ. Πάτρας.

Όποιος όμως διαθέτει χρήματα, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανομένου και του Δήμου Πατρέων ας υλοποιήσει προς χρήση και εκμετάλλευση την υπόγεια διέλευση του τρένου με την μέθοδο της παραχώρησης, εφ’ όσον η διαδρομή είναι διευκρινισμένη και λειτουργική, αλλά αρκετά ακριβή.

    

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ