Βαρουφάκης: Το ΜέΡΑ25 λειτουργεί ως μια νέα Φιλική Εταιρεία

Το ΜέΡΑ25 επιδιώκει να λειτουργούμε ως μια νέα Φιλική Εταιρεία για το καλό της πατρίδας μας που συνεχίζει να ερημοποιείται και να πλήττεται από την κρίση, τόνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης κατά την περιοδεία του στη Φθιώτιδα. Χτες ο κ. Βαρουφάκης ήταν επίσημος προσκεκλημένος της κινηματογραφικής λέσχης Φωκίδας όπου παρακολούθησε την ταινία του Κώστα Γαβρά «Ενήλικες στην Αίθουσα»

Τις θέσεις του για την ανάγκη να ενισχυθεί η εθνική ενότητα, να αναπτυχθεί η ελληνική περιφέρεια και να γίνουν πολιτικοί αγώνες για μια διαφορετική Ευρώπη, ανέπτυξε ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης κατά την περιοδεία του στην Βοιωτία, την Εύβοια και την Φωκίδα και την Φθιώτιδα, όπου πραγματοποίησε πλήθος επαφών στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου του κόμματος.

Το καλό της πατρίδας

Από τη Φθιώτιδα ο κ. Βαρουφάκης απαντώντας στην έκκληση του αντιπεριφερειάρχη Ηλία Κυρμανίδη για να αντιμετωπιστούν με εθνική ενότητα τα προβλήματα υποστελέχωσης, πενιχρής χρηματοδότησης κ.α. τόνισε:

«Οι κομματικές ταυτότητες πρέπει να μένουν έξω από την αίθουσα των συζητήσεων και το ΜέΡΑ25 επιδιώκει να λειτουργούμε ως μια νέα Φιλική Εταιρεία για το καλό της πατρίδας μας που συνεχίζει να ερημοποιείται και να πλήττεται από την κρίση».

Νωρίτερα στην Άμφισσα, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ 25 δήλωσε ότι «ο αγώνας συνεχίζεται για μια διαφορετική Ευρώπη, μια Ευρώπη που να μην καταστρέφει τους λαούς της, για μια Ελλάδα που πρέπει να σταματήσει να ασφυκτιά, σε μια Ευρώπη που εκδημοκρατίζεται».

Ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε επίσης ότι:

«Πηγαίνουμε σε όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας για να αφουγκραστούμε τα προβλήματα γιατί η περιφέρεια βρίσκεται σε υποανάπτυξη και ερημοποίηση. Η περιοδεία μας αυτή είναι πολύτιμη γιατί μαθαίνουμε. Έχει πολύ μεγάλη σημασία στο πλαίσιο μιας νέας Φιλικής Εταιρείας δηλαδή στο πλαίσιο μιας νέας Εθνικής Συμφιλίωσης να βρούμε κοινό τόπο, ιδίως στις τοπικές κοινωνίες που η καρδιά της δημοκρατίας ακόμη πάλλεται.

Ο αγώνας κατά του φασισμού δεν τελείωσε

Η περιοδεία ξεκίνησε από το ιστορικό και μαρτυρικό Δίστομο όπου μαζί με τον Δήμαρχο κ. Γιάννη Σταθά ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 επισκέφθηκε το Μαυσωλείο Διστόμου και το Μουσείο θυμάτων Ναζισμού και εξέφρασε τη στήριξη του ΜέΡΑ25 στον αγώνα που κάνουν οι δημοτικές αρχές του Διστόμου για αποκατάσταση της δικαιοσύνης ενώ παράλληλα διαμήνυσε σε όλους τους τόνους πως ο αγώνας κατά του φασισμού δεν έχει τελειώσει.

Στη συνέχεια επισκέφθηκε τον Ελαιουργικό Αγροτικό Συνεταιρισμό Άμφισσας και ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο του κ.Ηλία Ξηρό για τα προβλήματα του κλάδου τους υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα η χώρα μας να αποκτήσει ένα νέο υγιές συνεταιριστικό δυναμικό με τους παραγωγούς μετόχους της υπεραξίας τους, καθώς και με την δημιουργία «τράπεζας αγροτικών σπόρων» που θα επιτρέπουν την «καθαρή ελληνική αγροτική παραγωγή».

Ερημοποίηση

Στο Εργατοϋπαλληλικό κέντρο της Φωκίδας τον υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος κ.κ. Ε.Αγγελόπουλος και Σ.Γιαννοσπύρος και ενημέρωσαν τον κ.Βαρουφάκη για τα πολλά και σοβαρά προβλήματα των εργαζομένων καθώς και την άνθηση της «ενοικίασης εργαζομένων». Το ΜέΡΑ25 – όπως τους τονίσθηκε – θα είναι δίπλα τους για να στηρίξει τα δίκαια αιτήματα τους, αλλά και την αντιστροφή της ερημοποίησης της περιοχής.

Στο Πανεπιστήμιο Κεντρικής Ελλάδας στην Άμφισσα οι φοιτητές και οι καθηγητές, εξέφρασαν στον γραμματέα του ΜέΡΑ25 την αγωνία τους για το μέλλον τους «καθώς τόσο οι πρόχειροι και επιπόλαιοι σχεδιασμοί της προηγούμενης κυβέρνησης -όπως είπαν – όσο και η εγκατάλειψη τους από τη σημερινή κυβέρνηση, έχουν απαξιώσει τα τμήματα που ακόμη λειτουργούν, με αποτέλεσμα να νιώθουν πλήρως εγκαταλελειμμένοι». Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 αφού άκουσε τους προβληματισμούς τους και απάντησε σε όλα τα ερωτήματα τους, υπογράμμισε ότι το κόμμα του θα φέρει το θέμα στη βουλή και θα είναι δίπλα τους.

Στην συνέχεια το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Φωκίδας υποδέχθηκε τον Γραμματέα του ΜέΡΑ25 , όπου ο πρόεδρος Β. Αυγερινός υπογράμμισε «την έντονη ανησυχία του για την ερημοποίηση της περιοχής και τα πολλά προβλήματα τα οποία παραμένουν χωρίς λύση κα διέξοδο». Ο κ. Βαρουφάκης συζήτησε αναλυτικά τα θέματα που του ετέθησαν και τόνισε ότι το ΜέΡΑ25 θα τα φέρει στη βουλή αλλά και θα είναι σε διαρκή συζήτηση με το Επιμελητήριο.

Ενήλικες στην αίθουσα

Χθες το βράδυ ο κ.Βαρουφάκης ήταν επίσημος προσκεκλημένος της κινηματογραφικής λέσχης Φωκίδας για να παρακολουθήσει με το κοινό της Άμφισσας την ταινία του Κώστα Γαβρά «Ενήλικες στην Αίθουσα» και στη συνέχεια – μετά την προβολή της ταινίας – απάντησε σε ερωτήσεις και απορίες του ετέθησαν από το κοινό. Μεταξύ άλλων ο κ. Βαρουφάκης είπε:

«Δέκα χρόνια κρίσης και ο λόγος που βρισκόμαστε σήμερα εδώ, που υπάρχει το ΜέΡΑ25, που βρισκόμαστε σε μια προσυνεδριακή εγρήγορση, είναι ότι παρά τα δέκα χρόνια κρίσης, αυτή συνεχίζεται εντεινόμενη, παρά τις θριαμβολογίες ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Είναι μια κρίση που δυστυχώς είναι πανευρωπαϊκή και ακόμη δυστυχέστερα έχει χτυπήσει τη χώρα μας, πιο αλύπητα από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Από την Άμφισσα θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα ότι ο αγώνας συνεχίζεται για μια διαφορετική Ευρώπη, μια Ευρώπη που να μην καταστρέφει τους λαούς της, για μια Ελλάδα που πρέπει να σταματήσει να ασφυκτιά, σε μια Ευρώπη που εκδημοκρατίζεται».

Συμπαράσταση

Στη Λαμία, τον Πρόεδρο της Κ.Ο. του ΜέΡΑ25 τον υποδέχθηκε στο Δημαρχείο ο Δήμαρχος Λαμιέων κ.Θύμιος Καραΐσκος με τον οποίο είχαν μια ουσιαστική και ειλικρινή συζήτηση και όπως τόνισε ο κ.Βαρουφάκης «η Λαμία είναι πλούσια, αλλά οι κάτοικοι είναι φτωχότεροι από ότι θα έπρεπε, όπως άλλωστε και στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας μας». Στην συζήτηση, τους απασχόλησε το προσφυγικό καθώς έχει προγραμματιστεί η μετεγκατάσταση σε σκηνές περίπου δύο χιλιάδων προσφύγων, ο ιαματικός τουρισμός, η ανάδειξη ιστορικών μνημείων αλλά και ο εορτασμός από τα 2.500 χρόνια από την μάχη των Θερμοπυλών, η Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας και πως μπορεί να επαναλειτουργήσει κ.α.

Στο Εργατικό Κέντρο Φθιώτιδας τόσο η Πρόεδρος του κ.Σοφία Αναστοπούλου όσο και εκπρόσωποι διαφόρων κλάδων εργαζομένων ανέπτυξαν τα πολλά και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και ζήτησαν την συμπαράσταση του ΜέΡΑ25 κάτι που υποσχέθηκε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25. Και στο επιμελητήριο Φθιώτιδας στη συνέχεια όπου έγινε δεκτός από την διοίκηση του ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 άκουσε από τον πρόεδρο του κ. Αθ. Κυρίτση ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται την ουσία «σε διωγμό» και πλέον βρίσκονται στα όρια της απόγνωσης.

Η περιοδεία ολοκληρώθηκε στο εργατικό κέντρο της Λαμίας , όπου πραγματοποιήθηκε διευρυμένη Γενική Συνέλευση των Περιφερειακών Συντονιστικών Επιτροπών Στερεάς Ελλάδας και Μελών ΜέΡΑ25 (Εύβοια, Φωκίδα, Φθιώτιδα, Βοιωτία) και ακολούθησε συζήτηση του Γραμματέα του ΜέΡΑ25 με τους πολίτες της Λαμίας.

Πηγή: in.gr

Διαβάστε επίσης