Φασολάδα στο φούρνο με κρέας – Ζεστή και χορταστική!

08/02/2020 | 17:03

Είμαστε στην καρδιά του χειμώνα και το κρύο καλά κρατεί. Οι χαμηλές θερμοκρασίες θέλουν στο τραπέζι φαγητό υγιεινό και χορταστικό. Comfort food που ζεσταίνει ψυχή και σώμα.

Υπάρχουν πολλά πιάτα και ακόμη περισσότερες συνταγές, για να επιλέξουμε αυτό που μιλάει κατευθείαν στην καρδιά μας. Τόσο παραδοσιακές όσο και πιο «πειραγμένες».

Μια από αυτές τις πειραγμένες συνταγές ακούει στο όνομα «κασουλέ» και πρόκειται για ένα λαχταριστό φαγητό που μάς έρχεται από τη Γαλλία. Το παριζιάνικο πιάτο δεν είναι άλλο από τη γαλλική εκδοχή της φασολάδας με την προσθήκη κρέατος, που γίνεται στο φούρνο.

Τα όσπρια χυλώνουν στο φούρνο και «παντρεύονται» με κρέας, στην προκειμένη περίπτωση χοιρινό και λουκάνικο, δημιουργώντας ένα απολαυστικό πιάτο.

Δες τι θα χρειαστείς για να φτιάξεις το διαφορετικό αυτό φαγητό:

ΥΛΙΚΑ

Κασουλέ /Φωτογραφία: Shutterstock

500 γρ. λευκά φασόλια, χοντρά
200 γρ. μπέικον σε κομματάκια
250 γρ. χοιρινό σε κομμάτια
1 μπριζόλα καπνιστή (150γρ.), σε κύβους
1 λουκάνικο χωριάτικο, σε ροδέλες
1 καρότο
1 κρεμμύδι ολόκληρο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3 σκελίδες σκόρδου
1 μπουκέ γκαρνί (σε τουλπάνι 4 κλαδάκια μαϊντανό, 1 μικρό φύλλο δάφνης και ¼ κουτ. γλυκού θυμάρι)
500 ml ζωμός βοδινού (1 κύβος)
3 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
60 γρ. βούτυρο φρέσκο
χονδροτριμμένα ψίχουλα από 1 φέτα ψωμί
6-7 φύλλα φασκόμηλο φρέσκο
αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κασουλέ /Φωτογραφία: Shutterstock

Μουσκεύουμε από το προηγούμενο βράδυ τα φασόλια σε άφθονο νερό. Τα στραγγίζουμε, τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα και μόλις πάρουν βράση τα στραγγίζουμε και πάλι.

Τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα, τα σκεπάζουμε με αρκετό νερό, ρίχνουμε το ματσάκι μπουκέ γκαρνί, το κρεμμύδι και το καρότο. Μόλις αρχίσουν να βράζουν, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 40 λεπτά. Τα σουρώνουμε και αφαιρούμε τα λαχανικά και το μπουκέ γκαρνί.

Σοτάρουμε στο βούτυρο το χοιρινό με τα κρεμμύδια και το σκόρδο μέχρι να ροδίσει.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 C. Σε ένα βαθύ, πήλινο σκεύος με σκέπασμα (ή γάστρα) στρώνουμε τα μισά φασόλια, το χοιρινό, την καπνιστή μπριζόλα και το λουκάνικο και τέλος σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φασόλια. Διαλύουμε τον πελτέ στο ζωμό και τον ρίχνουμε πάνω από τα φασόλια.

Αλατοπιπερώνουμε το φαγητό και ρίχνουμε από πάνω το μπέικον, τα ψίχουλα και το φασκόμηλο.

Σκεπάζουμε το κασουλέ και το ψήνουμε στο φούρνο για 1 με 1μιση ώρα.

Καλή όρεξη!

Το διαβάσαμε στο olivemagazine.gr.

Πάτρα: Παρανάλωμα του πυρός δύο αυτοκίνητα-Πεπεισμένες οι Αρχές για εμπρησμό (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Πάτρα: Νέος πρόεδρος στο Υπεραστικό ΚΤΕΛ – Αλλαγή σκυτάλης μετά από χρόνια

Πάτρα: Θρήνος για 35χρονη από την Περιβόλα – Γέννησε το δεύτερο παιδάκι της και πέθανε 15 μέρες μετά!

Αχαΐα: Άφατη θλίψη για τον χαμό του Λευτέρη Σταυρόπουλου

Σοβαρό ατύχημα και χειρουργείο στο ΚΑΤ για τη Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη – Αναρρώνει στο νοσοκομείο

Κατάρρευσε το σημείο που είχε υποστεί καθίζηση στην “111” – Αδύνατη η οδική σύνδεση της Δίβρης με την Πάτρα (ΦΩΤΟ)

Αναπάντητα ερωτήματα για τον χαμό της 35χρονης μητέρας από την Πάτρα – “Έφυγε” την ώρα που θήλαζε το μωρό της ΦΩΤΟ

Τραγωδία στη Δυτική Ελλάδα: Νεκρό βρέφος 6 μηνών